П`ятниця, 29.03.24, 08:40 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Із ректорату

УжНУ розпочинає новий навчальний рік й розробку нової стратегії вишу

Про підсумки роботи УжНУ у 2013-2014 навчальному році, а також плани вишу на наступний рік, який розпочнеться за кілька днів, говорили 29 серпня під час урочистого розширеного засідання Вченої ради з участю всіх охочих.

Цього дня до УжНУ завітали й почесні гості – перший заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Андрій Сербайло, Генеральний консул Словацької Республіки Янка Бур’янова, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Денеш Балог.

Досягнення УжНУ в навчальному році, що минув, а також стратегію розвитку озвучив ректор УжНУ Володимир Смоланка. Після урочистого засідання у ректораті тривала прес-конференція, під час якої ректор і проректори відповідали на запитання журналістів крайових ЗМІ.

Очільник вишу наголосив, зокрема, на тому, що завершилася 69-а в історії УжНУ вступна кампанія. Незважаючи на зменшення загальної кількості абітурієнтів, пройшла успішно. Тож 1 вересня поріг УжНУ переступлять уже студентами 2507 першокурсників.

Серед них будуть іноземці з семи держав, зокрема, 30 студентів з Індії, які навчатимуться на різних курсах медичного факультету. Ректор УжНУ Володимир Смоланка особисто познайомився з ними й пересвідчився, що в Ужгороді їм дуже подобається. Загалом у виші очікують до 100 іноземних студентів, оскільки інтерес до вишу суттєво зріс під час цьогорічної вступної кампанії.

Іноземні студенти навчатимуться на контрактній основі, відтак прогнозують і поповнення спецфонду, що вкрай важливо для вишу. Цього року в УжНУ уклали контрактів на загальну суму понад 21 мільйон 600 тисяч гривень.

УжНУ здійснює нині підготовку фахівців за 43 напрямами. У структурі вишу є 22 факультети, а також Природничо-гуманітарний коледж. В УжНУ працює 1238 науково-педагогічні працівники, серед яких 147 докторів наук, 605 кандидатів наук, 11 лауреатів державної премії у галузі науки і техніки, 2 члени-кореспонденти НАН України.

Під час засідання Вченої ради Володимир Смоланка вручив атестати професорів і доцентів науковцям, які здобули звання цього року, а також привітав університетських ювілярів.

Серед пріоритетів ректора УжНУ, які він визначав у передвиборчій програмі й уже зреалізував – демократичне управління у виші, оприлюднення рішень Вченої ради на сайті вишу, відновлення процесу переатестації кадрів. Розпочата клопітка робота з реорганізації вишу: ліквідовано інститути, кафедру економічної теорії повернули до складу економічного факультету. До кінця року мають об’єднати бездротовою мережею вай-фай всі корпуси вишу. Завдяки цьому в УжНУ буде здійснюватися електронний документообіг.

Чимало планів стосується ремонту приміщень, добудови корпусів. Під час прес-конференції ректор відповів на питання щодо фінансового стану вишу, зокрема, озвучив, що з УжНУ, як і з усіх українських вишів, були зняті кошти – своєрідний ліміт через складну ситуацію в державі. Цілком можливо, що певна сума буде знята повторно. Через це керівництво УжНУ припускає, що оплату за комунальні послуги взимку доведеться здійснювати зі спецфонду.

Наприкінці кварталу, у вересні, УжНУ доведеться здійснити чимало виплат. Досить значні витрати прогнозують на запуск трьох модульних котелень, збудованих у жовтні минулого року. Загалом в університеті проблеми з коштами загального фонду немає. Проблема лише в тому, аби вони вчасно проходили через казначейство, зазначає ректор.

Керівництво УжНУ покладає чималі надії на новий Закон України «Про освіту», згідно з яким університети отримують право самостійно розпоряджатися коштами за сприяння державних банків. Відтак, багато поточних фінансових питань зможуть вирішувати без казначейства.

Під час прес-конференції Володимир Смоланка зазначив, що забезпечення навчального процесу є найважливішим напрямком фінансування у виші. В.о. проректора Олександр Рогач додав про налагодження ґрантової роботи в УжНУ, реалізації проектів, цільових програм, від чого теж очікують зростання якості навчальних послуг і додаткових капіталовкладень.

Проректор Федір Шандор на запитання щодо розселення студентів у гуртожитках відповів, що всі 100 % будуть заселені. Сьогодні є чимало суб’єктивних факторів, тому проректор обіцяє прокоментувати ситуацію з розселенням після 10 вересня.

Пріоритетом УжНУ є модернізація освіти, забезпеченння її конкурентоспроможності, ефективне управління, реорганізація вишу, розвиток науки, впровадження інновацій. Цього року УжНУ планує вступити до Асоціації європейських університетів, реорганізувати Науковий парк, заснувати Асоціацію випускників і благодійників. Готові у виші й до громадського контролю за його діяльністю.

До розробки Стратегії розвитку УжНУ ректор запрошує всіх охочих, а також наголошує, що реформування діяльності вишу буде здійснюватися відповідно до норм нового Закону України «Про вищу освіту».

Наталія Каралкіна

Відео Романа Сов’яка




Із ректорату | 30.08.14 | Додав Шумицька | 1193 | 4.0/4
Теги: Вчена рада

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття