Вівторок, 23.04.24, 13:04 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

УжНУ на три дні об’єднав українських і закордонних правників
Учасники й гості конференції
Молодь уміє і повинна вирішувати проблеми юриспруденції – доводять учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Європейська юридична освіта і наука». Восьмий рік поспіль на цей захід до Ужгорода приїжджають юні дослідники права, їхні викладачі з України, Словаччини й Угорщини. Серед організаторів правового заходу – Союз юристів України, Київський університет права НАН України, УжНУ (факультет європейського права і правознавства), Дебреценський університет, Академічне товариство імені М. Балудянського (Словаччина). Цього року засідали три дні – з 11 по 13 жовтня, і за цей час провели не тільки секційні засідання, організували соціальну акцію, а й дізналися чимало про Закарпаття.

Актуальні проблеми сучасної юриспруденції, стратегію її розвитку, а також погляди молодих науковців на правові процеси обговорювали 53 учасники конференції.

Декан факультету європейського права і правознавства Ярослав Лазур
В основі конференції – наукові дослідження молоді, оскільки за цими студентами й аспірантами майбутнє, вони формуватимуть правову політику в країні, зазначила Оксана Ващук, директор Ужгородського інституту КУП НАН України. Під час вітального слова вона побажала учасникам плідних дискусій, знайомств, поглиблення співпраці.

Міжнародна конференція відбувалася на базі факультету європейського права і правознавства УжНУ. Декан цього структурного підрозділу Ярослав Лазур вважає, що ті наукові напрямки, які нині розвиваються у виші, вкрай важливі, бо стосуються європейського вибору держави, європейського правового простору. «Тема конференції і її завдання йдуть у ногу з новітніми розробками в правовій науці і сприятимуть інтеграції України у Європу. Приємно, що УжНУ займає роль своєрідного містка між європейською й українською освітою. Надбання після об’єднання двох вишів є дуже знаковим, оскільки передалися наукові традиції», – переконаний декан Ярослав Лазур.

Заступник декана факультету європейського права і правознавства Хома Олексик
Крім факультету європейського права і правознавства, правників УжНУ представляли і студенти юридичного факультету. Сібілла Булеца, заступник декана цього структурного підрозділу, вважає, що науковий захід актуальний ще й у зв’язку з указом Президента про інтеграцію освіти у міжнародний європейський простір. «Ми розуміємо, що формування освіти в Україні відповідно до Болонського процесу, не є досконалим. Врегулювання потребує участі і студентів, щоб удосконалити освіту відповідно до їхнього бачення».

Біля витоків Міжнародної науково-практичної конференції «Європейська юридична освіта і наука» вісім років тому був і Хома Олексик, заступник декана факультету європейського права і правознавства. «Хочу побажати вам продовжувати ту місію, яку започаткували далеко до нас кращі мислителі, що прийняли рішення про утвердження духу законів через дух права, божественного принципу збереження рівноваги у природі й суспільстві», – побажав учасникам конференції Хома Олексик.

Проректор Київського університету права НАН України Галина Левківська
Кожен з виступів на конференції вагомий у розвитку вищої юридичної освіти в Україні, вважає Галина Левківська, проректор Київського університету права НАН України. У своїй промові вона пригадала генезу українських наукових конференцій та зауважила, що перший збірник наукових праць був опублікований у Харкові 1823 року. Пані Левківській дуже приємно перебувати на Закарпатті: «Я пишаюся тим, що вже з 1995 року ми спілкуємося з ужгородськими колегами, і щороку я відкриваю для себе щось нове. Учасникам конференції бажаю вдумливих відповідей на порушені питання».

«МОЛОДЬ ПОВИННА ОБ’ЄДНУВАТИСЯ НАВКОЛО НАУКИ»

У перший день Міжнародної науково-практичної конференції учасників вітали двічі. Після пленарного засідання на урочистості завітали ректор УжНУ Федір Ващук, заслужений юрист України, ректор Київського університету права НАН України Юрій Бошицький, заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур, заступник голови міста Кошиць (Словаччина) Тіл Кароль, заступник начальника Головного управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші.

Ректор УжНУ Федір Ващук
Про історію відкриття факультету європейського права і правознавства розповів очільник нашого університету Федір Ващук. У його вітальному слові йшлося й про важливість цього підрозділу в структурі вишу: «Конференція особливо актуальна в час очікування підписання Асоціації з ЄС. УжНУ завжди підтримуватиме такі заходи, організовані з участю молодих науковців, наших студентів, аспірантів. Стосовно факультету європейського права і правознавства, на базі якого відбувається конференція, ми свідомо створювали такий підрозділ, тому що наші випускники під час працевлаштування в країнах ЄС змушені проходити тривалу процедуру визнання диплому. Одна з вимог – наявність у навчальному плані дисциплін, пов’язаних з європейським правом і правознавством. Сьогодні в структурі всіх українських вишів треба створювати такі підрозділи. Натомість ми випередили час, створивши свого часу цей факультет. Наші студенти мають хороші можливості для працевлаштування у Європі. Пам’ятайте, що двері УжНУ завжди відкриті для здібної молоді, яка цікавиться наукою».

Виступає ректор Київського університету права НАН України Юрій Бошицький
Метою таких наукових заходів є підготовка студентів до фахового майбутнього. У Київському університеті права НАН України протягом року проводять шість подібних конференцій, а в Ужгороді такий захід має ще й стратегічне значення, розповідає ректор Юрій Бошицький: «Молодь повинна об’єднуватися навколо науки. Конференція на Закарпатті відбувається у рамках розширення географії учасників. Ужгород найкраще підходить для цього. Це напрацювання стратегії розвитку».

Заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур
Наукові заходи, до організації яких активно долучається молодь, підтримує й Іван Качур, заступник голови Закарпатської ОДА. Під час вітального слова він побажав приїжджим учасникам пізнати найзахіднішу частину України й запевнив у сприянні під час відвідин культових споруд області. «Приємно, що Закарпаттю випала нагода приймати учасників міжнародної конференції, що вони звертають увагу на один із найважливіших напрямів сучасної освіти – юриспруденцію. Тема спрямована на те, щоб дати оцінку сучасній законодавчій базі, звернути увагу на її сильні й слабкі боки, зробити все можливе, щоб юриспруденція мала належний рівень і слугувала народу, захищала права й свободу людини», – зауважив Іван Качур. (До речі, за сприяння Закарпатської ОДА для всіх учасників конференції вхід у закарпатські музеї був безкоштовний.)

УЧАСНИКІВ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ВІТАЛА Й НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК

Голова наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ Микола Сюсько
Доповідачі наукового заходу розглядали питання юридичної освіти, науки, прогалини у законодавстві, можливості підписання угоди про асоціацію з ЄС, проблеми конституціоналізму тощо. Молодь на конференції офіційно представляли голова студради Закарпаття Іван Полюжин і голова наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ Микола Сюсько. Вони ж координували роботу усього заходу. «Конференція важлива для молодих науковців, оскільки дає змогу обмінятися науковими здобутками, зав’язати дружні й наукові зв’язки. Те, що за результатами конференції буде видано збірник, є актуальним для наших студентів, оскільки при вступі до магістратури вони матимуть додаткові бали», – розповів Микола Сюсько.

Київський університет права НАН України привіз із собою вітальні листи від Бориса Патона, Президента НАН України, Валерія Євдокимова, заслуженого юриста України, голови Союзу юристів України, Ріхарда Раші, мера міста Кошиць. А від газети «Все про бухгалтерський облік» учасники конференції одержали грамоти.

Другий і третій дні Міжнародної науково-практичної конференції мали культурологічне й соціальне спрямування. 12 жовтня в УжНУ визначали кращі доповіді Міжнародної наукової конференції. Цього ж дня тривала соціальна акція, приурочена до 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка: учасники висадили 200 тюльпанів – тож захід став першим подарунком в Україні з нагоди ювілею великого Кобзаря.
Наталія Каралкіна



Наукові форуми | 14.10.13 | Додав VIP | 1695 | 5.0/1
Теги: юрфак, НАН, проблеми юриспруденція

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю