Четвер, 18.04.24, 18:40 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студгромада

Переможниця конкурсу наукових робіт «Завтра.UA» Христина Щубелка – про участь у змаганні і соціальну ініціативу для Ужгорода
Христина Щубелка
  • Христино, для початку розкажи трохи про наукову програму, в якій ти взяла участь.

Програма фонду Віктора Пінчука «Завтра UA» триває вже 8 років поспіль, переможець отримує від фонду протягом року стипендію. Проекти можуть стосуватися чи не всіх галузей знань. Моя наукова робота була пов'язана з медициною.

  • Як потрапити на конкурс?
Учасники конкурсу Завтра.UA

– Студент подає наукову роботу на певну тему, відповідно до вимог оформлює її й  пересилає в електронному вигляді. Проекти кодуються, тобто комісія, яка їх оцінює, не знає авторів. Відбір – у два тури. Спершу роботу оцінюють незалежні фахівці. Автори, які визнані кращими, проходять до другого туру. Цьогоріч він, до речі, відбувся у Львові. Там з нами працювали психологи, ми проходили співбесіди, тренінги. Фахівці спостерігали, які з нас лідери, наскільки ефективно можемо працювати, створювати команду. На третьому етапі виводилася спільна оцінка за роботу та оцінка за другий етап. Переможцями стали 200 чоловік з усієї України. 25 червня відбулося нагородження: нам вручили банківські картки для стипендії. Ми мали зустрічі з відомими громадськими та політичними діячами, зокрема був Арсеній Яценюк, Олександр Кваснєвський.

  • На стипендії ти не зупинилася. Пропонуєш власний соціальний проект «Не спиприбери». У чому він полягає і навіщо тобі потрібен?

– Ми живемо в чудовому місті, але воно потопає у смітті. Моя ініціатива – розпочати нічне і вранішнє прибирання Ужгорода, коли найменша його завантаженість. Прибиратимуть групи ініціативних студентів і громадських активістів у найбільш проблемних точках нашого туристичного, але надзвичайно забрудненого міста. Коштів це багато не потребує, витрати на віники і сміттєві пакети мінімальні, а результат вагомий і видимий неозброєним оком. Якщо мій проект виграє, то разом із волонтерами візьмемося за його втілення. Щоб трішки заохотити людей, на проект виділять гроші: за них зможемо невелику суму виплатити волонтерам, влаштувати пікнік чи ще щось для відпочинку.

  • Як визначатимуть переможців?

– 6 липня відбуватиметься голосування, зробити це можна в соціальних мережах. Кожен з авторів має створити відкриту групу у фейсбуку. Проект, який набере більше голосів, виграє. Мій – на відкритій сторінці у соцмережі «Фейсбук».

  • Скільки проектів подано на конкурс?

– Знаю про шість, але, можливо, буде більше. Всіх закликаю проголосувати за мій проект і долучитися до прибирання рідного міста.

  • У разі перемоги, з яких районів міста ваша акція починатиметься?

– Насамперед плануємо охопити Студентську набережну, набережну Незалежності, Шахтинський ліс, вулицю Капушанську та Новий район. Ідеться про житлові двори та стихійні звалища.

  • Повертаючись до теми наукової роботи: ти вже мала досвід написання  конкурсних проектів?

– Ні, це моя перша наукова робота. Цікаво, що коли я з нею виступала тут, в Ужгороді, то не здобула нічого. Крім досвіду, звичайно. А в Києві роботу відзначили.

  • Який, на твою думку, резон для студентів займатися наукою, писати статті, матеріали, провадити дослідження?

– Передусім – для самовдосконалення. Потрібно ж вникнути в проблему, проаналізувати її, навчитися працювати з даними, обробляти й узагальнювати емпіричний матеріал, визначати деталі, тонкощі предмета дослідження... Так поступово стаєш фахівцем. Ще один плюс: людина з науковим ступенем вище цінується від, скажімо, рядового працівника. А це надбавка до зарплати. Так що є й фінансовий стимул.

  • Надалі плануєш наукову діяльність?

– Цього року подаватиму ще одну роботу на конкурс «Завтра.UA». Наразі закінчила 6-й курс, вступатиму в магістратуру, там займатимуся й науковою діяльністю.

  • Як вважаєш, достатньо ужгородські студенти займаються наукою?

– На жаль, із Закарпаття тільки семеро студентів взяли участь у програмі «Завтра.UA», четверо з них отримали стипендії. З 200 осіб. Це мало. Хотілося б, щоб ужгородські студенти активніше долучалися до наукової діяльності, не були пасивними. Можливо, наш цьогорічний приклад їх надихне, стане стимулом до такої праці.

_x_PS1 Цьогорічна випускниця медичного факультету Христина Щубелка разом з трьома іншими ужгородськими студентами перемогла в національному конкурсі наукових проектів «Завтра.UA». Вона ж відзначена за кращу роботу з медицини. Наші лауреати отримали не тільки нагороди і грамоти, а й річну стипендію та можливість реалізовувати власні соціальні проекти коштом програми «Завтра.UA». Про конкурс, активність студентів УжНУ в написанні наукових робіт та про соціальну ініціативу переможниці «Не спи – прибери» – наша з нею розмова._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 http://www.uzhnu.edu.ua/uploads/news/20140706_1866_1.jpg_x_PS5 _x_PS6 Христина Щубелка_x_PS7 300_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Розмовляв Олексій ШАФРАНЬОШ_x_PS11 Літредагування В. Путрашика_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Розмовляв Олексій ШАФРАНЬОШ

Літредагування В. Путрашика




Студгромада | 06.07.14 | Додав VIP | 1456 | 0.0/0
Теги: медфак

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]