Четвер, 25.04.24, 18:25 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Професор Карлового університету прочитав відеолекцію для студентів УжНУ
Їржі Єлінек
Лекція відомого вченого у галузі кримінального права, криміналістики, кримінології, кримінального процесу Їржі Єлінека стосувалася кримінальної відповідальності юридичних осіб. У контексті українського законодавства тематика дуже актуальна, що й підтверджували дискусії, які виникали між викладачами та студентами факультету європейського права і правознавства та юридичного факультету УжНУ. Лекція відбулася завдяки технічним можливостям сучасного телекомунікаційного центру УжНУ.

Науковий захід відбувся 11 листопада у рамках попередньої домовленості про проведення серії відеолекцій з актуальних проблем кримінального права Європейського Союзу й став можливим завдяки зусиллям кафедри кримінально-правових дисциплін та міжнародного кримінального права факультету європейського права і правознавства. Ініціаторами заходу стали завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін та міжнародного кримінального права, кандидат юридичних наук, доцент Іван Сливич, а також кандидат юридичних наук, доцент цієї ж кафедри Олександр Білаш.

Доктор права, професор Їржі Єлінек сьогодні очолює кафедру кримінального права на юридичному факультеті Карлового університету в Празі. Є членом Вченої ради та професором юридичного факультету Оломоуцького університету, членом Вченої ради та професором юридичного факультету Паневропської високої школи у Братиславі.

Наукові публікації Їржі Єлінека присвячені матеріальному кримінальному праву та кримінальному процесу. Він розглядає питання правової проблеми завдання шкоди як елемента злочину і предмет претензій у зв'язку з пошкодженням, статус потерпілих у кримінальному судочинстві, питання про рішення у кримінальних справах та питання доказів у кримінальному судочинстві.

Займається також проблематикою кримінальної відповідальності та покарань для неповнолітніх. Є автором понад 200 наукових праць, серед яких відомі монографії «Шкода в чеському кримінальному праві», «Кримінальна відповідальність юридичних осіб». Професор Єлінек є автором та співавтором більш ніж 30 університетських підручників та навчальних посібників, серед яких «Кримінальне право», «Кримінальне право процесуальне» та ін. Для практиків-юристів будуть цікавими видання під загальною редакцією проф. Їржі Єлінека «Коментар до Кримінального кодексу Чеської республіки», «Кримінальний та кримінально-процесуальний кодекс», «Матеріальне кримінальне право».

Ярослав Лазур
Лекція, яку слухали викладачі й студенти УжНУ, була присвячена тематиці кримінальної відповідальності юридичних осіб. Ярослав Лазур, декан факультету європейського права і правознавства, доктор юридичних наук, професор, вважає лекцію вкрай актуальною, оскільки у рамках українського права юридичні особи кримінальну відповідальність не несуть.

"Суб’єктами кримінальної відповідальності, суб’єктами злочинів можуть бути виключно фізичні особи. У зв’язку з імовірним підписанням Угоди про асоціацію з ЄС на порядку денному вдосконалення кримінального права є вдосконалення такого інституту й в українському законодавстві, зокрема, прийняті відповідні зміни до Кримінального кодексу, які найближчим часом набудуть чинності.

Для багатьох країн Європи, в першу чергу країн англо-саксонської правової сім’ї — Великобританії, США —  інститут кримінальної відповідальності юридичних осіб вже давно існує. Зокрема, Чеська республіка нещодавно цей досвід перейняла й упровадила у своє національне законодавство. Ця тема була визначена нами як одна з найбільш цікавих, оскільки для України це нова доктрина у кримінальному праві. Приємно, що такі відомі вчені співпрацюють з нашим факультетом і погодилися поділитися своїми науковими напрацюваннями”, — розповів Ярослав Лазур.

Тема лекції викликала жваву дискусію серед присутніх викладачів та студентів. За результатами заходу домовилися продовжувати практику такого навчання, обмінюватися публікаціями, проводити наукові зустрічі з метою обміну досвідом та впровадження європейських стандартів в Україні.

Наталія Каралкіна



Наукові форуми | 13.11.13 | Додав Lucky | 2033 | 5.0/1
Теги: Ярослав Лазур, Карлів університет, юрфак, відеолекція

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю