Четвер, 18.04.24, 10:29 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Віра Варцаба: «Хочете стати заможними та успішними – оберіть професію фінансиста»
Віра Варцаба

Найбільшою на факультеті є кафедра фінансів і банківської справи. Сьогодні під її опікою – близько 400 студентів, які здобувають спеціальності «Фінанси і кредит» та «Банківська справа». Підготовка фахівців забезпечується висококваліфікованим складом викладачів, серед яких троє докторів наук, професорів та 14 кандидатів наук, доцентів, більшість із яких є випускниками кафедри. Тож про важливість і популярність професії фінансиста і банкіра – у розмові з Вірою Варцабою, завідувачем кафедри фінансів і банківської справи.

  • Розкажіть, у чому специфіка професії фінансиста?

– Його робота – це управління фінансовими потоками, а завдання – вдало і вигідно вкласти кошти, щоб вони повернулися з прибутком, знайти оптимальне співвідношення доходу і передбачуваних ризиків, тобто діяти за принципом – гроші повинні робити гроші.

Фінансист (у перекладі з французької) – людина, досвідчена у фінансах, тобто у грошових коштах. Гроші – це одна із форм влади, сили. Отож фінансова освіта – це ваше майбутнє, бо, опанувавши її премудрощі, ви зможете будувати фінансовий добробут на рівні держави, фірми, організації чи установи, зможете застосувати свої знання в Україні і за кордоном, адже володітимете знаннями та вміннями і в сфері міжнародних фінансів. Рейтинг цієї професії упродовж багатьох років залишається незмінно високим. А за умови вступу України до Європейського Союзу професійні фінансисти стануть чи не найбільш затребуваною професією.

До того ж на економічному факультеті УжНУ, як і в інших підрозділах вишу, за 5 років можна здобути диплом не тільки українського, а й європейського зразка. Завдяки угодам із закордонними вишами, ви зможете паралельно навчатися у двох університетах, після чого отримати подвійний диплом.

  • Які здібності потрібні для цієї професії?

– Випускникам шкіл, які захоплюються точними науками, зацікавлено стежать за новинами економіки та бізнесу, хочуть стати заможними й успішними, ми пропонуємо опанувати сферу фінансів. Тим, хто обирає для себе цей фах, варто знати, що професія потребує стратегічного мислення, уміння раціонально розпоряджатися грошовими засобами, захищати заощадження від інфляції, а також активно діяти у сфері фінансових ринків, правильно визначати нарахування податків тощо.

  • Чим фінансист відрізняється від економіста чи бухгалтера?

– Професії економіста, бухгалтера, фінансиста певною мірою споріднені, хоча мають справу з трьома окремими видами діяльності. Завдання бухгалтера – збір та обробка даних, формування фінансової звітності, завдання економіста – економічний аналіз діяльності підприємства, розробляти заходи щодо підвищення ефективності роботи компанії, хороший фінансист повинен знати все – читати й аналізувати звіти, розробляти бізнес-плани, мати навички стратегічного планування та прогнозування, володіти технологіями реклами та продажу, адже його завдання – правильно скласти бюджет і максимально ефективно використати фінансові ресурси для примноження капіталу. Всього цьому ми й навчаємо наших студентів.

  • Чи потрібні сьогодні на ринку праці спеціальності, які пропонує кафедра фінансів і банківської справи?

– За даними центрів зайнятості та експертів, ринок праці перенасичений спеціальностями економічного спрямування, однак освічені, відповідальні фахівці, які можуть грамотно і прибутково управляти фінансами, потрібні всюди. Думаю, що будь-яка професія дає можливість себе реалізувати, але для цього має бути бажання постійно самовдосконалюватися, ставити цілі і досягати їх. Чимало наших випускників уже через 3–5 років після навчання стають керівниками відділень банків, страхових компаній, кредитних спілок, очолюють фінансові відділи на підприємствах. Моніторинг наших випускників 2014 року (денна форма навчання) засвідчив достатньо високий рівень працевлаштування за спеціальністю – 58 %.

  • У чому найважливіші переваги навчання фінансистів УжНУ у порівнянні з іншими вишами Закарпаття, де також готують таких фахівців?

Професійні здібності наших випускників – фінансистів та банкірів, за оцінками самих роботодавців, найкращі в області. Вважаю, запорукою таких досягнень є правильно поставлена мета навчання: максимальне поєднання теоретичних знань із практичними навичками, що досягається у співпраці з провідними фінансово-кредитними установами краю через проходження практики, стажування, галузеві семінари. Студенти кафедри фінансів та банківської справи УжНУ вже під час навчання практикуються на базі навчально-тренінгового центру, створеного за сприяння РУ ПАТ «Приватбанк». У кафедри налагоджена співпраця зі страховими компаніями ПРАТ «УНІКА», Страхова група «ТАС», СК «Провідна», СК «Гарантія», відділеннями ПАТ КБ «Райффайзенбанк Аваль», «Кредобанк», «Укргазбанк», департаментом фінансів Закарпатської ОДА.

  • Чи можуть студенти бути працевлаштованими ще під час навчання?

– Багато молодих людей уже після першої виробничої практики залишаються працювати на первинних посадах за професіями, які здобувають, адже університет надає можливість навчання за індивідуальним графіком – за умови виконання навчального плану. Перевага наших випускників у тому, що вони мають хороші можливості працевлаштування.

  • Де працюють випускники кафедри фінансів і банківської справи?

У всіх сферах фінансово-економічної діяльності: від державних органів до фінансових відділів приватних підприємств; від бюджетних установ до страхових компаній та комерційних банків; від державної фіскальної та митної служб до власного бізнесу.

Випускники кафедри фінансів і банківської справи можуть працювати на таких посадах, як керівник підприємства, установи чи організації; фінансовий директор, фінансовий менеджер, фінансовий аналітик; директор фірми, економічний радник (консультант), інспектор, агент, експерт, рієлтор, фахівець на ринку цінних паперів (брокер, дилер, маклер), керуючий банку, викладач, науковий співробітник тощо.

Місцем професійної діяльності також можуть бути державні органи територіального і муніципального рівня; фінансові управління обласних та районних державних адміністрацій; Державна фіскальна служба; Державна фінансова інспекція; Державна митна служба; страхові компанії; Національний банк України, комерційні банки; експертні агенства; агенства з нерухомості; кредитні спілки; інвестиційні фонди, консалтингові компанії тощо.

  • Хто із відомих закарпатців навчався у вас?

– Всіх не перерахувати. Серед випускників кафедри фінансів і банківської справи, хто сьогодні обіймає високі посади, – голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, начальник Державної податкової інспекції в Ужгороді Марія Бадида, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, директор регіонального управління ПАТ «Приватбанк» Леся Орбан, директор Ужгородської філії «Кредобанк» Андрій Коляско та багато інших.

  • Кафедра фінансів і банківської справи організовує чимало заходів. Розкажіть про ті, які відбулися в цьому навчальному році.

– Наша кафедра дійсно організовує чимало науково-освітніх зустрічей з метою удосконалення знань та майбутнього працевлаштування випускників. До прикладу, у рамках тижня фінансової грамотності кафедра фінансів і банківської справи УжНУ студенти економічного факультету відвідали регіональні філії провідних банків. Доброю традицією є проведення конференцій, інтелектуальних ігор, зустрічей з майбутніми роботодавцями. Окрім навчання, студенти активно проводять своє дозвілля. До їхніх послуг – сучасний басейн, можливість займатися різними видами спорту, грати у КВН, брати участь у святкуванні «Дня економіста», конкурсі «Міс економічного факультету».

  • Наближається вступна компанія. Які умови вступу і навчання на економічному факультеті УжНУ?

– Щоб стати студентом економічного факультету абітурієнту потрібно: подати документи до приймальної комісії ДВНЗ «УжНУ» з 10 липня до 1 серпня за умови успішного складання ЗНО 2015 р. Перелік конкурсних предметів включає українську мову та літературу (базовий рівень), математику (базовий рівень) та географію.

Терміни навчання: ОКР «бакалавр» – 4 роки, «спеціаліст» – 5 та «магістр» – 5 з половиною років на денній формі навчання. Відповідно на заочній формі – на рік більше. Докладно з правилами вступу можна ознайомитися на офіційному сайті УжНУ та за телефонами приймальної комісії: 64-30-84, 050-664-79-04, 096-123-89-67.

Спеціальності «Фінанси і кредит» та «Банківська справа» відкривають хороші можливості у вашій професійній діяльності та кар’єрному зростанні, тож запрошуємо на навчання!

_x_PS1 Економічний факультет – один із найстаріших та найпопулярніших серед факультетів Ужгородського національного університету. Понад 50 років цей структурний підрозділ забезпечує потреби економічної теорії і практики краю, України, а деколи й закордоння. Понад 90 % працівників регіональних фінансово-економічних підрозділів, банківських і фінансових установ, податкових та митних органів, які мають вищу освіту, здобули її саме на економічному факультеті УжНУ._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2015/05/41varcaba/vira_Ivanivna.jpg_x_PS6 Віра Варцаба_x_PS7 180_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Розмовляла Наталія Каралкіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Розмовляла Наталія Каралкіна




МЦ-інтерв’ю | 14.05.15 | Додав VIP | 1582 | 5.0/1
Теги: Економічний факультет, фінансист, Віра Варцаба

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»