П`ятниця, 29.03.24, 16:15 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Микола Сюсько: «Факультет європейського права і правознавства дає якнайширші можливості для самореалізації»
Міжнародна науково-практична конференція у Будапешті, 2013 р.

І хоч хлопець ще зі шкільних років був активним, до значної частини його нинішніх досягнень підштовхнув рідний факультет. Про те, як усе починалося та яку роль відіграв факультет європейського права і правознавства у житті Миколи, – у нашому інтерв’ю.

  • Миколо, розкажи, як і коли виникло бажання займатися саме правознавством?
Форум майбутнього, м. Тернопіль (2012)

– Коли я вступав, то вибирав між істфаком та факультетом європейського права і правознавства. Проте, коли стало відомо, що проходжу на держзамовлення в обох підрозділах, вибрав усе-таки європраво: вважаю, що для випускників цього факультету відкриваються широкі можливості, є більше шансів реалізуватися в житті, великий спектр галузей, у яких в майбутньому можна спробувати свої сили.

  • Чи не доводилося шкодувати, що вибрав саме цей факультет?

У штаб-квартирі НАТО

– Спершу були вагання з цього приводу – ще тоді, як збирався подавати оригінали. Але вже на першому курсі зрозумів, що таки зробив правильний вибір. На це, можливо, вплинуло те, що вже з другого курсу почав активно працювати в студентському самоврядуванні, брати участь у різноманітних конференціях, форумах тощо. Бачив і розумів, що на факультеті створюються усілякі можливості для самовираження, і не лише у науковій сфері. Активну діяльність студентів завжди підтримують викладачі.

  • За період навчання у виші тобі довелося побувати на багатьох заходах, пов’язаних з обраним фахом. Які запам’яталися найбільше?
У штаб-квартирі НАТО

– Найяскравіші враження залишили, напевно, поїздки за кордон. Я був учасником 4-х міжнародних конференцій, які проходили в Словаччині та Угорщині. Також пощастило побувати у Брюсселі в рамках Літньої школи з питань безпеки, організованої штаб-квартирою НАТО в Україні. За її результатами було відібрано 2 найкращих учасників для безкоштовної навчальної поїздки в штаб-квартиру НАТО в Брюсселі. Стосовно ж подорожей Україною, то, звісно, кожна із них була особливою. Проте особливо запам’яталася поїздка у столицю на специфічний захід – моделювання Верховної Ради України.

З друзями

Організаторами виступали самі студенти, а метою було зібрати 450 активних молодих людей і спробувати максимально наближено до реалій відтворити роботу парламенту. На цьому заході можна було наочно побачити роботу Верховної Ради, адже усі ми працювали у відповідних комітетах, розробляли законопроекти, потім представляли їх, виносили на голосування. А на заключне наше засідання завітав перший Президент України Леонід Кравчук з послами різних держав. Було багато різноманітних шкіл, форумів, конференцій тощо. Це дало змогу втілювати теорію на практиці.

  • Звідки дізнавався про всі ці заходи? На факультеті, від друзів, знайомих чи ще якось?

– Чим більше їздиш, тим більше дізнаєшся – і про заходи в тому числі. Хоча, звісно, основним джерелом інформації був факультет європейського права і правознавства. Викладачі та старші колеги, які, приміром, самі брали участь в якихось заходах, радили і нам спробувати свої сили. Наприклад, у Донецьк ми поїхали завдяки пораді нашого колеги, нині аспіранта Віталія Дацюка.

З ректором Володимиром Смоланкою

Значний обсяг роботи (в тому числі й інформаційної) виконують осередки фахових організацій у нас на факультеті – це Ліга студентів Асоціації правників України та Європейська асоціація студентів-правників. Саме ці організації дуже часто виступають співорганізаторами заходів юридичного спрямування – багато чого дізнавалися завдяки цьому. Ці дві спілки об’єднують найактивніших наших студентів.

  • Крім цих спілок, на факультеті, та й у виші загалом, активно діє Наукове товариство студентів та аспірантів УжНУ, яке ти наразі й очолюєш. З чого почалася така діяльність?

– Наукове товариство студентів та аспірантів досить активно працювало в колишньому ЗакДУ. Будучи на 4-му курсі, я очолив НТСА на факультеті європейського права і правознавства. Тоді якраз почався процес приєднання ЗакДУ до УжНУ. У зв’язку з цим постала проблема функціонування товариства, адже в УжНУ до того часу наукові товариства діяли не на всіх факультетах, координації чіткої не було, а це впливало на ефективність роботи. Тому для мене настав дуже напружений період: доводилося обдзвонювати всіх знайомих студентів-активістів, які навчалися на різних факультетах, і розповідати їм про існування Наукового товариства, роз’яснювати, для чого воно і чим займається тощо. Результат дуже втішний: майже на всіх факультетах вишу наразі діють осередки НТСА.

Військова кафедра
  • Цього року ти завершив навчання в університеті. Які плани на найближче майбутнє?

– Наразі переді мною два варіанти дальшого розвитку: займатися лише практикою чи наукою і практикою. Зупинився на другому. Пробуватиму вступити до аспірантури на факультеті європейського права і правознавства, але разом із тим планую займатися й практичною діяльністю, позаяк вважаю, що юрист без практики – не юрист.

У нас на факультеті перед студентом, який після закінчення вишу хоче займатися наукою, відкривається широкий вибір: діє аспірантура з цивільного права, адміністративного права, кримінального права, тобто кожен може обрати свою нішу. Звісно, поєднати навчання в аспірантурі і роботу буде нелегко, проте я впевнений, що варіанти таки знайдуться.

  • Наостанок, що б порадив нашим абітурієнтам? Чому, на твою думку, варто вступати на факультет європейського права і правознавства?

– На цьому факультеті ви можете здобути якісну освіту за спеціальністю «Правознавство» з елементами вивчення європейського права. Тобто, закінчуючи виш, ти стаєш не просто фахівцем-юристом, а й розумієш, як функціонує право в Європейському Союзі. Зважаючи на те, що наша держава обрала курс на євроінтеграцію і в майбутньому сподівається вступити в ЄС, такий напрям є актуальним.

На нашому факультеті – високопрофесійний професорсько-викладацький склад: студентів навчають судді та адвокати. Також є можливість здобути подвійний диплом – багато моїх знайомих після закінчення УжНУ матимуть також і диплом Центральноєвропейської вищої школа у місті Скаліці (Словаччина). Крім того, студентське життя факультету є цікавим і насиченим. Тож у нас для абітурієнтів відкриваються великі перспективи!

_x_PS1 Мало хто в Ужгородському національному університеті не знає Миколу Сюська. Із самого початку навчання у виші хлопець бере активну участь у житті не лише свого факультету, а й усієї альма-матер. Голова Наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ, очільник ГО «Простір молоді», член Закарпатського осередку Ліги студентів Асоціації правників України, координаційної ради молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Закарпатській області, Союзу юристів України, учасник ФРІ, член ГО «Ударна молодь Закарпаття» – усе це про Колю._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/08/02sjysjko/sjusko.jpg_x_PS6 _x_PS7 130_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Ірина Левіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Ірина Левіна




МЦ-інтерв’ю | 01.08.14 | Додав Шумицька | 1697 | 5.0/1

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»