П`ятниця, 19.04.24, 03:56 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Обмін досвідом

У ході робочої зустрічі проекту TEMPUS в УжНУ обговорили перспективи вишу та використання досвіду інших ВНЗ

1 березня у залі Вченої ради УжНУ відбулася робоча зустріч керівництва університету та команди проекту TEMPUS «Сприяння трикутнику знань у Білорусі, Україні і Молдові – FKTBUM». Обговорювали мету і завдання проекту, аналізували результати і здобутки.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка розповів про результати стажування на базі Латвійського університету (м. Рига), з якого щойно повернувся. Така практика стажувань у рамках проекту передбачена спеціально для керівників вишів з метою обміну прогресивним досвідом у сфері реалізації трикутника знань, посилення співпраці науки і освіти з бізнесом, активізації інноваційної діяльності, трансферу технологій, застосування відповідних управлінських підходів у цій сфері.

Перебуваючи в Ризі, Володимир Іванович ознайомився зі структурою та організацією роботи Латвійського університету, в якому на 13 факультетах навчається 13 тисяч студентів. Одним із результатів візиту стала рамкова угода про співпрацю з цим університетом.

Володимир Смоланка

Ректор відвідав Національну бібліотеку Латвії, де звернув увагу на кількість інкунабул — їх там менше, ніж у Науковій бібліотеці УжНУ.

Крім того, в рамках стажування очільник закарпатського вишу відвідав чимало структур у сфері бізнесу та інноваційної діяльності, які безпосередньо й досить активно співпрацюють із університетом, а також підтримують його фінансово – через спонсорську допомогу, спільну реалізацію проектів тощо. На базі університету мають і бізнес-інкубатор, де молодь має можливість реалізувати свої розробки, проекти. Крім цього, є студентський конкурс, на якому молодь представляє свої ідеї – найкращі підтримують меценати, допомагаючи втілити в життя.

Корисним досвідом є і той факт, що іменні стипендіати Латвійського університету залучені до громадських робіт і працюють на благо університету. Володимир Іванович порівняв у деяких аспектах наш виш з університетом Латвії і відзначив закордонний позитивний досвід, який варто було б упроваджувати і в нас. Зокрема – сайт, на якому публікується інформація про розробки університету, що допомагає втілювати їх у життя за допомогою потенційних інвесторів і покупців. Ресурс має неабиякий попит серед потенційних замовників.

 

Окремо варто відзначити напрям організації співпраці з бізнес-структурами, роботодавцями та інвесторами. Тут можна виокремити роботу Центру кар’єри, який також працює на базі Латвійського університету. Багато спільного в підходах його роботи з однойменною структурою, що функціонує при нашому університеті. Латвійці планують зробити такий підрозділ джерелом прибутку для вишу.

Директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна зауважила, що в їхніх планах роботи окремий напрям – активізація співпраці з бізнесом: «На офіційному сайті нашого університету вже створена опція «Партнери», де презентовані організації, бізнес-структури, підприємства, які нас підтримують у різних ініціативах і проектах. На партнерські веб-ресурси розміщено логотипи з гіперлінками. Щорічно влаштовуємо Форуми кар’єри, де провідні підприємства регіону можуть презентувати себе, свої пропозиції і вимоги щодо спільної діяльності.

Наразі ми розробляємо окрему опцію щодо співпраці з бізнесом і його присутності на сайті університету в розділі Центру кар’єри та у соцмережах, щоб залучати бізнес і налагоджувати продуктивне партнерство. У такий спосіб буде подано інформацію про актуальні пропозиції співпраці для компаній (конкурсні проекти студентів, викладачів, заходи, які потребують підтримки, тощо), стажування, практика і працевлаштування, події і заходи для бізнесу, розробка спільних освітніх програм та навчання для персоналу підприємств на базі університету».

Керівник проекту Світлана Слава

Керівник проекту від УжНУ професор кафедри економіки підприємства Світлана Слава представила концепцію університетського дослідження, яке буде надано іншим партнерським командам України, що беруть участь у проекті TEMPUS «Сприяння трикутнику знань у Білорусі, Україні і Молдові – FKTBUM». Основна його мета – навчання менеджерів університету щодо забезпечення ефективної взаємодії складників трикутника знань у кожній країні із залученням європейської практики. Наголосила й на позитивних результатах, зокрема налагодженій співпраці з МОН та іншими університетами України, врахування законодавчих ініціатив в контексті освітньої реформи, вдосконалення законодавства про вищу освіту та науково-дослідну діяльність, імплементації діяльності Наукового парку УжНУ та поступ щодо реалізації концепції інноваційності для більш продуктивного розвитку вишу.

Учасники наради визначили основні параметри цільової специфікації та пріоритетні завдання, які заплановані для закінчення роботи над проектом. Також було зазначено, що прогрес виконання проекту в цілому є позитивним і частину вимог уже успішно виконано.

Ксенія Шокіна,

фото Віталія Завадяка




Обмін досвідом | 02.03.16 | Додав Г_Кришiнець | 898 | 0.0/0
Теги: Проект, Латвійський університет, стажування, перспективи, Ректор, виш, Володимир Смоланка, УжНУ, TEMPUS

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині