П`ятниця, 19.04.24, 21:41 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Не словом, а ділом

Увага! ДІТИ чекають...

Кожна дитина зазвичай народжується зі світу любові. Та, на жаль, не всі діти потрапляють до світу, де панують любов і злагода.

У Часлівецькій школі-інтернаті

Сніжана Колодій, співробітник кафедри політології та державного управління факультету суспільних наук, днями відвідала таких діток у двох закладах нашого краю: Свалявському обласному будинку дитини та Часлівецькій загальноосвітній спеціальній школі-інтернаті I-II ступеня Закарпатської обласної ради. Для неї ці поїздки вже стали невід’ємною частиною життя.

У закладі в селі Часлівці зараз навчається і проживає 68 учнів віком від 6 до 17 років. З ними працюють 43 педагогічні працівники, 3 лікарі, 3 медсестри, психолог, соціальний педагог, юрист та логопед. Діти тут потребують корекції розумового та (або) фізичного розвитку, соціально-психологічної підтримки та реабілітації, відповідних умов для їх успішної соціальної та фізичної адаптації, життєтворчості.

«Мені не давала спокою думка: чому в окремих дітей така слабка пам'ять і уява? Мислення їх чомусь уявляється кволим. Як часто доводиться чути від людей: нічого не вийде з цієї дитини, безнадійна... Хочеться сказати: не поспішайте з висновками — на нашій совісті дитина. Мета школи в Часлівцях — допомогти такій дитині знайти своє місце в житті. Для цього слід розвивати і її самостійність», — коментує Сніжана.

Для дітей у школі створені досить комфортні умови, а працівники школи-інтернату намагаються розвивати у своїх вихованців усілякі вміння й таланти. До прикладу, для всебічного та гармонійного розвитку учнів у школі працюють гуртки: «Хоровий», «Вишивальна справа», «Комп’ютерної грамоти», «Умілі руки», «Джерельце», «У світі казки».

Працюючи разом, створюючи щось своїми руками, вони позбуваються психологічного напруження. Найкращі роботи вихованців зберігають у шкільному музеї. Співробітники закладу розповідають: «У нашій школі постійно діє виставка вишивок, виробів з паперу, з природних матеріалів. Кращі роботи учнів відзначені на різних виставках народно-прикладного мистецтва».

На базі школи-інтернату 2003 року створений музей народознавства. Унікальний та надзвичайно цікавий, вміщує понад 120 експонатів, має три експозиційні відділи: старовинні речі, народні костюми, ткацтво та сучасна вишивка. Всі експонати зібрані з навколишніх сіл — Часлівців, Довгого Поля, Коритнян. Керує музеєм Марія Ворожильник.

Сніжана Колодій з подарунками

Пані Марія розповідає, що у відділі сучасної вишивки переважно речі, виготовлені дітками зі школи-інтернату. Наявність на території закладу такого музею – це чудова можливість для вихованців дізнатися про минуле, порівняти його з сучасним.

Сніжана Колодій розповідає, що діти з великим запалом сприйняли приїзд гостей, тішилися подарунками: «Безмежно дякую всім, хто долучився до благодійної ініціативи, а це Сільвія Рибар, Вікторія Хававка, Іван Євтушок, Анастасія Іванчо, Іванна Станчук. Додам, що серед помічниць є й студентки УжНУ. Є й такі, що побажали залишитися анонімними благодійниками».

У Свалявському обласному будинку дитини виховуються 110 дітей віком до трьох років, поділені на понад 10 груп. Цього разу, як і минулого, Сніжані вдалося відвідати дві: «Ластівку» та «Сонечко». Діти отримали предмети гігієни, підгузники, солодощі, інші речі.

У Свалявському дитбудинку

«Робити добро – це здатність відгукнутися на чужий біль. Життя таке коротке. Хотілося б до кожного донести моє переконання – робити добре діло надзвичайно легко. Добро може зробити кожен. Це не обов’язково має бути щось грандіозне. Небайдужість і бажання допоможуть. А бачити перед собою вдячні очі, особливо дитячі, – напевно, найвища з нагород», – переконана Сніжана.

 

«Безмежно дякую колективу персоналу обласного Будинку дитини за турботу до немовлят! Ці люди обрали для себе таку непросту справу: свідомо, чесно й самовіддано, по-батьківськи турботливо в усьому допомагати дітям, позбавленим материнської ласки. І якими б не були випробування на цьому шляху, вони завжди вірні своєму покликанню. Щира вдячність їм за неспокій, дивовижну щедрість душі, благородство помислів. Нехай їх старання завжди будуть на радість дітям».

Сніжана дякує і тим, хто допоміг у реалізації благодійного візиту: «Безмежно дякую всім тим, хто долучився до благодійної ініціативи, а це Алла Красько, Юлія Тяско, Андріана Руснак, Віта Железняк, Мар’яна Куцин, а також тим, хто побажав залишити своє ім’я у таємниці».

 

Зауважимо, що Свалявський обласний будинок дитини відкрили 1 червня 1980 року. Його споруджували коштом держави, але велику частку склало зароблене в ході так званих суботників. Тому в Міжнародний день захисту дітей цей заклад має подвійне свято. На цьогорічне його відзначення працівники будинку дитини запросили й пані Сніжану, адже вона там уже своя.

Катерина Хижняк за інформацією Сніжани Колодій

Фото Сніжани Колодій




Не словом, а ділом | 06.06.17 | Додав Г_Кришiнець | 1053 | 5.0/5
Теги: дитячий будинок, Сніжана Колодій, благодійність

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття