П`ятниця, 29.03.24, 08:29 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студгромада

Студенти-медики активно займаються наукою
Володимир Смоланка
Недавно з однієї з найбільших медичних конференцій Європи повернувся студент четвертого курсу медичного факультету УжНУ Володимир Смоланка. Він є також головою студентського наукового товариства на факультеті. Про це та інше ми й поспілкувалися з молодим обдаруванням.
  • Володимире, коли і де проходила конференція? Які враження?
– 4-7 вересня у Берліні я мав змогу побувати на висококласному науковому форумі. European Students’ Conference – це місце, де можна відчути атмосферу справжнього наукового заходу!
  • Знаю, що ти голова студентського наукового товариства медичного факультету УжНУ. Коли воно створене?
Члени студентського наукового товариства на медфаку
– Як відомо, медичний факультет УжНУ був створений 1945 року, водночас з тоді ще Ужгородським державним університетом, і є одним з п’яти найстаріших факультетів нашого навчального закладу. За даними архівів, уже на початку 50-х років минулого століття активні студенти, за підтримки викладачів, розпочали активну наукову діяльність. Проте нам не вистачає задокументованих даних з того часу, щоб впевнено говорити про існування впорядкованої наукової структури. Студентське наукове товариство як самостійна задокументована структура виникло на початку 90-х років, після проголошення незалежності України. Всеукраїнську наукову конференцію вперше провели у 2002 році. З тих пір проводимо її щорічно.
  • Чим займається наукове товариство медичного факультету?
– Наукою (усміхається). Насправді першочерговим нашим завданням є проведення міжнародної наукової медичної конференції на базі медичного факультету УжНУ, чим ми успішно займаємось вже протягом 11 років. Студентське наукове товариство (СНТ) об’єднує активних студентів-науковців і допомагає їм реалізувати себе. Крім того, минулого року запустили декілька «пілотних» проектів: youtube-канал, на якому створюємо навчальні відеотуторіали для студентів медичного факультету, займаємось благодійністю в межах акції «Подаруй дітям радість», а також активно налагоджуємо зв’язки з іншими науковими товариствами в Україні та Європі.
  • Скільки студентів є учасниками товариства? Які їхні обов’язки?
– У нас на факультеті працює впорядкована структура медичного товариства. Маємо голову Студентського наукового товариства, який під наглядом куратора товариства та за підтримки своїх заступників керує радою СНТ. Рада складається з 26 членів, котрі є старостами гуртків. Тобто, маємо близько 25 активних наукових гуртків, а це близько 150 студентів, які активно займаються наукою на факультеті. За кожним гуртком закріплюється студент-староста та викладач-керівник.
Обов’язком ради СНТ, на чолі з головою, є підтримка наукової діяльності студентів та затвердження необхідних рішень. Крім того, члени СНТ є організаторами наукової конференції на факультеті та інших заходів. Члени гуртків, в свою чергу, мають право офіційно займатись науковою діяльністю на факультеті під наглядом своїх наукових керівників.
  • Чи налагоджена співпраця з науковими товариства інших університетів?
Володимир Смоланка
– Звичайно. Ми активно співпрацюємо з подібними структурами в інших медуніверситетах України. Крім того, я є членом асамблеї Української асоціації студентів-медиків (Ukrainian medical students’ association [UMSA]) і маю зв’язок з Європейскою асоціацією студентів-медиків (European medical students’ association [EMSA]) та Міжнародною федерацією медичних студентських товариств (International federation of medical students’ associations [IFMSA]). Тобто співпрацюємо з міжнародними асоціаціями та закордонними студентськими товариствами. Цього року налагодили прямі зв’язки з СНТ у Кошице (Словаччина), Берліні (Німеччина) та Лімі (Перу) і сподіваємось на плідну співпрацю.

   • Розкажи про ваші останні заходи.

– Минулого навчального року (17-19 квітня) провели ХІ міжнародну студентську конференцію «Науковий потенціал молоді – прогрес медицини майбутнього». Влітку виступали співорганізаторами благодійної акції «Подаруй дітям радість». Крім того, виступили співініціаторами створення Української асоціації студентів-медиків.
  • Що плануєте на цей навчальний рік?
– На 2013/2014 н.р. маємо наполеонівські плани. Перш за все, на вищому рівні провести ХІІ щорічну студентську конференцію, із залученням професорів факультету як лекторів для так-званих workshops (класів практичних навичок). У Європі за такими стандартами відбувається кожна наукова конференція, а Україна в цьому плані, на жаль, відстає. Крім того, плануємо посприяти повній інтеграції UMSA в EMSA та IFMSA, що дозволить проводити обмін студентами між медичним факультетом УжНУ та будь-яким іншими вищими медичними закладами світу. Однозначно, будемо підтримувати уже створені соціальні проекти та ініціювати створення нових. Зокрема, хочемо організувати брейн-ринги серед студентів медфаку, а також спробувати провести базові навчальні медичні курси для учнів ужгородських шкіл. І, нарешті, плануємо зробити відвідування європейських медичних форумів доступним для наших студентів!

Про те, чим ще займається студентське наукове товариство медичного факультету УжНУ можна прочитати на їхньому сайті, який ведеться двома мовами (українською та англійською) і постійно оновлюється.

Оксана Ажнюк



Студгромада | 22.09.13 | Додав Шумицька | 1571 | 4.7/3
Теги: медфак

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]