Четвер, 25.04.24, 10:03 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

Володимир Буткевич про актуальні проблеми сучасного міжнародного права, підготовку нового проекту Конституції та анексований півострів Крим

10 червня в гості до студентів-правників завітав академік, доктор юридичних наук, професор Володимир Григорович Буткевич, аби поділитися цінним досвідом, обговорити злободенні питання міжнародного права, та й просто поспілкуватися з молодшими колегами. Модерував зустріч завідувач кафедри міжнародного права юридичного факультету УжНУ, професор кафедри Георгій Георгійович Динис.

Георгій Георгійович Динис

Георгій Георгійович підкреслив, що Володимир Буткевич – знаний науковець не тільки на теренах України, а й далеко за її межами, пройшов шлях від асистента кафедри міжнародного права і зарубіжного законодавства КДУ ім. Т.Г. Шевченка до директора Інституту міжнародних відносин і міжнародного права, був народним депутатом України ІІ скликання, головою Комісії з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин ВР, суддею Європейського Суду з прав людини (1998 - 2008), читав курси лекцій з міжнародного права в університетах Франції, Італії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Швейцарії, РФ, США.

Також професор Георгій Динис презентував програму «Концепція розвитку кафедри міжнародного права та пріоритетні напрямки освітньої, методологічної та наукової діяльності кафедри (2015 - 2030 рр.)».

Володимир Буткевич розповів студентам про свої студентські роки, зауважив, що в той час спеціальність «Міжнародне право» була особливою, тому лише обмежена кількість молоді могла її здобути. «Пам’ятаю, коли я був студентом, нас було четверо на весь курс, а працівників КГБ, які стежили за нашою діяльністю, вдвічі більше», – з іронією згадує пан Володимир.

«Сьогодні ж, – каже Володимир Григорович, – ми намагаємося зламати ту систему, що була раніше. Адже саме вона призводить до того, що ми значно відстаємо від інших держав». Йшлося також і про вразливі місця вітчизняного правознавства.

Володимир Григорович Буткевич

Одна з актуальних проблем міжнародного права, над якою мізкують і правники-науковці, і юристи-практики, – перехід від ліберальних його засад до соціальних. Крім того, є проблема у системі викладання правових дисциплін у вишах. Пан Володимир часто зустрічається з студентами, тому має підстави казати, що йому не завжди подобається ставлення майбутніх правників до навчання: «Сучасні студенти мають те, про що раніше можна було тільки мріяти, – необмежений доступ до джерел інформації. Але виявляється, що сповна цю перевагу вони не використовують».

Не оминули й болючу тему анексованого Криму: аудиторію цікавило, чи є в України якісь перспективи щодо повернення півострова чи бодай отримання певних компенсацій за втрачену територію. «Все буде повернуто на свої місця. Територіальні питання не вирішуються за один день. У цьому випадку багато що залежить від нас. Сьогодні більшість говорить гаслами, а реальних пропозицій щодо вирішення конфлікту нема. Цю ситуацію можна вирішити виключно правовим шляхом. Єдиним, хто вийде з цієї суперечки з виграшем, буде Україна, адже вона вперше буде дивитись на свого північного сусіда не як на брата, а як на країну, яка здатна за першої нагоди «проковтнути» нашу державу», – ділиться своїми поглядами на сучасну ситуацію Володимир Буткевич.

Говорили й про суперечки щодо формування тексту нової Конституції. «Багато хто переконаний, що ми готуємо новий проект під Президента. Це не так. Якби Петро Олексійович бажав такого сценарію, то я б пожалкував, що у його студентські роки поставив йому п’ятірку з міжнародного права», – не без гумору відповідає пан Володимир.

Гість наголошує, що сьогодні головна мета комісії – «мітлою вимести з головного Закону України всі невідповідності та недоречності, й дати людям зрозуміти, що права, записані у Конституції, – це їх права!».

Насамкінець Володимир Григорович закликав студентів-правників досліджувати актуальні проблеми міжнародного права і правознавства, а також зауважив: «Пам’ятайте, що ви своє місце під сонцем можете здобути тільки у справедливій конкурентній боротьбі!».

Ірина Фрідманська

студентка відділення журналістики

для Медіацентру УжНУ




Зустрічі | 10.06.15 | Додав Шумицька | 2136 | 0.0/0
Теги: юрфак, Володимир Буткевич, проект Конституції

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики