П`ятниця, 26.04.24, 02:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

В УжНУ запроваджують електронну форму навчання

Лекції викладачів будуть в Інтернеті, а студенти зможуть виконувати завдання онлайн. Крім того, буде налагоджено електронний документообіг й електронний репозитарій публікацій. Саме такі складові впровадження інноваційних технологій у навчальну та адміністративну діяльність ДВНЗ «УжНУ» озвучили під час Вченої ради 29 вересня.

Серед інших питань порядку денного – підготовка до осінньо-зимового періоду, навчання у кредитно-модульній системі, створення комісії для формування нового складу конференції трудового колективу і вдостоєння звання «Почесний доктор УжНУ».

Розробку електронної форми навчання вже розпочали в Навчально-науковому інституті інформаційно-комунікаційних технологій УжНУ. Етапи виконання масштабних інновацій презентував Олександр Дубів – в. о. директора цього Інституту.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка наголосив на важливості переходу вишу на електронну форму навчання й висловив сподівання на швидку реалізацію такої новації у виші. 

Протягом наступного року університету треба виконати 5 етапів, які в цілому обумовлюють і стратегію його розвитку. Серед них:

• Упровадження системи електронного навчання •

Її суть полягає в кількох важливих завданнях, серед яких, зокрема, створення єдиного електронного архіву навчально-методичних матеріалів. Ідеться про окрему платформу Moodle, завдяки якій буде вдоступнено електронні курси, лекції, матеріали викладачів УжНУ. До того ж така платформа буде слугувати онлайн-середовищем для взаємодії студентів і викладачів, а це реалізація важливого принципу навчання будь-коли і будь-де, вважає Олександр Дубів.

За допомогою логінів і паролів викладачі будуть самостійно розміщувати матеріали. Студенти УжНУ теж входитимуть у систему за паролями, що виключатиме можливість входження до системи студентів інших вишів.

• Поліпшення іміджу університету в мережі Інтернет •

Олександр Дубів навів приклади рейтингів університетів, у чому велике значення має присутність освітнього закладу в Інтернеті. «Чим якісніший буде контент, чим тіснішою буде співпраця з іншими вишами, тим кращими будуть рейтинги вишу», – переконує в. о. директора ННІ інформаційно-комунікаційних технологій.

Сьогодні в рейтингу веб-ресурсів українських вишів, що його пропонує портал i.ua, офіційний сайт УжНУ на 2-му місці. Абсолютний рекорд відвідування нашого сайту зафіксований 4–5 серпня. Тоді засвідчено 6442 заходи на веб-ресурс УжНУ протягом дня. У вересні зафіксовано в середньому дві тисячі відвідувань у день. Географія «гостей» сайту – переважно Україна, хоча є чимало відвідувачів зі США, яких, до речі, більше, ніж російських. Також останнім часом пожвавився інтерес у відвідувачів з Індії. Тож треба виважено ставитися до матеріалу й розміщувати на офіційному сайті якісну інформацію, зауважує Олександр Дубів.

До речі, кожен 5-й наш відвідувач – «мобільний», тобто заходить на ресурс з планшета чи смартфона. З огляду на це працівники ННІ інформаційно-комунікаційних технологій розробили мобільний додаток, з яким завантаження розкладів занять та оголошень структурних підрозділів вишу стало набагато зручнішим – без потреби заходити на веб-сайт через браузер. Студенти чекають на інформацію, що засвідчує кількість завантажень.

Також під час Вченої ради Олександр Дубів зазначив, що для кращих рейтингів вишу і його сайту варто об’єднати всі онлайн-ресурси, що їх мають структурні підрозділи, під одним університетським доменом.

• Створення єдиного електронного репозитарію публікацій •

Для централізованого збереження та надання відкритого доступу в режимі онлайн до результатів наукової діяльності вишу мають намір створити єдиний репозитарій публікацій. «Це принцип відкритого доступу до знань. Самі науковці мають бути зацікавлені в тому, аби про їхню працю дізнавалися інші. Це вимоги сучасного технологічного світу», – зауважив Олександр Дубів.

Жодна стаття не буде доступна в системі, якщо не пройде модерацію. Науково-дослідна частина контролюватиме процес виконання. Сьогодні у виші розпочинається процес подання електронних публікацій, оформлених за вимогами для внесення до репозитарію.

• Запровадження електронного документообігу •

Всі рішення, накази будуть на одному порталі. Система фіксуватиме, переглянув користувач документ, чи ні. Ректор попросив, щоб кожен декан включив питання впровадження інноваційних технологій у навчальну та адміністративну діяльністьв УжНУ до розгляду на вченій раді свого факультету.

Ректор попросив, щоб кожен декан включив питання впровадження інноваційних технологій у навчальну та адміністративну діяльність в УжНУ до розгляду на вченій раді свого факультету

 

• Організація курсів підвищення кваліфікації у сфері ІТ •

В УжНУ організують 24-годинні курси для працівників вишу з метою навчання комп’ютерної грамоти і вдосконалення здібностей у сфері ІТ-технологій. Курси будуть різноетапні, розпочинаючи з уміння вмикати комп’ютер.

Набиратимуть на добровільних засадах за поданням та погодженням керівників підрозділів. Навчання проводитимуть на базі Навчально-наукового інституту інформаційно-комунікаційних технологій.

Без допомоги викладачів, працівників новацій не реалізувати, тому Олександр Дубів запросив усіх до активної участі у процесі впровадження електронної форми навчання.

Лише такими методами можна виконати навчальну програму взимку, якщо доведеться відбувати тривалі канікули. Система є допомогою для навчання і вже давно успішно використовується в Європі. Сьогодні в УжНУ інтерактивні форми запровадив факультет післядипломної освіти, на сайті якого можна виконати певні завдання в режимі онлайн.  

Під час Вченої ради присутні проголосували за ухвалення проекту рішення за основу і в цілому. Попереду виконання інноваційних кроків, передусім оновлення сторінок факультетів, кафедр на офіційному сайті для того, щоб підготувати англомовну версію сайту. Наразі домовилися про використання системи електронного навчання на добровільних засадах викладачами, але із застосуванням мотиваційних важелів з боку керівництва.

Наталія Каралкіна




Актуально | 30.09.14 | Додав VIP | 2025 | 5.0/2
Теги: Олександр Дубів, Вчена рада, Електронна форма навчання

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]