П`ятниця, 26.04.24, 19:20 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Особистість

Хома Олексик: «Мій вік – моє багатство»
Хома Михайлович Олексик
Завжди усміхнений, бадьорий, щирий чоловік. Має гарний вік (77) і немалу купу планів. Кожного дня о 8-ій годині ранку приходить на свою улюблену роботу – на факультет європейського права і правознавства. Тут він не тільки один із улюблених викладачів, а й людина, котра своєю енергією та позитивом заряджає інших. Йдеться про Хому Михайловича Олексика .

Закінчив УжНУ, здобувши кваліфікацію філолога. Але доля педагога за покликанням розпорядилася так, що понад 12 років працював на оперативно-слідчій роботі в органах внутрішніх справ Закарпатської області, здобуваючи одночасно другу вищу освіту і кваліфікацію юриста.

Практичний досвід і професійна підготовка відкривали для Хоми Михайловича шлях до стрімкої кар’єри. Проте його м’яку і свободолюбну натуру сковували кайдани наказів, які спочатку треба було належало виконувати, а вже потім думати над їх змістом чи, можливо, навіть оскаржувати. Та ні форма з погонами і зірками, ні кар’єрні перспективи з матеріальними вигодами так і не змогли подолати його потягу до науково-педагогічної діяльності.

Бажання звільнитися з органів і змінити професію було ризикованим. Партія ставила свої вимоги до теоретично і практично підготовленого професіонала. Самовільне рішення порвати з системою було небезпечним. Через це можна було позбутися партійного квитка, а це на той час було майже рівнозначне «судимості» з усіма соціальними наслідками. Але Хома Михайлович ставив перед собою тверду мету і шукав шляхи виходу з ситуації.

І зараз згадує заключну розмову з інтелігентним керівником профільного департаменту МВС України та його висловлювання: «Тільки не звільнення. Обирайте будь-який регіон України, крім Києва і Ялти, але не звільнення! Ми багато вклали у вашу професійну підготовку». Та коли переконався у рішучості намірів Хоми Михайловича, махнув рукою – того ж дня (до речі, в день народження) тодішній начальник УВС Закарпатської області підписав відповідний наказ.

Як сказав Гумбольдт: «Серйозне стремління до якої-небудь цілі – це вже половина успіху». Хома Михайлович, напевно, дотримувався цього принципу, бо не кожен зміг би, як кажуть, піти «проти тодішньої системи» заради здійснення своєї мрії. Отак різко він зійшов зі старої дороги і обрав нову – із ще глибшими ямами, але ту, котра вела його до мрії!

Колишній слідчий почав із посади методиста, працював лаборантом, завідував відділом зовнішніх зв’язків Ужгородського університету, який він створював, пройшов випробування на виборних посадах профспілки УжДУ. А ще робота в архівах Братислави, Праги, Москви, навчання в аспірантурі, захист дисертації…

Зараз він відомий і досвідчений педагог, науковець, кандидат історичний наук, адвокат, заслужений працівник освіти України, член Спілки юристів України. Близько 27 трудових років Хома Михайлович на науково-педагогічній роботі в УжНУ. Протягом 1994-1996 – організатор і керівник Управління взаємодії з правоохоронним органами Закарпатської ОДА.

Далі він присвячує себе науково-дослідній роботі в Закарпатському регіональному Центрі соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАН України, а із заснування Закарпатського державного університету – знову на науково-педагогічній роботі у новоствореному ВНЗ. Тут він по- новому розкриває талант організатора, педагога і науковця. Організує і очолює кафедру теорії та історії держави, плідно працює над підготовкою юридичних кадрів вищої кваліфікації – кандидатів наук. З радістю каже: «Зараз я нарешті повернувся до свого рідного УжНУ».

Його календарний трудовий стаж – 60 років, але Хома Михайлович стверджує, що попереду ще великі звершення, на досягнутому він не збирається зупинятися, хоч на все воля Божа.

Народна мудрість каже: «Яблуко від яблуні недалеко котиться». Іноді цей вислів сприймається іронічно, проте науковець може лише гордитися своїми нащадками. Син Тарас – випускник біологічного факультету УжНУ, на якому десятки років працювала і його мама – педагог і науковець, кандидат біологічних наук, доцент Сидор Ольга Станіславівна, яка привила йому любов до науки. Зараз Тарас Олексик – науковець із світовим визнанням. Як керівник групи науковців в університеті Майягвез (Пуерто-Рико, США) він розшифрував геном найрідкіснішого у світі виду дикого папуги «пуерто-рико амазон», очолює науковий центр генетики Карибського басейну. Донька ж педагога Ольга – відомий і досвідчений ендокринолог Закарпаття. Хома Михайлович пишається своїми дітьми і стверджує: «Ми не можемо прославити дітей, але діти можуть прославити нас. Вони роблять нас відомими, а не навпаки!»

Науковий доробок Хоми Олексика
Нещодавно вчений видав аудіокнигу (наразі єдину в Україні) власного курсу лекцій «Основи теорії права і держави». Конспект лекцій автор видав і окремою книгою, і, відповідно, CD-диском. Зазначимо, що аналогічний навчальний посібник «Теория государства и права в вопросах и ответах. Аудиокнига» на теренах СНД і Європи ще опублікував відомий теоретик права, завідувач кафедри теорії держави і права юридичного факультету Московського державного університету М. М. Марченко. Інших аналогів навчальних посібників такого типу у цій галузі нема.

Зауважимо, що свої лекції Хома Михайлович начитав у домашніх умовах, а от аудіофайли М. М.Марченка начитані професійним диктором у студії. Наразі Хома Михайлович планує вдосконалити свою книгу і готує другий випуск, в якому будуть враховані можливі зауваження та пропозиції з метою покращення цього навчального посібника.

Крім того, професор працює над відтворенням унікальних сторінок історії рідного села Доробратово Іршавського району, земля якого, батьки, родина і всі земляки, за його твердженням, напоїли його живильним соком людської енергії, подарували йому крила і зобов’язали творити, працювати і прославляти свою малу батьківщину. Хома Михайлович не хоче відкривати усіх карт своїх творчих задумів, але впевнений, що вони з Божою поміччю мають бути звершені. Без цього свою життєву місію на Землі він вважає недовершеною. І це видання буде куди популярнішим, ніж курс лекцій «Основи теорії права і держави»!

Вчений каже, що зараз його стихія – це робочий стіл, комп’ютер, сканер, принтер і його вірний товариш фотоапарат. «На столі завжди творчий безлад. У цьому безпорядку є свій порядок, котрий розумію лише я», – каже Хома Михайлович. За своє життя зібрав тисячі книг і продовжує поповнювати свою бібліотеку.
Упродовж життя науковець опублікував сотні наукових статей, направив на професійну стезю тисячі випускників університету, котрі зараз сумлінно працюють у різних сферах суспільного виробництва – педагоги, вчені, громадські і політичні діячі.

Розмова з професором Хомою Олексиком переконує, що ще не один випуск фахівців університету буде вдячний йому за його настанови і отримані знання.

Галина Риган,
студентка відділення журналістики



Особистість | 15.08.13 | Додав VIP | 1484 | 0.0/0
Теги: Хома Олексик

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Аспірант УжНУ вдосконалює світові методики встановлення віку людини за зубами

Ортопед-травматолог Анатолій Канзюба: «Процес глобальних змін в Україні почався, а що не так – випра...

Сергій Нагін: «Рекрутер Google запропонував пройти співбесіду, коли я вчився в десятому класі»

Іван Мигович:«Якщо ти професіонал — у будь-якій сфері почуватимешся комфортно і фінансово, і моральн...

І на Закарпатті рок іще живий… А солідний костюм і бандана – цілком взаємопов’язані речі

Столяр, що малює історію, яку вже не продаси, бо в ній живеш

Кафедра історії України урочисто провела на пенсію Дмитра Данилюка

Народна артистка України Лариса Білак: «Театр – це моя мрія, яка здійснилася»

Хусам Мижагид Аббала: «Люди мало говорять: для чого брати до рук зброю, коли є слова?»

Ректор УжНУ єдиний з усього пострадянського простору викладає на найпрестижніших курсах європейських...