Середа, 24.04.24, 17:24 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Із ректорату

На Вченій раді говорили про наукові досягнення студентів, міжнародну співпрацю і вступну кампанію ’2014
Володимир Смоланка

Ректор Володимир Смоланка вирішив розпочати засідання з приємного, нагородивши дипломом команду студентів-політологів нашого вишу за перше місце у Всеукраїнських студентських дебатах, організованих Полтавською державною аграрною академією за підтримки спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Подяку від ректора дістала також керівник команди Ганна  Мелеганич – доцент кафедри політології і державного управління.

Після урочистостей, аби зекономити час, перейшли відразу до конкурсних питань, надання вчених звань і затвердження претендентів на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України. Члени Вченої ради проголосували й продовжили своє засідання; лічильна ж комісія приступила до опрацювання бюлетенів. Наприкінці засідання всі кандидатури були затверджені: і претендентів на посади науково-педагогічних працівників, здобувачів вчених звань, і претендентів на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України для молодих учених на 2014–2016 рр.

ЗДОБУТКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Олександр Болдіжар

За порядком денним першим про стан навчально-методичної та виховної роботи медичного факультету доповідав його декан Олександр Болдіжар. Професор розповів про здобутки студентів, які навчаються на факультеті (у цьому підрозділі університету їх найбільше – 1175), та професорсько-викладацького складу. Насамперед доповідь Олександра Олександровича була зосереджена на проблемах і потребах факультету: не вистачає, зокрема, аудиторних приміщень (з того часу, як їх було виділено, кількість студентів значно зросла: нині одночасно треба близько 100 аудиторій на кожну пару). Не вистачає й нового обладнання: за останні роки університет не закупив жодної одиниці оргтехніки. Факультет придбав 5 мультимедійних проекторів та понад 50 одиниць комп’ютерної техніки завдяки спонсорам. Навчально-методичну літературу теж здебільшого видають власним коштом.

Під час обговорення постало питання про читання окремих навчальних курсів англійською мовою, що дасть змогу залучати до навчального процесу іноземних студентів і викладачів, адже в усіх медичних вишах країни таке вже практикується. Проте в нас це наразі втілити складно з ряду причин, у тому числі й тому, що небагато викладачів факультету добре володіють англійською мовою. Крім того, зауважив Володимир Смоланка, володіти іноземною мовою й могти викладати нею – геть різні речі. Натомість ректор запропонував почати із запрошення на навчання іноземців, які проходитимуть курси українською мовою, а тим часом пробувати набирати англомовні кадри.

МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ ТА УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

Мирослава Лендьел

В.о. проректора з науково-педагогічної роботи і міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел ознайомила присутніх з інформацією про участь УжНУ в міжнародних проектах та ґрантах. Сьогодні університет співпрацює з понад 80 партнерами з 17 країн, бере участь у 14 міжнародних проектах та освітніх програмах. Ці проекти дуже різноманітні і стосуються різних галузей освіти і науки. Мирослава Олександрівна коротко охарактеризувала наймасштабніші з них.

У доповіді в. о.проректора йшлося також про основні проблеми участі вишу в міжнародних програмах та ґрантах. Серед них – брак зарезервованих коштів і механізму фінансування на стадії підготовки проектних пропозицій, аплікаційних форм та пошуку партнерів; недостатній рівень взаємодії між відділом міжнародних зв’язків та ґрантової роботи, НДЧ, бухгалтерією, зокрема у сфері просування на міжнародному рівні результатів наукових досліджень, прикладних, технологічних розробок; відсутність членства в авторитетних асоціаціях університетів тощо. Крім того, студенти недостатньо поінформовані про можливостi участi в міжнародних програмах і проектах.

Виходячи з цього, Мирослава Лендьел висловила пропозиції щодо підвищення ефективності участі УжНУ в міжнародних програмах – Вчена рада ухвалила сприяти у їх впровадженні різним підрозділам університету.

НАУКОВА РОБОТА СТУДЕНТІВ УЖНУ

Юліан Височанський

Про підсумки студентських наукових конференцій, олімпіад та конкурсів у 2013/2014 навчальному році прозвітували проректор з наукової роботи Юліан Височанський разом із головою НТСА УжНУ Миколою Сюськом. Так, упродовж  2013 року студенти брали участь у 34 наукових конференціях міжнародного, національного та регіонального рівнів. Науковим товариством студентів та аспірантів УжНУ проведено 12 студентських науково-практичних конференцій. Загалом за 2013 рік студенти УжНУ опублікували понад 850 наукових статей і тез доповідей. За 2013 рік у Всеукраїнських конкурсах та олімпіадах 68 наукових робіт студентів здобули дипломи переможця або призера, 11 робіт відзначені грамотами.

Найбільше відзнак здобули студенти стоматологічного факультету: Мирослав Гончарук-Хомин – 8 (із них 5 перших місць), Маріанна Коршинська – 4 (з них 3 перших місця). Вчена Рада ухвалила преміювати студентів за високі досягнення.

ВСТУПНА КАМПАНІЯ ’2014

Ігор Король

Т. в. о. проректора з науково-педагогічної роботи Ігор Король розповів присутнім про стан підготовки до вступної кампанії та хід профорієнтаційної роботи, а також про роботу секретаріату Приймальної комісії. Особливістю цьогорічної вступної кампанії стане впровадження локальної інформаційної системи «Абітурієнт», яка повинна автоматизувати роботу із введення даних про вступників у Єдину базу, а також автоматизувати підготовку журналів реєстрації вступників, рейтингових списків тощо. Особливості системи:

  • автоматизація введення даних про заяви абітурієнтів, зручність внесення та редагування заяв вступників, значне скорочення часу на внесення заяви;
  • опрацювання електронних заяв (експорт електронних заяв абітурієнтів та їх обробка);
  • синхронізація з ЄДЕБО – реалізована двостороння синхронізація локальної бази та ЄДЕБО за необхідними параметрами (синхронізація всіх заяв, перевірка пільг, кодів вступу, конкурсних балів та ін.). Частина даних про вступників експортується з ЄДЕБО автоматично;
  • статистика та звітність вступної кампанії – можливість отримання оперативної статистики вступної кампанії, ведення власної локальної бази дає можливість зберігати додаткову інформацію про вступників  (не обов’язкову для реєстрації заяви абітурієнта в ЄДЕБО, але необхідну для вишу);
  • автоматизована генерація документації вступної кампанії: журнали реєстрації поданих заяв, списки абітурієнтів, формування списків для екзаменаційних відомостей;
  • автоматизована обробка результатів вступних випробувань;
  • оприлюднення результатів вступу – формування рейтингових списків для всіх хвиль зарахування (з врахуванням особливостей правил прийому до ДВНЗ «УжНУ»).

Стосовно ж профорієнтаційної роботи, то вона вже активно провадиться шляхом проведення днів відкритих дверей факультетів, агітаційної роботи у школах області, публікування матеріалів про виш у засобах масової інформації тощо.

Степан Поп

Наостанок, у різному, Вчена рада затвердила теми дисертаційний досліджень та погодила відкриття в аспірантурі нових спеціальностей («геодезія», «фізична географія», «геофізика і геохімія ландшафтів», «література зарубіжних  країн», «гігієна та професійна патологія», «теорія та історія державного управління»); рекомендувала до друку окремі видання наших викладачів та цикл наукових праць Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, з яким біофак УжНУ налагодив тісну співпрацю. Також на засіданні обговорювали умови конкурсу держбюджетних тем та виконання умов договору про платне навчання у виші.

Наприкінці засідання Вченої ради УжНУ декан географічного факультету Степан Поп передав ректорові Володимиру Смоланці подарунок для бібліотеки УжНУ – унікальне зібрання у двох томах духовно-літературного журналу «Листокъ».

_x_PS1 На порядку денному засідання Вченої ради Ужгородського національного університету 29 травня – стан навчально-методичної та виховної роботи медичного факультету, участь університету у міжнародних проектах та ґрантах, підсумки проведення наукових конференцій, студентських олімпіад та конкурсів у 2013/2014 навчальному році, стан підготовки до вступної кампанії та хід профорієнтаційної роботи, конкурсні справи і надання вчених звань. Ішлося також і про висунення претендентів на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України для молодих учених на 2014–2016 рр._x_PS2 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/05/86vchenerada/umati.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Ірина Левіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Ірина Левіна




Із ректорату | 30.05.14 | Додав Зизич | 1603 | 5.0/1
Теги: Вчена рада

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття