Четвер, 25.04.24, 05:28 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Оксана Ващук: «Намагаюся бути у курсі всього...»
На виставці «Освіта та кар’єра – 2013» у Києві УжНУ здобув ґран-прі в номінації «Міжнародне співробітництво у галузі освіти та науки». Ми вирішили поспілкуватися з директором ННІ комунікаційно-інформаційних технологій Оксаною Ващук про нагороду та роботу очолюваного нею інституту.
  • Пані Оксано, ґран-прі на таких виставках – досягнення. Що саме презентував УжНУ в столиці?
– Виставка «Освіта та кар’єра» проводиться двічі на рік. Фактично щороку беремо у ній участь. Проте ґран-прі у номінації « Міжнародне співробітництво у галузі освіти та науки» здобули вперше. Це захід для абітурієнтів, адже там рекламують себе навчальні заклади. Враховуючи те, що це міжнародна виставка, то є змога не тільки себе показати, а й познайомитися з представниками європейських вишів, зав’язати нові контакти.

На виставці «Освіта та кар’єра – 2013» у Києві
Цього року ми готувалися до участі в номінації «Міжнародне співробітництво у галузі освіти і науки» разом із співробітниками відділу міжнародних зв’язків УжНУ. Продемонстрували в столиці, як можна використовувати інформаційні технології для активізації міжнародної співпраці. Прикладом таких продуктивних зв’язків між вишами з використанням новітніх технологій є програма подвійних дипломів, що реалізується УжНУ та Середньоєвропейським університетом у Скаліці (Словаччина). Окрім цього, у виставковому павільйоні була представлена інформація про наш виш для абітурієнтів.
  • Ви – директор навчально-наукового інституту комунікаційно-інформаційних технологій. Розкажіть про його основні напрямки роботи.
– Перше, чим займаємося, – це теоретичні дослідження проблем інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у діяльність вищого навчального закладу як способу створення єдиного освітнього простору. Вивчаємо те, як можна використовувати сучасні технології в навчальному процесі, науковій діяльності та адміністративній роботі університету.

Друге і основне – намагаємося застосувати всі знання на практиці. Наше призначення – допомогти викладачам, студентам, методистам використовувати сучасні технології, щоб підвищити ефективність їхньої роботи. Головні напрямки – це розробка мультимедійних презентацій, електронних підручників, віртуальних лабораторних робіт, автоматизоване тестування знань студентів, проектування і створення в університеті спеціалізованих аудиторій, комп’ютерних класів тощо.

Величезна ділянка роботи нашого інституту – обслуговування локальної мережі університету, ремонт комп’ютерної техніки, встановлення програмного забезпечення, підтримка функціонування офіційного сайту УжНУ. Вже другий місяць наш університет представляє у віртуальному просторі новий веб-ресурс, який розроблено співробітником інституту Олександром Дубівим.
  • Які проблеми найчастіше виникають у запровадженні таких інновацій?
Після оновлення комп’ютерного парку УжНУ така картина стане нормою
– Перша проблема банальна – недостатній рівень матеріально-технічного забезпечення. Сьогодні ректор віддав розпорядження провести повну інвентаризацію навчальних технічних засобів та мережного обладнання, визначити основні прогалини й проблеми. Буде розроблено проект модернізації локальної мережі університету й пропозиції з оновлення комп’ютерного парку УжНУ та поетапний план їх реалізації.

Інша проблема – достатньо велика кількість викладачів і науковців, які становлять найбільшу цінність університету, адже мають неоціненний досвід, величезні напрацювання як з методики викладання, так і в наукових розробках – мало працюють із сучасними технологіями. А через це досить обережно ставляться до інновацій та їх запровадження.
  • Університет на шляху здобуття статусу дослідницького. Чи додає це вам роботи?
– Безперечно, адже одна з головних складових при наданні університету статусу дослідницького – це наявність у виші потужної телекомунікаційної інфраструктури, яка дасть змогу максимально розширити доступ студентів і викладачів до світових джерел інформації. Крім того, університет має виконати вимоги щодо забезпечення студентів обчислювальною технікою з ліцензованим програмним забезпеченням, під’єднання всіх структурних підрозділів до мережі Інтернет, функціонування електронної бібліотеки. Тобто це фактично ті питання, якими ми опікуємося. А тому створення телекомунікаційної інфраструктури – одне із пріоритетних завдань інституту.
  • Електронні навчальні посібники, матеріали та їх належне оформлення – теж інновація в університеті. Яка її особливість?
– Головна проблема при створенні таких підручників – правильно розуміти, уявляти, що таке електронні навчальні матеріали. Недостатньо просто записати на диск текст підручника у форматі *.doc або *.pdf, наклеїти на коробку обкладинку й назвати це електронним підручником. Основними складовими підручників нового покоління (так званих е-підручників) мають бути інтерактивність, можливість навігації, тестування знань тощо. Дуже добре, якщо є мультимедійна складова: відео, фото, аудіо. Це все потребує чималої нелегкої роботи, проте цілком можливе для втілення. Особливо з тими фахівцями, які є в нашому університеті.
  • Які інновації плануєте найближчим часом?
– Днями відбулася нарада з участю проректора Юрія Перести й начальника навчальної частини Світлани Джупіної з проблем активізації дистанційного навчання в УжНУ. Це й буде нашим наступним завданням. Наразі готуємо концепцію реалізації дистанційного навчання в УжНУ, яка буде представлена на розгляд Вченої ради університету в грудні цього року. Першими ластівками такої форми підготовки стануть студенти Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, адже в принципі це люди з досвідом навчання у виші та серйозною мотивацією. Крім того, дуже корисними ресурси системи дистанційного навчання будуть для студентів-екстернатників, які навчаються за індивідуальним графіком.
  • Ви – людина з першою філологічною освітою. Як сталося, що вектор Ваших наукових інтересів набув технічного спрямування?
– Я трішки жалкую, що не пішла працювати далі філологом. Мені дуже подобався цей фах. Коли свого часу закінчила УжНУ з дипломом російського філолога, то Україна набула статусу незалежної держави і перспективи мого диплому впали в рази. Проте з’явилася можливість здобути юридичну освіту. У галузі ж юриспруденції мене найбільше цікавить інформаційне право, а саме – правове регулювання інформаційних відносин у сфері телекомунікацій. А там якимось чином все й поєдналося. Починали ми, знову ж таки, з дистанційного навчання. Зрозуміло, що багато технічних питань для мене є проблемою. Проте маю заступника, який цим опікується, адже сама я не програміст, не інформатик чи інженер. Утім намагаюся бути у курсі всього.

Розмовляла Світлана Лапига



МЦ-інтерв’ю | 22.11.13 | Додав VIP | 1624 | 4.5/4

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»