Четвер, 28.03.24, 23:35 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Володимир Росоха: Для багатьох коледж може стати рятівною соломинкою під час вступу
Володимир Росоха

Природничо-гуманітарний коледж, студенти якого беруть участь у різноманітних олімпіадах, конференціях, спартакіадах, здобуваючи блискучі перемоги, є осередком краєзнавчої роботи, а його педагогічний колектив плідно співпрацює з навчальними закладами краю в рамках програми «Виш іде до школи».

Тож як живеться коледжу, чому навчання тут стає дедалі популярнішим, які перспективи чекають на його випускників, ми запитали у директора підрозділу Володимира Войтеховича Росохи.

  • Пане Володимире, які головні завдання поставлені перед студентами і педагогічним колективом ПГК?

– Для студентства основною метою є здобуття знань та успішне їх засвоєння. Перед колективом коледжу відповідно – надання фахової підготовки. Сподіваємося за вступну кампанію поповнитися новими здібними студентами.

  • Які труднощі довелося долати закладові цього навчального року?

– Як і всій країні, нам нелегко в умовах війни на Сході утримувати оптимізм, виховувати справжні патріотичні почуття у студентів, які бачать далеко не однозначні явища в нашій політиці, економіці, освіті.

Важко дивитися в очі випускниці, наречений якої загинув в АТО, чи студентові, батько якого відстоює ціною власного життя єдність нашої держави, а від нього третій місяць немає звісток…

Все інше – це наша робота, і від якості її виконання залежить майбутнє як студентів, так і колективу. Цьогоріч ми вперше акредитували нові спеціальності: «Туристичне обслуговування» та «Землевпорядкування», повторно – спеціальність «Бухгалтерський облік». Це складний процес, якому передує велика й копітка робота, але колектив успішно впорався із поставленими завданнями.

  • Мабуть, нелегко працювати в умовах стількох змін в освітньому законодавстві?

– Звісно, вносити зміни у налагоджений навчально-виховний процес посеред року дуже складно, але з появою нового Закону України «Про вищу освіту» доводиться вчасно на все реагувати.

Колектив готується до радикальних кроків у майбутньому, вибудовує перспективу розвитку нашого закладу. Але до 2016 року працюємо ще за попередніми законодавчими нормами в освіті, особливо це стосується вступної кампанії.

  • Щодо цьогорічного вступу. Що пропонуєте потенційному абітурієнтові?

– Наш коледж радо відчиняє двері тим випускникам 9-х класів, які хочуть пов’язати своє майбутнє із такими спеціальностями, як «Правознавство», «Розробка програмного забезпечення», «Бухгалтерський облік», «Фінанси і кредит», «Туристичне обслуговування», «Оціночна діяльність», «Землевпорядкування», «Будівництво та експлуатація будівель і споруд».

  • А які вступні іспити чекають на тих, хто вирішив стати вашим студентом?

– Наших абітурієнтів чекають вступні випробування з української мови, з історії України (на спеціальність «Правознавство»), з географії (на спеціальність «Туристичне обслуговування») та з математики (на всі інші спеціальності).

  • Чи маєте змогу допомогти випускникам успішно підготуватися до вступу?

– Звісно, ми дбаємо про те, щоб наші абітурієнти могли додатково здобути конкурентоспроможні знання і навички з необхідних для вступу предметів.

Для успішної підготовки до вступних випробувань у коледжі діють підготовчі курси з 15 червня – до 24 липня. У 2014 році 100% слухачів курсів вступили до коледжу на обрані спеціальності, а 82,5% з них навчаються на державне замовлення.

  • На жаль, кілька останніх років Закарпаття займає далеко не кращі позиції за результатами ЗНО. Чи маєте змогу допомогти випускникам 11-х класів, яким не пощастило отримати омріяний сертифікат із високими балами?

– Якщо випускник 11-го класу отримав на ЗНО лише два позитивні результати (з української мови та іншого предмета), то він має змогу вступити відразу на ІІ курс денної форми навчання, не чекаючи наступного року, а також на заочну форму.

Юнакам удасться завершити навчання у виші, користуючись відтермінуванням служби у Збройних силах України.

Якщо хтось із певних причин не склав ЗНО, але має бажання і потребу навчатися, то може вступити на І курс на основі свідоцтва про базову загальну середню освіту (9 клас) як на державне замовлення, так і за контрактом (на основі оплати освітніх послуг).

  • Як складається дальша доля ваших випускників?

– Зважаючи на складну ситуацію з позитивними результатами ЗНО, а отже, і неможливістю наступного вступу до ВНЗ, навчання в коледжі дає можливість здобути повну вищу освіту, не складаючи тестування: у нас діє принцип ступеневої освіти, який передбачає продовження навчання на відповідних факультетах Ужгородського університету після закінчення коледжу. Наші випускники складають тільки вступний іспит із профільних предметів (тести).

Однак цей порядок здобуття вищої освіти буде діяти для студентів коледжу, що навчаються тепер чи вступлять до нас лише у 2015 або 2016 році. Далі умови зміняться відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту».

На більшості факультетів створено окремі групи для випускників коледжу зі скороченим терміном навчання або ж їх приймають на відповідний курс денної чи заочної форм навчання для здобуття ОКР «Бакалавр», а далі й «Магістр».

  • А якщо студент забажає змінити фах, чи може він вступити на інші спеціальності?

– Звичайно! На ІІ курсі наші студенти складають ДПА й отримують атестат про повну загальну середню освіту, що дає змогу реєструватися на ЗНО (при бажанні) та паралельно здобувати іншу спеціальність.

У нас понад два десятки студентів навчаються водночас і на денній, і на заочній формах, здобуваючи другу освіту як у коледжі, так і в університеті.

  • Наш багатонаціональний край має свою специфіку – школи із викладанням мовами національних меншин. Чи навчаються у вас їх випускники?

– Так, нашими студентами є близько 60 представників національних меншин Закарпаття. На них ми звертаємо особливу увагу. Ми розробили програму мовної адаптації, яку реалізують як викладачі, що володіють мовою національних меншин, так і представники студентського самоврядування. Завдяки цим зусиллям угорці чи румуни долають мовний бар’єр, добре вливаються у навчально-виховний процес, успішно складають сесії.

Ми проводимо регіональну олімпіаду з української мови для студентів – випускників шкіл національних меншин, яка наступного навчального року набуде статусу всеукраїнської. І наші студенти виборюють призові місця, демонструючи високий рівень знань і комунікативних здібностей з української мови.

  • Віддаючи свою дитину на навчання, батьки, як правило, ретельно підбирають учителя вже з першого класу. А хто вчитиме вашого майбутнього студента?

– До кадрового забезпечення ставимося дуже ретельно. До навчально-виховного процесу залучені досвідчені викладачі, серед яких 40 штатних працівників. 30 із них – викладачі вищої категорії, 10 – першої, 6 старших викладачів, 8 викладачів-методистів.

До викладання фахових дисциплін залучено 36 викладачів кафедр Ужгородського університету, серед яких – 25 кандидатів наук, 10 доцентів, один доктор наук, професор. Тож є кому навчати, передавати знання і досвід молодому поколінню.

  • Дякуємо за розмову, Володимире Войтеховичу! Гадаю, нинішній діалог допоможе багатьом цьогорічним випускникам обрати правильний шлях, а для декого стане порятунком у період вступної кампанії.

– Спасибі! Щиро сподіваюся, що абітурієнти стануть нашими студентами і не лише впевняться у правдивості сказаного мною, а й самі творитимуть історію коледжу.

Оксана Пітра




МЦ-інтерв’ю | 23.07.15 | Додав Шумицька | 1131 | 5.0/1
Теги: Володимир Росоха, ПГК

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»