П`ятниця, 29.03.24, 01:00 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Коледжани УжНУ провели ювілейну обласну студентську науково-практичну конференцію
Вітає присутніх Володимир Росоха

Кожен народ має свої традиції, побут, культуру, але найголовнішим чинником, який засвідчує його окремішність та унікальність, є мова. Чи можна забути батьківський дім? Чи можна бути щасливим на чужині?

Незнання рідної мови – це зрада і духовний злочин. Саме під таким гаслом 19 листопада у Природничо-гуманітарному коледжі УжНУ відбулася X обласна студентська науково-практична конференція «Нашого цвіту – по всьому світу», присвячена Дню української писемності та мови. Головним натхненником, організатором та модератором заходу вже протягом десяти років є викладач-методист ПГК Галина Пащук.

Під час конференції

Учасники форуму мали на меті говорити про шляхи поширення та умови функціонування української мови за межами України, у ближньому та далекому зарубіжжі.

Відкрив урочисту частину заходу директор ПГК Володимир Росоха, який зауважив, що всі навчальні заклади повинні піклуватися про рідну мову й виховувати патріотичний дух у молоді. «Мова – це найбільший скарб, який тисячоліттями набував цінності, примножувався та передавався з покоління в покоління. Досвід людства впродовж десятиліть свідчить, що занепад мови – це занепад нації. Сподіваюся, що під час цієї конференції кожен з нас ще раз усвідомить, наскільки наша українська мова є багатогранною та унікальною і що ми зобов’язані її всіляко оберігати», – наголосив Володимир Войтехович.

Галина Шумицька

Про належний підхід коледжан до організації такого типу конференцій наголосила й почесний гість заходу – декан філологічного факультету Галина Шумицька, яка розпочала свій виступ словами, якими свого часу упорядник слов’янського алфавіту Кирило, цитуючи Святе Письмо, відповів на закиди латинських церковників: «Бо коли сурма звук невиразний дає, – хто до бою готуватися буде? Так і ви, коли мовою не подасте зрозумілого слова, – як пізнати, що кажете? Ви говоритимете на вітер». Декан наголосила на особливій ролі братів Кирила й Мефодія, які наполегливою працею й особливими зусиллями вибороли право слов’янам чути Боже Слово рідною мовою, а не єврейською, грецькою чи латинською. 

Аліна Паламарчук

«Нині ми сприймаємо це як звичайний факт і думаємо: що тут особливого? Зводимо часто дуже актуальну та важливу тему до банальщини, патетично говоримо про солов’їність, калиновість, милозвучність української, не вникаючи у зміст цих слів. Та маємо думати, шановне панство, бо, крім мови, іншого об’єднувального чинника у нас немає.

Якщо отой ворог зовнішній, а ще страшніший внутрішній, позбавить нас його, то ми як нація з тисячолітньою історією можемо розчинитися і загубитися в сучасному глобалізованому світі. А на це права не маємо», – зауважила пані Галина. Додала, що рада перебувати в приємному товаристві, брати участь у такому важливому заході і вдячна за запрошення. Побажала коледжу успіхів і нових якісних показників, гарної та плідної праці під час конференції.

Мар'яна Андрусь

З теплими словами звернулася до аудиторії також викладач української мови та літератури Мар’яна Андрусь, яка звернула увагу на актуальну й часто болісну для Закарпаття тему заробітчанства та масової еміграції, а також – місці української мови в цій проблемі: «Україна там, де говорять українською мовою. Що можемо взяти з собою на чужину? Тільки мову! У нас нині багато проблем, але після темряви обов’язково настає світанок, а після дощу – веселка. Якщо не будемо шанувати мову, то ніхто за нас це не зробить. Сподіваємося, що все у нас буде гаразд». Пані Мар’яна подарувала присутнім авторську зворушливу поезію, у якій закладена глибока любов і повага до всього рідного.  

Вітали присутніх піснями студентки ПГК Аліна Паламарчук і Вікторія Дацьо, студенти Ужгородського коледжу культури і мистецтв, Мукачівського державного аграрного коледжу.

Студенти коледжу культури та мистецтв

Після урочистостей перейшли до наукової роботи. Участь у конференції взяли представники навчальних закладів I–II рівнів акредитації з різних куточків Закарпатської області, зокрема зі Сваляви, Виноградова, Мукачева, Ужгорода.

Учасники заходу доповідали про причини та історію української еміграції, утворення української діаспори на різних континентах, долю української мови за її межами, процес російщення української мови, долю діаспори та мови на території Російської Федерації тощо.

За результатами наукової діяльності студенти разом із викладачами склали відозву до небайдужої молоді стосовно ставлення до української мови, її ролі в житті громадян і нації.

Після виступів і дискусій на гостей чекала зустріч із представниками студентського самоврядування коледжу, екскурсія та обід.

Оксана Пітра

для Медіацентру УжНУ




Наукові форуми | 21.11.15 | Додав Г_Кришiнець | 959 | 5.0/1
Теги: українська мова, Природничо-гуманітарний коледж УжНУ, конференція

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю