П`ятниця, 26.04.24, 19:57 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Іван Граб: «Майбутня студрада вишу має стійкий фундамент для праці й зростання»
Іван Граб
  • Яка система виборів була, коли ти висував свою кандидатуру?

– Коли балотувався вперше, діяло ще старе положення «Про студентське самоврядування УжНУ», яке важко було знайти навіть в архівах. Голову вибирали відкритим голосуванням під час конференції факультетських делегатів, котрих також обирали у підрозділах.

Кандидати були або самовисуванцями, або їх реєстрували на пропозицію іншої людини на самій конференції. Звичайно, треба було ретельно готуватися, якщо планував реально спробувати себе в ролі голови студради. Cпочатку сусив увійти до складу делегатів на факультеті, а потім ще мати сміливість висунути свою кандидатуру на голосування, далі перед 300 студентами представити план своєї діяльності, а також витримати хвилювання й напругу та добре відповісти на всі поставлені запитання.

Після представлення всіх кандидатур та невеличких дебатів переходили до самого голосування: обиралася лічильна комісія, проводилося голосування за кожного з кандидатів. Перемогу здобував кандидат з більшою кількістю голосів.

Наступні вибори голови студентського самоврядування проходили трохи інакше: голосували таємно, були бюлетені з кандидатами, лічильна комісія за результатами голосування виносила рішення про перемогу у виборах.

  • Які були кандидати? Чи відчувалася конкуренція?

– Першого року в мене було +2 кандидати, тобто я і ще два студенти: юридичного факультету та факультету туризму, які потім успішно стали моїми заступниками і протягом року мені допомагали. На виборах наступного року був один конкурент — амбіційний та завзятий студент першого курсу, який залишився здобувати досвід у себе на факультеті, але, думаю, у нього ще все попереду.

  • На твою думку, які риси допомогли здобути тобі перемогу?

– Упевненість, лаконічні та реальні відповіді на питання і те, що все-таки я готувався до висунення своєї кандидатури, плюс ретельно підготовлений план стали запорукою успіху.

  • Що б ти порадив теперішнім кандидатам?

– Хочеться побажати, щоб не раділи, що після виборів усе вже позаду, бо найважче тільки почнеться. Майбутньому голові буде потрібна маса терпіння і часу, а ще вміння ділити його на навчання, студентське самоврядування і бодай трішки на себе.

Потрібно буде вміти знаходити собі друзів та колег з-поміж своїх. Часом з-поміж колишніх недругів або конкурентів. Завжди варто бути стійким та чесним. Загалом головою студради бути дуже непросто.

  • Що запам’яталося під час попередніх виборів?

– Коли виступав перед студентами з ретельно підготовленим планом, вийшло зовсім не так, як хотілося. Від хвилювання усе пішло шкереберть – і я просто не зумів та й не встиг за браком часу розповісти про усі свої плани. Проте допомогло вміння імпровізувати!

  • Цього року система виборів є оновленою, видозміненою. Що думаєш про такі зміни?

– Нова система дійсно виглядає дуже солідно. Хоч, як і кожна система, не ідеальна. У нашому випадку – це тестовий варіант виборів таким шляхом, що стало для нас дуже великим випробуванням. Вагомий плюс цієї системи – можливість взяти участь у голосуванні кожному студенту вишу. Також – право подати свою кандидатуру на посаду голови студентської ради, не входячи до конференції осіб, що навчаються; повністю таємні вибори та задіяність у них студентів усього університету. Я впевнений, що з цим студентське самоврядування нашого університету вийде на новий рівень і, до речі, зможе стати в один ряд з найкращими вишами країни.

  • Що найбільш вагоме вдалося зробити за два роки?

– Чогось надзвичайного, напевно, не було! Все повністю земне. Та й зробив це я не сам, а за допомогою ініціативних робочих груп. Найвагомішим мені здається те, що на першому році мого головування вдалося отримати бюджет студентської ради, тож ми могли користуватися навіть фінансами, розподіляючи їх на різні проекти. Наступне — це оновлення положення студентського самоврядування та реформи структури виборів. Цьому посприяв, а радше навіть зобов’язав – новий Закон «Про вищу освіту», і це добре, тому що ми на крок наблизилися до своїх закордонних колег.

Також завдячую робочій групі, яка плідно працювала над положеннями «Про студентське самоврядування Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» та «Про вибори голови студентської ради Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» – без них було б дуже важко. І завдяки цим всім людям та їхнім старанням майбутня студентська рада вишу має стійкий фундамент для своєї праці та зростання.

  • Чи бачиш у своїй роботі якісь недоліки?

– Не вдалося реалізувати дещо: набути статусу юридичної особи, зареєструвати студраду як громадську організацію, отримати власний банківський рахунок, але в принципі з теперішнім здобутком в майбутньому все це можна буде зробити, тому наступний очільник матиме змогу реалізувати все необхідне.

  • Які напутні слова скажеш новому голові і чи є вже, на твою думку, прохідний кандидат?

– Кандидатура мусить бути, причому вона має влаштовувати всіх студентів університету, а не мене особисто. Звичайно, я знаю багатьох інших студентів, які могли б себе, на мою думку, добряче проявити, але вони, на жаль, не висунули своїх кандидатур. 

Впевнений, що з новим головою студентська рада ДВНЗ «УжНУ» буде плідно працювати. Хай просто пам’ятає, що його сила та мудрість полягає у взаєморозумінні та співпраці з основною силою студентського самоврядування вишу – активною командою, яка складається з голів студрад усіх факультетів. Адже сам керівник нічого не вартий без своїх друзів і колег. Успіхів їм!

_x_PS1 Напередодні виборів нового голови студентської ради Ужгородського університету ми поспілкувалися зі ще чинним його керівником. Іванові Грабу, випускнику фізичного факультету, двічі довіряли очолювати цей молодіжний самоврядний університетський орган. Завжди життєрадісний, енергійний і гострослівний хлопець – один із організаторів та учасників чи не кожного масштабного заходу у виші. Його голос, що викликає тільки позитивні емоції, легко впізнають сотні студентів. _x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2016/02/26grab/ivan.jpg_x_PS6 Іван Граб_x_PS7 35%_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Галина Риган_x_PS11 для Медіацентру УжНУ_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Галина Риган

для Медіацентру УжНУ




МЦ-інтерв’ю | 17.02.16 | Додав Г_Кришiнець | 1140 | 0.0/0
Теги: студрада, вибори, Іван Граб

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»