П`ятниця, 29.03.24, 12:05 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

Перший Карпатський форум провели в Ужгороді студенти-медики

«Карпатський форум – перше зібрання студентів-медиків у такому форматі, який залучає до роботи молодь з України та Словаччини. Якщо захід стане традиційним, то буде змога залучати набагато більше асоціацій», – зауважив на відкритті голова організаційного комітету Карпатського форуму Володимир Смоланка.

Мета форуму – ознайомлення студентів із організацією IFMSA, тими можливостями, які надає ця структура студентам-медикам. В Ужгороді функціонує найзахідніший локальний комітет UMSA, отже, саме сюди легко доїхати учасникам інших асоціацій-членів IFMSA зі Східної Європи, зокрема зі Словаччини, Польщі, Чехії, Угорщини, Румунії, чим і зумовлено місце проведення першого зібрання.

Володимир Фекета

Учасників форуму привітав в. о. проректора з науково-педагогічної роботи, доктор біологічних наук, професор Володимир Фекета. Він зауважив, що Карпатський форум має шанс стати традиційним в УжНУ.

Протягом двох днів для студентів влаштували відкриті лекції, воркшопи, пленарні та секційні засідання. Учасники Карпатського форуму побували на лекціях доктора медичних наук, професора, заслуженого лікаря України Олександра Торохтіна, а також кандидата медичних наук, доцента, головного лікаря Закарпатського обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Івана Миронюка.

З можливостями та процедурою участі в міжнародних обмінах студентів-медиків ознайомили національний координатор обмінів Словацької асоціації студентів-медиків Сюзана Ревайова, а також національний координатор обмінів Татарстанської асоціації студентів-медиків Айназ Нігматзянова.

Володимир Смоланка

«Це перший рік, коли у всіх медичних інститутів і факультетів України з’явилася можливість відправити своїх студентів за обміном не через університет, а через Всеукраїнську асоціацію студентів-медиків. Це відкриває можливості тісної співпраці зі 119 країнами світу, – розповів Володимир Смоланка. – Є певна квота обмінів на Україну, яка визначається за кількістю контрактів, які ми змогли підписати з іншими асоціаціями студентів-медиків у світі. Кожен учасник має право подати документи на конкурс, однак обов’язковими умовами є знання англійської мови, активність в Українській асоціації студентів-медиків й успішність у навчанні».

Воркшопи для учасників форуму провели Володимир Смоланка, який розповів про інноваційні технології у медичній освіті, та Едуард Горзов, котрий демонстрував базові навички надання першої невідкладної медичної допомоги у надзвичайній ситуації.

Форум також порушив питання про новації у сфері вищої освіти, зокрема, зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. № 992», яка зобов'язує студентів, що навчалися на держзамовлення, відпрацювати три роки за направленням після закінчення ВНЗ.

“Захист прав та представлення інтересів молоді, що обрала діяльність у сфері охорони здоров’я, – головне завдання Всеукраїнської молодіжної асоціації студентів-медиків. Позиція UMSA щодо останніх нововведень має відбивати позицію студентства, саме тому ми ініціювали робочу групу, до якої може долучитися кожен студент. Найближчим часом вона має організувати Всеукраїнській круглий стіл з цього питання. Ми повинні почути думку кожного студента” – переконаний голова UMSA Гарік Мелкумян.

Гарік Мелкумян

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 15 квітня 2015 року № 216 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. № 992». Згідно з новим документом, із Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, яких готували на державне замовлення, вилучено пункт 8, яким було передбачено, що випускники, котрі уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Дія зазначеного Порядку тепер поширюється тільки на осіб, що навчаються за спеціальностями медичного профілю.

Крім офіційної програми, під час Карпатського форуму студентам удалося і відпочити: під час екскурсії Ужгородом вони могли більше дізнатися про місто, побачити сучасні експозиції у «Галереї Ілько», а також побувати у кафе-музеї «Під Замком». _x_PS1 8–9 травня в Ужгородському національному університеті відбувся перший Карпатський форум Всеукраїнської молодіжної асоціації студентів-медиків, на якому обговорили можливості молодіжних обмінів за допомогою Міжнародної федерації студентських медичних асоціацій (IFMSA), а також підписали міжнародний меморандум зі словацькою асоціацією студентів-медиків. На захід до Ужгорода завітали 72 студенти з дев’яти вищих медичних навчальних закладів України, а також запрошені гості з Кошиць (Словаччина)._x_PS2 /live/2015/05/37konf/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна




Теорія і практика | 12.05.15 | Додав Lucky | 1264 | 0.0/0
Теги: Медичний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю