Вівторок, 16.04.24, 12:05 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Із ректорату

Життя університету за рік ˜– очима ректора

Під час спільного засідання Конференції трудового колективу та Вченої ради ДВНЗ «Ужгородський національний університет», яке відбулося 29 січня, ректор УжНУ Володимир Смоланка прозвітував за рік роботи вишу.

Звіт ректора слухали 326 присутніх делегатів, а також гості, які завітали на засідання, – очільник ОДА Василь Губаль, голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

Володимир Смоланка

Володимир Смоланка на початку виступу зазначив, що оприлюднює найважливіші пункти звіту, а з повний варіант невдовзі буде доступний на офіційному сайті вишу.

У 2014 році кількість працівників зросла не суттєво, загалом УжНУ має штат у 2702, 5 ставки. Натомість побільшало осіб зі вченими званнями та науковими ступенями.

Готуються в аспірантурі 242 особи. Було захищено 37 кандидатських та 6 докторських дисертацій. 6 осіб здобули звання професора і 40 – доцента. Працює 6 спеціалізованих учених рад. Найактивнішою є рада з економічних наук. Ради з медичних наук та юридичних розпочали роботу 2014 року.

На сьогодні у виші здобувають освіту 13 552 особи. 2014-го зараховано понад 5 тисяч студентів, із них 69 іноземців, в основному медиків. УжНУ зміцнив своє фінансове становище на мільйон 387 тисяч гривень за рахунок першокурсників-контрактників. Загалом за минулий рік було укладено контрактів на 3 мільйони 54 тисячі 73 гривні, що на 27 % більше, ніж торік. Контингент заочників цього року зменшився, але це є наслідком загальної тенденції в усіх вишах – популярність заочної освіти в Україні знижується.

УжНУ посів 13-е місце в Україні за оперативністю висвітлення інформації на сайті під час вступної кампанії. Такими є дані громадянської мережі ОПОРА. Тож вступна компанія була вдалою, – підсумував ректор. Водночас зауважив, що у наступних роках демографічна ситуація зі вступниками буде погіршуватися, тому нині потрібно провадити активну профорієнтаційну кампанію, щоб ставати по-справжньому всеукраїнським і навіть міжнародним вишем.

У виші цього року ліцензовано 4 нові спеціальності. Серед успішних новацій, які вдалося реалізувати, – розроблення мобільного додатку для доступу до університетського сайту, впровадження системи електронного навчання, електронний репозитарій публікацій, здобуття УжНУ гран-прі на Міжнародній виставці «Освіта і кар’єра». Сьогодні сайт УжНУ є одним із найбільш відвідуваних серед вишів України.

Два проекти вишу пройшли конкурсний відбір на суму 218,739 тисяч гривень, посівши перші місця за результатами експертизи відповідно до рейтингу за фаховими напрямами. У вересні виш подав на конкурс 37 наукових проектів. Відповідно до наказу МОН, у жовтні стало відомо, що 16 із них набрали бал середній і вище, тож будуть профінансовані.

У 2014-му році у виші було створено національний контактний пункт у рамках програми Європейської комісії «Горизонт 2020».  Продовжується робота щодо створення Наукового парку УжНУ – державна реєстрація буде завершена у 2015 році. Триває запровадження енергоощадних технологій у виші. Значна увага приділяється питанню економії природного газу. Введені у дію модульні котельні, збудовані у виші два роки тому.

Почав діяти центр інновацій і розвитку, діяльність якого посприяла тому, що УжНУ вступив до Європейсько-азійського консорціуму соціальних технологій для інтелектуального суспільства. Інші напрацювання стосуються розбудови бази практики «Колочава» і ботанічного саду.

16 міжнародних договорів виш підписав цього року. При цьому жодної копійки з бюджету університету не було витрачено на відрядження, зазначив ректор. Поїздки фінансувалися частково за рахунок приймаючої сторони, частково – за особисті кошти.

Минулого року науковці УжНУ видали  36 монографій, 61 підручник, 1330 наукових статей. 56 працівників УжНУ матеріально стимулювали за наукові здобутки. Ректор пообіцяв, що й надалі стимулюватимуть працівників, які добре працюють, мають здобутки в навчальному, науковому планах.

«Більшість вишів України відправила працівників у вимушену відпустку. Хочу звернути увагу на те, що ми працюємо далі. Незважаючи на те, що змушені були ущільнити графік наших освітніх процедур, всі працівники виконують роботу, яка оплачується», – зазначив ректор під час виступу.

Передусім завдяки успішному проведенню вступної кампанії відбулося збільшення спеціального фонду, який становить нині 76, 2 мільйона, що на 11,3 мільйона більше, ніж у 2013 році.

Основний виклик для освіти у 2015-му році  – імплементація Закону «Про вищу освіту». Важливим питанням є збереження стабільного функціонування УжНУ  у час обмеження фінансування з бюджету. У першому місяці не повністю профінансували стипендіальний фонд, тому кошти додали із спецфонду, аби студенти отримали стипендії.

Наразі штати у виші нема змоги розширювати, оскільки йдеться про оптимізацію організаційної структури і, можливо, інших підрозділів. «Мною та проректорами сьогодні були складені повноваження завідувачів кафедр. Звертаюся до тих, хто поєднує керівні посади, у найкоротші терміни вжити відповідних заходів, аби ми діяли відповідно до законодавства, – зазначив професор Володимир Смоланка. – Перед усіма нами багато викликів, але в нас прекрасні колеги, хороші студенти, сильний виш. Сподіваюся, що всі виклики приймемо й закінчимо і цей рік з успішними показниками».

Після виступу ректора звіт оцінювали учасники засідання, також ішлося про результати наукової роботи за 2014, затвердження кандидатур на призначення іменних та персональних стипендій.


Наталія Каралкіна

Фото Роберта Паппа




Із ректорату | 29.01.15 | Додав VIP | 1417 | 1.0/1
Теги: рік, вишу, очима, життя, ректора, за

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

В Ужгородському університеті визначили кращі монографії науковців вишу минулого року

В УжНУ створили Навчально-науковий центр із підвищення кваліфікації публічних службовців та реоргані...

Близько трьох десятків студентів УжНУ отримуватимуть академічні іменні та персональні стипендії

Національно-патріотичний напрям виховної роботи – пріоритетний в УжНУ

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

УжНУ єдиний в краї атестуватиме претендентів на держслужбу щодо вільного володіння українською мовою

Відповідальний секретар Приймальної комісії Петро Горват: «Вступна кампанія набула остаточних обрисі...

Увага! ДІТИ чекають...

Іноземну молодь в УжНУ цікавить уже не тільки медичний фах, а й спеціальності інших факультетів

З профорієнтаційною метою представники УжНУ відвізитували понад 160 шкіл Закарпаття