П`ятниця, 26.04.24, 13:46 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зблизька

Юридична клініка УжНУ і допомагає, і вчить
Юридична клініка

Юридична клініка УжНУ – це структурний підрозділ університету, в якому студенти-юристи під керівництвом викладачів набувають практичного досвіду, надаючи безплатну юридичну допомогу населенню. Працюють тут на засадах законності й верховенства права, об’єктивності, спрямованості на захист прав і свобод людини, гуманізму та конфіденційності.

Керівником Юридичної клініки є кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Іван Євгенович Переш. Щодня троє-четверо студентів разом із викладачами-кураторами чергують з 14:00 до 18:00, тобто після академічних занять. За останній рік до  клініки звернулося близько 300 осіб.

У більшості випадків це соціально незахищені верстви населення або ж особи, які фінансово не можуть дозволити собі адвоката. Робота в клініці – на громадських засадах. Для студента вона починається з ознайомлення з нормативною базою та системою надання допомоги. Пояснюють також методику роботи: як поводитися з клієнтом, як працювати з документами й куди звертатися, якщо чогось не знаєш. Комусь вдається вникнути в суть роботи за тиждень,іншим треба кілька місяців, проте користь від такої практики очевидна.

Сергій Зінич, студент 4-го курсу юридичного факультету

«Кожен студент, який хоче краще зрозуміти, що таке юриспруденція, просто рветься в клініку. Адже це прекрасна нагода набути досвіду. З нами завжди чергують викладачі, яких можна просити про допомогу чи пояснення в разі чого. За це ніхто не докоряє, не ставить двійок. Навпаки, наставники радіють, що в нас є бажання знати. Ми допомагаємо у різних питаннях: земельних, цивільних, трудових, сімейних, фінансових тощо. Найкраще те, що робота в клініці не примусова, – все за власним бажання. Кожен відповідально ставиться до праці, оскільки добре розуміє, що це потрібно йому, а не комусь. Мені особисто Юридична клініка допомагає краще зрозуміти особливості правозастосовної діяльності, з якою хочу в майбутньому пов’язати своє життя», – розповідає студент 4-го курсу юридичного факультету Сергій Зінич.

Отже, яка методика роботи? «Надання безкоштовної правової допомоги громадянам є основним видом діяльності Юридичної клініки УжНУ. Сприяємо клієнту, який особисто звернувся по допомогу до офісу. Буває, що й телефонують, проте рідко. Є у практиці Юридичної клініки чимало прикладів звернення листами.

Головацький Назарій Тарасович, викладач кафедри цивільного права

У разі звернення клієнта особисто його приймає студент або ж група студентів, які виявили бажання проконсультувати. Прийом можна розпочати одноосібно, згодом, якщо є потреба, покликати на допомогу колегу, який краще орієнтується в певній проблематиці. У більшості випадків, якщо питання клієнта мають не надто особистий характер, колективна консультація є навіть бажаною. Людина бачить, що її проблемою зацікавилися, активно працюють над вирішенням. До того ж правова допомога часто не обмежується тільки наданням консультації.

Якщо цього вимагає справа, то складається звернення до органів влади, місцевого самоврядування, позовна заява до суду, договір тощо», – розповідає викладач кафедри цивільного права Назарій Тарасович Головацький.

Після консультації чи під час перерви у спілкуванні з клієнтом йому пропонують заповнити "Анкету клієнта клініки”, у якій передбачено місце для персональних даних клієнта (прізвище, ім’я, по батькові, соціальний статус, вік, освіта, адреса проживання, контактний телефон) та інших відомостей, потрібних для аналізу діяльності клініки (дата звернення, номер справи, консультант, джерело інформації про клініку тощо).

До анкети клієнта додаються ксерокопії документів, використаних при наданні допомоги, та документів, складених у процесі консультування. Вся ця інформація може бути корисною як для клієнта з метою підготовки представництва його інтересів у суді, так і для студентів, адже здобувають практичні навички під чітким наглядом та з допомогою викладача-куратора.

Окрім цього, Юридична клініка УжНУ широко практикує освітні заняття з правознавства для школярів старших класів загальноосвітніх шкіл (9–11), наполягає на активному залученні до цієї роботи студентів-юристів, починаючи з 2–3 року їх навчання у виші. Адже, практикуючи викладання у школах, студент вчиться працювати з аудиторією, планувати навчальні курси, виконувати пошукову й науково-аналітичну роботу. З іншого боку, учні позитивно сприймають молоду людину як наставника, можливо, й краще засвоюють матеріал, поданий нестандартно.

Аби полегшити підготовку студента як до консультування, так і до навчального процесу, Юридична клініка УжНУ формує студентську бібліотеку і з рідкісних, і з поширених видань. За наявності фінансування готує й поширює друковані матеріали з актуальної правової тематики у вигляді брошур, збірок, матеріалів у пресі, листується й спілкується через ЗМІ з читачами та глядачами, що потребують правової консультації.

Клініка надає як первинну, так і вторинну правову допомогу. Первинна – це роз’яснення законодавства й укладання процесуальних документів. Вторинна полягає в забезпеченні представництва наших клієнтів в органах судової влади чи правоохоронних органах», – пояснює Назарій Головацький.

Студенти, які колись працювали в Юридичній клініці, набули неабияких практичних навичок, що допомогли їм стати провідними юрисконсультами, адвокатами, нотаріусами, прокурорами, слідчими, помічниками суддів, суддями тощо. Та й ті, хто нині в статусі студентів, розуміють, наскільки унікальною є можливість здобути практичний досвід у такому підрозділі, як Юридична клініка УжНУ.

Світлана Лапига




Зблизька | 20.08.13 | Додав VIP | 1881 | 0.0/0
Теги: юридична клініка

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Найвідоміший холостяк України та Грузії в Ужгороді: розмова не лише про романтику

Стартував проект «Майстерня Ужгорода ’ 2017»

На фестивалі фарб холі презентували «Студреспубліку Закарпаття»

Наша молодь занурювалася в атмосферу середньовіччя

У рідному селищі Івана Чендея відзначили ювілей видатного земляка

В УжНУ обговорили актуальність виборчої реформи в Україні

Колишній ужнівець Владислав Товтин виступив з публічною лекцією про Ужгород чехословацької доби

Чого навчають і що цікавого мають у розпорядженні на кафедрі військової підготовки УжНУ

Студентам показали унікальні експонати на виставці «За Україну, Свободу та Людську Гідність!»

Три дні в «зоні Шенген», чеському Брно та університеті Масарика

На Sivec – з нащадками вікінгів

Істина у вині: студенти-туризмознавці допомагають в організації фестивалю «Закарпатське Божоле»

Коло «Карпатської ватри ’ 2016» «зігрілися» й студенти філфаку Ужгородського університету