Четвер, 25.04.24, 22:18 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Традиції

На історичному відкрили аудиторію імені Михайла Трояна
Ушанувати Михайла Трояна прийшли працівники кафедри історії України, декан істфаку Володимир Фенич, проректор УжНУ Роман Офіцинський, доктор історичних наук Василь Гарагонич, донька Ольга Троян
Михайло Васильович Троян розпочав свою трудову діяльність викладачем Мукачівського кооперативного технікуму, потім працював заступником директора Хустського педучилища з навчальної роботи, заступником директора Мукачівського педучилища із заочного навчання, старшим викладачем 2-річної партшколи при Закарпатському обкомі компартії України...

Михайло Троян
Із вересня 1953 року почав працювати на історичному факультеті УжДУ. Досліджував актуальні питання вітчизняної та зарубіжної історії – боротьби населення Закарпаття за соціальне і національне визволення та возз’єднання з Україною, визволення краю від окупантів у 1944 році. Важливе місце в його науковій спадщині посідають студії з історії Угорщини початку новітнього часу, історії замків, сіл і міст Закарпаття.

Ушанувати пам'ять великого науковця прийшли працівники кафедри історії України, декан істфаку Володимир Фенич, проректор УжНУ Роман Офіцинський, гість із Мукачева, доктор історичних наук Василь Гарагонич, донька науковця Ольга Троян.

У кожного, хто прийшов на відкриття, були свої спогади, велика повага й усвідомлення унікальності професора.

Дмитро Данилюк
«Для мене й для багатьох інших він був духовним батьком. Михайло Васильович учив студентів чесності, порядності, вірності своїй справі, прививав повагу до всіх, хто тебе оточує. Його авторитет вічний. Це великий учений, його дуже добре знали за кордоном. Мав високу повагу й вітчизняних науковців. Я дякую долі, що мені випало таке щастя – бути його учнем. Він був м’якою, добродушною і сильною людиною. Хочу говорити об’єктивно: роками йдеться про те, що треба належно вшановувати пам'ять великих науковців нашого вишу. Ніхто цього не зробив. Сьогодні, завдяки керівництву факультету, кафедрі, маємо нарешті втілення побажань у життя», – з такими словами виступив доктор історичних наук, професор Дмитро Данилюк.

Василь Гарагонич
Доктор історичних наук Василь Гарагонич: «Зрозуміло, що про професора Трояна я б міг багато говорити і згадувати. Коли я тільки вступив до університету, Михайло Васильович був старший за мене на 36 років. Здавалося б, які можуть бути дружні стосунки між переляканим першокурсником і солідним професор, доктором наук, заслуженим працівником вищої школи УРСР?! Очевидно, є якісь незбагненні речі в житті, що творять із нами маленькі дива. Мене з ним, напевне, об’єднала і любов до історії, і любов до журналістики. Це велика людина, і я радий, що пам'ять про нього дуже бережливо охороняють на факультеті».

Сім’я Михайла Васильовича подарувала до іменної аудиторії його портрет, низку книг, з якими працював учений. Донька науковця, Ольга, зі сльозами на очах дякувала всім присутнім за те, що вони й до сьогодні шанують пам'ять її батька.

Аудиторія імені Михайла Трояна передбачена також для постійних спецкурсів, які проводить кафедра історії України. Планується створити ще й окремий експозиційний стенд із учнями науковця – тими людьми, які дістали від нього наукові імпульси й стали великими вченими.

Володимир Фенич
Декан історичного факультету Володимир Фенич: «Задум створювати іменні аудиторії наших шанованих вчителів, професорів виник раніше. Але насправді це перша кафедра, і я вдячний цілому колективу за втілення проекту: гарно, скромно, зі смаком. Ця аудиторія одночасно поєднує в собі елементи виховання наших студентів, елементи патріотизму, елементи пам’яті до наших учителів. Безумовно, вона виконуватиме і практичне завдання: тут проводитимуться спецкурси чи семінари. Думаю, на історичному факультеті ми тільки почали відкривати такі аудиторії. Маємо задум створити подібне приміщення імені Ф. Потушняка та професора Івана Гранчака. Головне – ми повернулися до належного вшанування тих людей, які в розвиток факультету й університету загалом зробили неоціненний внесок».

Світлана Лапига



Традиції | 22.11.13 | Додав VIP | 1707 | 0.0/0
Теги: істфак, Михайло Троян

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики