Четвер, 28.03.24, 23:16 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Із ректорату

Вчена рада УжНУ вперше зібралася в оновленому складі
Вчена рада УжНУ
17 жовтня відбулося перше засідання Вченої ради Ужгородського національного університету в новому складі. Зібралися підбити підсумки виконаної роботи й визначити пріоритетні напрямки діяльності.

Почали з головного – конкурсних питань. Таємним голосуванням обрали завідувачів 7 кафедр вишу:
– класичної та румунської філології – Емілію Василівну Швед;
– оптики – Олександра Георгійовича Сливку;
– прикладної фізики – Ігоря Петровича Студеняка;
– алгебри – Ігоря Валерійовича Шапочку;
– кримінального права –Олександра Созоновича Семерака;
– зоології – Андрія Анатолійовича Ковальчука;
– приладобудування – Івана Івановича Туряницю.

На голосування виносилося й питання про вдостоєння звання заслуженого будівельника України Валерія Федоровича Мелентьєва – більшість проголосувала «за».

Іван Туряниця, декан інженерно-технічного факультету
Наступною у порядку денному була звітна доповідь декана інженерно-технічного факультету Івана Туряниці про роботу й перспективи розвитку ІТФу. Йшлося про контингент студентів, кадрове, організаційне, методичне й матеріально-технічне забезпечення навчального процесу, організацію науково-дослідної роботи на факультеті, працевлаштування випускників і виховну роботу.

Декан наголосив також на деяких проблемах ІТФу: брак опалення в корпусі, де розміщена кафедра електронних систем (СПБ «Квант»); частина лабораторій кафедри приладобудування залишалася в приміщенні на вулиці Паризької Комуни, 5 (де, як зазначив ректор, потрібен капітальний ремонт, бо в нинішньому стані корпус непридатний до використання); нестача аудиторного фонду, нового обладнання в лабораторіях і кафедрах тощо.

Стосовно перспектив, то планують ліцензувати підготовку фахівців зі спеціальності «Архітектура», відкрити аспірантуру бодай при одній кафедрі на факультеті, започаткувати напрям, пов’язаний з підготовкою фахівців з проектування доріг і мостів та ін.

Доповідь Івана Туряниці схвалили й закликали керівництво факультету приступати до реалізації окресленого. Ректор університету Федір Ващук зауважив, що наступного тижня буде інвентаризовано всю комп’ютерну техніку у виші з метою оптимізації її використання.

Світлана Джупіна, начальник навчального відділу УжНУ
Наступною про підсумки літньої екзаменаційної сесії й навчальні досягнення студентів звітувала начальник навчального відділу УжНУ Світлана Джупіна.

За результатами останньої сесії, 11 % студентів вишу є відмінниками, 16 % уперше за весь час навчання дістали незадовільні оцінки; крім того, після закінчення навчального року було відраховано 87 осіб стаціонарної форми навчання та 98 – заочної, що становить усього 1–2 % загального контингенту студентів. Відзначили також динаміку успішності і якості знань за курсами: аналіз показав, що на останніх курсах успішність зростає майже на 20 %.

Юрій Переста, проректор УжНУ
Проректор з науково-педагогічної роботи Юрій Переста виступив із результатами клінічної роботи кафедр медичного спрямування за минулий навчальний рік та основними завданнями на наступний.

Статистика вражає: медики УжНУ в стаціонарі пролікували понад 14 тис. хворих, проконсультували близько 30 тисяч пацієнтів у поліклініці, прийняли пологи в 342 породіль, виконали понад 9 тисяч операцій і понад 2 тисячі асистувань на операціях тощо.

Стосовно планів, то Вчена рада постановила, що до 1 квітня 2014 року повинна бути завершена підготовка документів про відкриття Університетської клініки, згідно з договором із німецьким підприємством «Global Health Resolution GMBH», а також клопотати перед міським головою Ужгорода, начальником управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА про надання статусу клінічного міському пологовому будинку й Закарпатському обласному наркологічному диспансеру. «Наш виш забезпечує висококваліфікованих працівників для різних структур у сфері охорони здоров’я, без яких лікарні, поліклініки й інші осередки медицини не могли б функціонувати на такому високому рівні, як це є нині», – підкреслив ректор УжНУ Федір Ващук.

Дмитро Сойма, проректор УжНУ
Про підготовку до осінньо-зимового періоду доповідав проректор з адміністративно-господарської роботи Дмитро Сойма. Нагальним є питання опалення навчальних корпусів і гуртожитків, чим нині активно переймаються. Вже завезено новий модуль, який зможе забезпечити теплом три навчальні корпуси на БАМі – головний, новий (де розташовано інженерно-технічний, гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання та інститут економіки та міжнародних відносин) і корпус стоматологічного факультету. Також найближчим часом встановлять такий же модуль для опалення 4-го і 5-го гуртожитків, ректорату й історичного факультету, а згодом – для опалення гуртожитків № 1, 2, 3.

Цього року нову опалювальну техніку вмонтовуватимуть в попередню систему опалення, а вже наступного планують змінити її повністю. Такі нововведення дозволять УжНУ зекономити до 5 млн гривень за період опалювального сезону.

Федір Ващук, ректор УжНУ
Обговорення виникли й через затримку коштів у казначействі. На рахунку УжНУ є близько 17 млн гривень, але використовувати виш їх не може через замороження. Керівництво університету дуже стурбоване цим питанням, адже кошти потрібні вже – на всі нагальні потреби вишу. Від негайного вирішення цього питання залежить повноцінне функціонування навчального закладу. В іншому разі навчальний процес може просто зупинитися.  

Також на Вченій раді обговорювали низку інших питань: про створення в структурі Інституту економіки та міжнародних відносин інноваційної лабораторії; про виведення зі складу факультету економіки кафедри економічної теорії та введення її до складу факультету міжнародного бізнесу та менеджменту; про налагодження активної співпраці із лабораторією ЄДЕБО тощо. Усі схвалені пропозиції зазначені в проекті рішення засідання Вченої ради УжНУ.

На наступному засіданні Вченої ради планують затвердити кандидатури на посади деканів факультетів, де вже був оголошений конкурс, а також оголосити конкурс на цю посаду на інших факультетах, де наразі є лише виконувачі обов’язків.

Ірина Левіна



Із ректорату | 18.10.13 | Додав Lucky | 1852 | 5.0/2
Теги: Вчена рада

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття