Четвер, 28.03.24, 12:06 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Із ректорату

Під час вступної кампанії 2015 року буде тільки одна хвиля зарахування
Доповідає Петро Горват

Про Правила прийому до ДВНЗ «Ужгородський національний університет» у 2015 році під час засідання Вченої ради 27 листопада доповідав відповідальний секретар приймальної комісії Петро Горват. Також він підсумував результати вступної кампанії цього року.

На засіданні також надали вчених звань працівникам вишу, заслухали звіт про роботу та перспективи розвитку природничо-гуманітарного коледжу й проходження акредитації та ліцензування напрямів і спеціальностей в університеті.

Вступна кампанія 2014 року для вишу виявилася успішною. Державне замовлення виконане в повному обсязі. За низкою напрямів підготовки та спеціальностей заповнені всі місця ліцензованого обсягу, особливо це стосується магістратури (14 спеціальностей денної форми навчання та 8 – заочної).

Майбутні першокурсники мали можливість подавати заяви та інші документи на 49 напрямів підготовки бакалаврів (ураховуючи спеціалізації) і на три спеціальності медичного спрямування. У вступній кампанії 2015 року УжНУ пропонуватиме нові напрями підготовки бакалаврів, сьогодні вже отримано ліцензію на напрям підготовки «Управління персоналом та економіка праці», а також на напрям «Інформатика». Протягом вступної кампанії до УжНУ було зараховано майже 5 тисяч студентів, з яких близько 2,5 тисячі – першокурсники. Також студентські ряди поповнили 69 іноземців, що є найкращим показником за всі роки.

Ректор Володимир Смоланка та вчений секретар Олена Мельник
Актуальним, за підсумками вступної кампанії, є питання перерозподілу ліцензованих обсягів підготовки спеціалістів і магістрів, посилення агітаційної роботи на напрямах з невисоким відсотком заповнення ліцензованих місць, пошук нових шляхів і методів профорієнтаційної роботи, широка роз’яснювальна робота щодо особливостей вступної кампанії 2015 року, вважає Петро Горват.

Новацією вступної кампанії 2015 року буде те, що вступники на навчання за ступенем бакалавра при поданні документів вказуватимуть пріоритети своїх заяв від 1 до 15, на підставі яких після формування рейтингових списків зараховуватимуть в одну хвилю. Крім того, для вступу абітурієнти зможуть подавати лише сертифікати ЗНО 2015 року.

Майбутні першокурсники мають змогу обрати 4 предмети для складання ЗНО. Серед дисциплін немає зарубіжної літератури і всесвітньої історії. Для визначення результатів ЗНО наступного року з кожного предмета буде встановлено «поріг». «Поріг» або «пороговий бал», який визначатиметься експертами, – це кількість тестових балів, яку може набрати мінімально підготовлений абітурієнт. Учасники тестування, які його не подолають, не зможуть використати результат тестування з цього предмета, інші – отримають результат за шкалою від 100 до 200 балів. Цим самим зняті обмеження на мінімальний бал сертифіката при вступі, які були в минулі роки (124 бали, 140 балів), а поняття «профільний предмет» взагалі скасовано. Виші мають право визначати вагові коефіцієнти, виділяючи той чи той предмет.

Конкурсний бал вступника формується по-новому. Середній бал атестата, який переводиться у 200-бальну шкалу, множиться на коефіцієнт 0,1 або менший. Виші мають визначити перелік трьох (або чотирьох) предметів, потрібні для вступу на певний напрям, та вагові коефіцієнти для них. Для таких напрямів підготовки, як «Здоров’я людини» і «Журналістика», збережені творчі конкурси, тому вступникам необхідні лише два (або три) сертифікати ЗНО.

Для вступників передбачені також додаткові бали (до 10 балів). Вони нараховуються за призові місця в учнівських олімпіадах (4 етап), конкурсах-захистах Малої академії наук (ІІІ етап) та за результатами навчання на підготовчих курсах (на природничі-математичні й інженерно-технічні напрями підготовки).

Рішенням приймальної комісії УжНУ запропонована єдина схема для обчислення конкурсного бала: один із предметів матиме ваговий коефіцієнт 0.4, два інші – по 0.25, ваговий коефіцієнт для атестата –0.1. Додатково – до 10 за особливі успіхи або успішне навчання на підготовчих курсах.

Терміни подачі документів для випускників шкіл та інших вступників на навчання за ступенем бакалавра – з 10 липня до 1 серпня (до 24 липня для тих, хто складатиме вступні випробування).

Під час засідання вченої ради
Для вступу до магістратури треба буде скласти вступне випробування з фаху, іспит з іноземної мови, також враховуватиметься середній бал диплома бакалавра. До цих складових також застосовуватимуть вагові коефіцієнти. Додаткові бали за наукові (творчі) здобутки важитимуть до 10 % конкурсного бала. Терміни подачі документів для майбутніх спеціалістів та магістрів – з 6 липня до 17 липня. У магістратуру вступ відбуватиметься винятково за конкурсом.

Нововведенням є те, що бакалаври зможуть вступати на неспоріднені спеціальності магістратури. Обов’язковим при цьому є успішне складання додаткового вступного випробування.

Щодо розподілу місць держзамовлення для бакалаврів, то, згідно з умовами прийому, на початок вступної кампанії для вишів буде виділено 80 % загального обсягу таких місць – інші 20 % будуть розподілені в момент завершення прийому заяв і документів і тільки в тих вишах, які матимуть більший середній конкурсний бал вступників за відповідним напрямом.

Виш має право визначати самостійно терміни вступної кампанії для заочників. В УжНУ такі терміни вирішили продовжити на 3 дні порівняно з денною формою навчання.

Наталія Каралкіна




Із ректорату | 29.11.14 | Додав Шумицька | 3067 | 3.5/2
Теги: Вчена рада

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття