П`ятниця, 19.04.24, 10:58 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Євген Костенко: «Найкраща реклама – це враження пацієнтів»

Одним із найпопулярніших факультетів УжНУ за результатами вступної кампанії цьогоріч виявився стоматологічний. Щоб дізнатися детальніше про життя цього підрозділу, ми поспілкувалися із його деканом, завідувачем кафедри ортопедичної стоматології Євгеном Яковичем Костенком.

   • Євгене Яковичу, розкажіть, будь ласка, про свій досвід у цій галузі роботи.

– Свій шлях у стоматології розпочав 22 роки тому в Центральній стоматологічній поліклініці Міністерства оборони України. Пізніше працював у лікувально-оздоровчому відділенні при Кабінеті міністрів України, а згодом, після закінчення Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, навчався і працював в інституті стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти МАП ім. П.Л. Шупика.
  • А як Ви потрапили в УжНУ? Подобається Вам тут?
Євген Костенко консультує
– У цьому виші я працюю вже 4 роки. Почалося все із зустрічі з Юрієм Юрійовичем Перестою, який створив цей факультет, який фактично заклав фундамент і вивів його на той рівень, на якому він є зараз. Ми намагаємось продовжувати його традиції. Це дуже активна людина – із ним ми за 5 хвилин вирішили більше питань, аніж з багатьма людьми за декілька років, тому я одразу зрозумів, що це саме той заклад, керівництво якого сприяє розвитку своїх підрозділів, зокрема – стоматфаку. Приїхавши сюди, ми активно взялися до роботи: відкрили такий структурний підрозділ, як університетська стоматологічна поліклініка, відкрили кафедру ортопедичної стоматології, створили зуботехнічну лабораторію – дуже сучасну, яка володіє усіма технологіями, що наразі існують у світі. Розвиваємо такий напрямок, як імплантологія, – даємо пацієнтам можливість отримати «друге життя» для своїх зубів. Це абсолютно безболісно, але результати вражають. За останні 4 роки і до сьогодні ми не зробили жодного знімного протезу, тобто людей ледь чи не з інвалідного стану ми переводимо в абсолютно здоровий привабливий зовнішній вигляд.

Також за сприяння ректора Ф. Ващука ми відкрили перший в Україні науково-навчальний центр судової стоматології – це напрямок в медицині, що динамічно розвивається; він полягає у підвищенні контролю якості надання медичних послуг. Якраз наукові розробки і навчальний процес центру судової стоматології спрямований на контроль якості та ідентифікацію за стоматологічним статусом. Дуже приємно, що завдяки цьому ми увійшли у Всесвітню асоціацію стоматологів, і на з’їзді в кінці серпня ми разом зі студентами представимо 4 наукові доповіді – це вперше на такому рівні на стоматологічному конгресі українці виступатимуть з науковими докладами, і це – наш молодий факультет. Ми виступаємо на високому рівні, буваючи іноді навіть і «законодавцями моди», і мені дуже приємно очолювати цей факультет.
  • Розкажіть про здобутки та перспективи розвитку факультету.
Практика майбутніх стоматологів у сучасній клініці стоматфакультету
– На сьогодні в нас існує 2 розділи на факультеті: це додипломна освіта і післядипломна. Дуже добре, на мою думку, що такі дві структури об’єднані в межах одного факультету – так легше вирішувати внутрішні галузеві питання й проблеми. В межах додипломного розділу ми маємо 4 кафедри (кафедру дитячої стоматології, кафедру ортопедичної стоматології, кафедру хірургічної стоматології щелепно-лицевої хірургії та онкостоматології і кафедру терапевтичної стоматології), де навчається близько 500 студентів. До речі, ми вперше в Україні повністю виконали ліцензію – у нас дуже високий конкурс на навчання, ми були змушені відмовити цього року понад сотні студентів, бо вже не було місць взагалі. А на розділі післядипломної освіти ми маємо 2 кафедри (кафедру стоматології післядипломної освіти і кафедру дитячої стоматології) і близько 200 інтернів, які тут і навчаються, і працюють. Наразі ж ми готуємо проект розбудови приміщення – будемо добудовувати 3 поверх, де будуть сучасні аудиторії і лабораторії для підготовки наших фахівців. Це дозволить розширити і університетську стоматологічну поліклініку, і спектр послуг, які ми надаємо жителям Закарпаття і не тільки – до нас приїздять з різних куточків країни і навіть світу, бо висока якість роботи говорить сама за себе. Ми не робимо реклами, бо найкраща реклама – це враження, які пацієнти передають одне одному. Крім того, ми проаналізували програму Кошицького медичного університету ім. Шафарика і виявили, що там є деякі дисципліни, які в нас не читають. Тож цього року ми введемо їх у програму, а це надасть нашим студентам можливість нострифікації дипломів у Словаччині.
  • Ви багато розповідали про університетську стоматологічну поліклініку. Тож факультет функціонує і як повноцінний медичний заклад?
Євген Костенко за роботою
– Так, поліклініка функціонує повноцінно і виконує широкий спектр послуг. Тут працюють усі досвідчені асистенти, викладачі, доценти і професори стоматологічного факультету. Лікарі виконують складні роботи, мають і високу теоретичну підготовку, і хороші практичні навички. Поліклініка має дуже хороше діагностичне обладнання – всі дослідження та аналізи можна проводити тут, на місці; також ми маємо хорошу зуботехнічну багатопрофільну лабораторію, яка виготовляє найскладніші і найсучасніші на сьогодні ортопедичні конструкції. Також займаємось і ортодонтією, і лікуванням, і художньою реставрацією зубів, і, звісно, протезуванням на імплантатах. Останнє є нашою своєрідною візитною карткою.
  • І наостанок: Євгене Яковичу, що б Ви хотіли побажати цьогорічним першокурсникам?
– Вибір свого шляху в житті інколи іде за «накатаною схемою», коли є стоматологічні або лікарські династії. На Закарпатті таке явище є дуже поширеним. Як би не змінювався світ, традиції залишаються, і бажання допомагати людям, бажання обрати свій шлях завжди перемагає. Одного разу я почув цікаву думку одного із поважних закарпатських лікарів: «Мій дід був лікарем і навчався в столиці своєї держави – у Відні. Мій батько також був лікарем і навчався в столиці своєї держави – у Празі. Я став лікарем і навчався в столиці своєї держави – у Москві. Моя донька – також лікар і навчалася у столиці своєї держави – в Києві. Але ми із Закарпаття нікуди не виїжджали». Тож бачимо, що шляхи до успіху можуть бути різними – хтось хоче займатися наукою, хтось – викладацькою діяльністю, хтось хоче бути практичним лікарем, але потяг до медицини – це покликання, яке має бути в душі. Медична галузь – складна, тому тут треба або плідно працювати, або пробувати себе в чомусь іншому.



МЦ-інтерв’ю | 14.08.13 | Додав VIP | 2360 | 0.0/0
Теги: Євген Костенко, Стомат

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»