Четвер, 28.03.24, 21:26 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Екскурсії

Студенти побували в одній з найдавніших архітектурних пам'яток України

Нещодавно студенти й викладачі УжНУ відвідали Горянську ротонду поблизу Ужгорода – архітектурну пам’ятку, вік якої точно не визначений, але вона однозначно є однією з найстарших в Україні.

Екскурсію організував заступник декана математичного факультету з виховної роботи Павло Мулеса спільно зі священиком Ярославом Данком та мистецтвознавцем Михайлом Приймичем.

Історико-краєзнавчий екскурс Михайла Приймича

Захід був запланований ще у вересні – тоді математики вперше відвідали Кафедральний собор в Ужгороді.

Цього разу до матфаківців долучилися й студенти інших факультетів, зокрема медики, історики та філологи. Загалом на екскурсії побувало близько 30 осіб.

Отець Ярослав організував транспорт, яким екскурсанти дісталися прямісінько до ротонди. Тут усі поринули в історичний екскурс від Михайла Приймича, відтак старовинна святиня гостинно прочинила свої двері.

У приміщенні ротонди пан Михайло продовжив розповідь

У приміщенні ротонди пан Михайло продовжив розповідь про пам’ятку архітектури: тут ішлося вже про історію розписів, які прикрашають стіни зсередини. Лунало багато цікавих запитань, на які історик дав вичерпні відповіді.

Павло Мулеса зауважує, що історія та релігія віддавна його цікавлять, тому такі екскурсії для нього – справжнє задоволення. До того ж у цьому випадку обидва аспекти вдало поєднуються: отець Ярослав розказує про релігію, а історик-мистецтвознавець Михайло Приймич висвітлює питання, пов’язані з минувшиною краю. Зізнається, що цього разу екскурсантів зголосилося більше, особливо після того, як побачили фото й почули розповіді про попередні екскурсії.

Павло Павлович жартує: «Отець Ярослав спонукає своїми безкоштовними пропозиціями, а всі математики, як відомо, в душі трохи економісти. А якщо серйозно, це справді ДУЖЕ цікаво. Розповіді фахівця-історика додають екскурсії неповторності. Вважаю: хто не знає історії — той не має майбутнього».

Старовинні розписи

Студент-третьокурсник Андрій Павлусик захоплено ділиться враженнями: «Поїздка в Горянську ротонду мені сподобалася. Хоч я й живу в Ужгороді, але мені соромно, що до нашої ротонди я вперше приїхав тільки тепер. У таких екскурсіях я вже брав участь у Києві та на Львівщині. Цього разу запам'яталося і вразило те, що саме ця ротонда є однією з найстаріших пам'яток України. Наш екскурсовод розповів дуже багато цікавого про історію будівлі, про її відновлення та реставрацію. Неймовірне враження на мене справили створені італійськими майстрами фрески, які знаходяться всередині шестикутної споруди. Дуже шкода, що багато з них було втрачено через недбайле ставлення…

Загалом, я дуже радий, що на нашому факультеті почали організовувати такі екскурсії. Хочу висловити подяку всім, хто доклав зусиль до організації поїздки».

Не менш вражена поїздкою і голова профкому математичного факультету Роксолана Блажівська, яка теж побувала у ротонді вперше: «Після відвідин ротонди я була зачарована народним мистецтвом, яке себе найкраще виявило в церковній архітектурі. Вразили фрески, які прикрашають храм. За допомогою них можна ближче ознайомитися з історією.

Розписи стін не залишили байдужим нікого

Горянською ротондою у XII–XIІI ст. володіла сім’я Другетів. Саме вони  запросили сюди, як стверджують історики, італійських митців. Також є фрески візантійського зразка. Сьогодні ротонда пишається й сучасною святинею – копією Чудотворної ікони Римської Богоматері. Ця споруда є надзвичайно цінною, тому нам потрібно берегти таку унікальну пам'ятку архітектури».

Розписи стін не залишили байдужим нікого. Коли заходиш у ще не відреставровану залу, на стінах якої видніються обшарпані фрески, відчуваєш, ніби переносишся в якийсь інший вимір. Час ніби завмирає...

Студент Іван Бедей також вражений побаченим: «Найбільше вразили старі розписи і те, як вони збереглися. Я вперше бачу щось подібне. Було приємно побачити все це на свої очі й послухати про це, а не лише десь прочитати».

Однозначно, студенти та викладачі не припинятимуть своїх пізнавальних мандрівок, а до наступних подорожей закликають долучатись і студентів інших факультетів.

Ксенія Шокіна




Екскурсії | 27.10.15 | Додав Шумицька | 1077 | 0.0/0
Теги: Математичний факультет, Павло Мулеса, отець Ярослав Данко, екскурсія, Горянська ротонда, Михайло Приймич

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики