Середа, 01.05.24, 23:22 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Ярослав Лазур: «Юрист – людина, яка стає елітою суспільства»

28 червня країна відзначала державне свято – День Конституції. Важливу роль при створенні, тлумаченні законів виконують юристи. Ми поцікавилися, як готують цих фахівців у найбільшому виші краю, поспілкувавшись із деканом юридичного факультету УжНУ Ярославом Лазуром.

  • Недавно в УжНУ відбулося злиття двох правознавчих факультетів, тож тепер юридичний факультет готує фахівців за двома спеціальностями – «Правознавство» та «Європейське право». Які можливості відкрилися для студентів?

– Юридичний факультет УжНУ є провідним у сфері науки та освіти в галузі європейського права. Ми даємо поглиблені знання в цій галузі. Наш випускник, крім того, що має фундаментальні знання як класичний юрист, добре знає європейське право. Враховуючи те, що ми локалізовані на Закарпатті, маємо можливості співпраці з науковцями прикордонних країн-членів Європейського Союзу. У нас багато дисциплін європейського спрямування – європейська юстиція, європейські господарське, комерційне, цивільне права.

У студентів з’явилися  широкі можливості здобути дві освіти. Навчаючись на одній спеціальності, студент у полегшеній формі, тобто складаючи тільки академрізницю, може отримати дипломи з двох  спеціальностей – «Правознавство» та «Міжнародне право».

  • Після завершення навчання перед випускником постає проблема влаштування. Яка ситуація на юридичному факультеті?

– Наш факультет орієнтований на працевлаштування наших випускників, ми широко взаємодіємо із роботодавцями. Є три види базової практики. Ми постійно спрямовуємо наших студентів на різні види стажувань, практику до роботодавців, серед яких органи судової система, прокуратура, міліція, весь спектр органів державної влади. Юристи займають ключову роль серед держслужбовців. Серед наших випускників – судді, прокурори, народні депутати, керівництво області.

Розвиваємо також напрямок працевлаштування студентів у сфері бізнесу, який легалізується, розвивається й потребує якісних та ефективних юристів. Крім українських підприємств, випускники юридичного факультету влаштовуються і в закордонних фірмах, які мають бізнес в Україні, завдяки знанням європейського права, вільному володінню іноземною мовою, якій приділяється велика увага при здобутті освіти на факультеті. Ці два фактори роблять наших випускників конкурентоспроможними на ринку праці, якщо порівнювати з іншими юрфаками.

  • Як організований навчальний процес на юридичному факультеті? Це сухе вивчення кожної букви закону чи є яка-небудь творча робота?

– Велика увага приділяється науці як такій. Але студент не просто сприймає інформацію про правові системи України, країн Європи, а й вчиться мислити творчо, знаходити неординарні рішення в судовій практиці, в наданні юридичної консультації, знаходить нові форми господарських договорів. Тобто вчимо не тільки вчитися, але і знаходити нові рішення. Юрист – це не просто людина, яка володіє інформацією у сфері права, а й та, яка розуміє право, може продукувати нові рішення, може ефективно тлумачити закон…

  • А чим займаються юристи поза навчанням, роботою?

– Юристи – не просто спеціалісти в своїй галузі, а високоморальні люди, які піклуються про здоров’я та культурний рівень. Як кажуть, в здоровому тілі – здоровий дух. Ми вважаємо, що весь вільний час юрист має присвячувати піклуванню про своє здоров’я. На факультеті діє футбольна команда, студенти та викладачі беруть участь в спартакіадах майже в усіх видах спорту. До речі, днями команда з гирьового спорту їде на змагання в Угорщину в місто Сигет. Тобто ми формуємо повагу до власного здоров’я та пропагуємо здоровий спосіб життя.

Юристи – фахівці, які поважають людські цінності, сповідують їх. На факультеті постійна увага до громадського, позанавчального життя, формування рівня культури. Є різні творчі заходи. Тут знайдуть себе і студенти, які захоплюються музикою, малюванням… Постійні виставки в нас відбуваються, сформована потужна команда КВК та інше. Наприклад, під час святкування дня юриста підготовлені шоу гідні не просто аматорської аудиторії, а й якісного концерту.

  • Як юристи інтегруються в Європу? Чи мають перспективи випускники юридичного факультету УжНУ працевлаштування за межами країни?

– Поволі інтегруємося в європейський освітній простір. Прагнемо, щоб наш випускник був визнаний у Європі як фахівець. Діє програма подвійних дипломів з європейськими країнами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною. Тобто випускник має змогу отримати дипломи українського та європейського зразків. Нещодавно мав розмову з міністром юстиції Угорщини, який запевнив, що нам виділено кілька стипендій для безкоштовного навчання студентів-юристів у провідних ВНЗ Угорщини за спеціальністю «Міжнародне право». До того ж студенти регулярно беруть участь у міжнародних конференціях, щороку проводять міжнародні конференції на базі УжНУ, на які з’їжджаються науковці з Європи та навіть з Японії.

  • Як щодо розвитку студента, випускника в науковому напрямку?

– Найкращі студенти мають змогу вступати до аспірантури, докторантури. При факультеті діє спеціалізована Вчена рада, де захищають кандидатські дисертації. Для наукового розвитку в нас є великий кадровий потенціал – 5 заслужених юристів, 8 докторів наук… Переважна більшість професорсько-викладацького складу – молоді люди, які вільно володіють іноземними мовами, працюють з найсучаснішими джерелами, зокрема й іноземними, є авторами підручників. Тобто молодість, винахідливість, активність поєднані з досвідом.  Адже досі працюють і старші юристи-викладачі, які крок за кроком будували правову системи Закарпатської області.

  • Як би Ви переконали абітурієнта вступати на юридичний факультет?

– Юрист – професія, яка потребує самостійного рішення абітурієнта. Хоч уважають, що вчитися на юридичному факультеті складно, але тут створені всі комфортні умови для навчання. У роботі поєднуються об’єктивність, вміння та знання.

Іванка Когутич




МЦ-інтерв’ю | 15.07.15 | Додав Lucky | 1405 | 0.0/0
Теги: Ярослав Лазур, Юридичний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»