Субота, 27.04.24, 00:21 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Ужгородські студенти-медики мають змогу їздити на стажування за кордон

Минулого року 10 студентів з України вперше поїхали на стажування за кордон у рамках програми IFMSA SCOPE, а медичні ВНЗ України приймали студентів з Туреччини. Одним з «першопрохідців» програми став УжНУ: на практику до Туреччини поїхало двоє майбутніх медиків, що стало можливим завдяки створенню Української асоціації студентів-медиків на теренах нашої країни та її інтеграції у всесвітню мережу подібних асоціацій.

Курси медичних волонтерів

Всеукраїнська молодіжна асоціація студентів-медиків (Ukrainian Medical Students’ Association, UMSA) – це громадська організація, яка об’єднує майбутніх лікарів усієї країни та дає їм можливості практикуватися у закордонних клініках, брати участь у конференціях, симпозіумах, реалізовувати власні проекти у галузі медичної освіти, охорони здоров’я та захисту прав людини.

Ініціаторами створення UMSA стала група студентів з декількох вищих медичних навчальних закладів України. Одним з них є ужгородець Володимир Смоланка – зараз студент медичного факультету УжНУ, віце-президент UMSA із міжнародних зв’язків.

Володимир Смоланка

Володимир розповідає, що при заснуванні асоціації мали дві цілі: «По-перше, ми хотіли створити організацію, котра б об’єднувала студентів-медиків з усієї країни, адже досі такої в Україні не було. По-друге, планували дати можливість нашій молоді брати участь у міжнародних обмінах, конференціях, симпозіумах, круглих столах.

Нині UMSA входить до складу Міжнародної федерації студентів медиків (IFMSA), котра об’єднує 123 асоціації з різних країн і щороку забезпечує міжнародні стажування для більш, ніж 13 тисяч студентів-медиків у всьому світі. Окрім того, ми маємо представників у всіх вищих медичних навчальних закладах України, у тому числі у відновлених Донецькому та Луганському національних медичних університетах».

Курси медичних волонтерів

У структурі UMSA 5 комітетів: медичної освіти, охорони здоров’я, репродуктивного здоров’я та ВІЛ/СНІДу, захисту прав людини, професійного обміну.

Упродовж року влаштовуються різноманітні заходи та реалізовуються проекти. Наприклад, комітети охорони здоров’я і медичної освіти зараз працюють над проектом «Медичний волонтер». Це курси надання першої допомоги тим, хто постраждав і знаходиться у критичному стані. Координатором проекту в Ужгороді є студент-п’ятикурсник медичного факультету Едуард Горзов. За словами хлопця, наразі навчання проводять тільки для майбутніх медиків, але невдовзі їх організують для всіх охочих.

Арсен Біланін

«Ідея таких курсів виникла після того, як на Сході України розпочалися бойові дії, адже більшість жителів України не знає, як надати першу медичну допомогу. Ми навчаємо робити непрямий масаж серця, штучну вентиляцію легень, тобто заходи, спрямовані на підтримку або відновлення життєдіяльності до приїзду швидкої. Також включили в програму уроки з надання допомоги при переломах, пораненнях різного типу, потраплянні сторонніх тіл в дихальні шляхи.

Курси надання екстреної медичної допомоги у рамках проекту «Медичний волонтер» вже пройшли близько ста студентів. Варто зазначити, що Basic Life Support (BLS), тобто курси надання екстреної медичної допомоги, розраховані не тільки на людей, які працюють у медичній галузі», – розповідає Едуард Горзов.

Курси медичних волонтерів

Окрім курсів, представники UMSA провели в Ужгороді ще кілька акцій, присвячених моніторингу рівня цукру у крові, перевірці гостроти зору. Про плани проведення акцій на цей рік розповів координатор UMSA в Ужгородському національному університеті Арсен Біланін: «Разом зі Спілкою діабетиків Ужгорода організували захід, де всім охочим вимірювали рівень цукру. У 30-ох з 200 обстежених виявили підвищений рівень цукру в крові й порекомендували їм звернутися до ендокринолога для дообстеження. У майбутньому відвідаємо великі підприємства Закарпаття, де теж проведемо такий моніторинг. Акції заплановані й на 14 листопада – це Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом».

Невдовзі стартують ще два нові проекти: практично-орієнтований курс хірургічних навичок для студентів-медиків та англійськомовний клуб. До першого запрошуватимуть хірургів, які показуватимуть нові методики накладання хірургічних швів. До другого планують залучити студентів-іноземців, котрі спілкуватимуться з нашими студентами, розповідатимуть про звичаї та культуру у їхніх країнах.

Ольга Костенчак

Ці знання стануть у нагоді тим, хто планує їхати на стажування за кордон. Асоціація пропонує пройти практику у різних країнах за програмою IFMSA SCOPE. Standing Committee on Professional Exchange (SCOPE) – це комітет Міжнародної федерації асоціацій студентів-медиків (IFMSA), який займається обмінами.

Стажування студент проходить у тому відділенні, яке сам обирає. Він має можливість брати участь у лікарських обходах, оглядах пацієнтів, асистувати в ході лікувально-діагностичних процедур, хірургічних операцій. Аби взяти участь в обміні, претендент має подати необхідні документи та успішно пройти внутрішній конкурс.

Студентка 5 курсу медичного факультету УжНУ Ольга Костенчак побувала у Стамбулі, де стажувалася у відділеннях дитячої онкології та дитячої хірургії.

Під час стажування у Стамбулі

«Разом зі мною практику проходили 20 студентів із різних країн: Боснії і Герцеговини, Марокко, Італії, Чехії, Канади, Португалії. Ми мешкали у гуртожитку, в якому було все: і спортзал, і кафе, і лобі. У лікарні кожен лікар відділення намагався поспілкуватися з нами. Там дуже дружні колективи. Всі рішення вони приймали разом і жодного разу не сперечалися, що для мене було досить незвично. Нас залучали до діагностичного процесу, навіть дозволяли проводити деякі обстеження.

У хірургії лікарі роздруковували інформацію про хвороби англійською, щоб ми могли перед операцією ознайомитися з ними. З другого дня вже дозволяли асистувати. Якщо ми чогось не знали, дуже доступно пояснювали. Медицина у Туреччині страхова, тому є повне медичне забезпечення. Ця практика – величезний досвід, хороша можливість здобути нові знання, аби в майбутньому вдосконалювати нашу медицину», – ділиться враженнями Ольга Костенчак.

Віце-президент UMSA Володимир Смоланка додає: «Влітку 2016 року для студентів-медиків з України плануємо організувати стажування у Австрії, Німеччині, Мальті, Італії, Греції, Сербії, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Угорщині, Словаччині, Польщі, Туреччині, Тайвані, Мексиці, Бразилії та Чилі.

Надалі хотілося б збільшити кількість контрактів на обміни із іншими асоціаціями студентів-медиків. Упевнений, що, запозичивши досвід організації системи охорони здоров’я та медичної освіти у різних країнах світу та пройшовши стажування у найкращих клініках світу, наша молодь зможе у майбутньому забезпечити якісні зміни у вітчизняній медицині».

Детальніше з роботою UMSA можна ознайомитись на офіційному сайті.

Крістіна Гудак




Наукові форуми | 05.11.15 | Додав Шумицька | 1415 | 5.0/1
Теги: стажування, UMSA, студенти-медики

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю