П`ятниця, 26.04.24, 10:19 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації »

В УжНУ відтепер навчатимуть митної справи та оціночної діяльності
Віра Варцаба

Про актуальність такої спеціалізації, навчальне забезпечення, а також можливості працевлаштування випускників ми спілкувалися з завідувачем кафедри фінансів і банківської справи Вірою Варцабою та керівником Закарпатської митниці ДФСУ Володимиром Колесніковим.

  • Віро Іванівно, чому саме «Митна справа та оціночна діяльність» стала новою спеціалізацією на економічному факультеті УжНУ?

– Відкриття спеціалізації  «Митна справа та оціночна діяльність»  обумовлене унікальним геополітичним розташуванням Закарпатської області, яка межує  з  чотирма  країнами-членами ЄС. На Закарпатті функціонує 14 митних постів та 19 пунктів переходу кордону, тому нова спеціалізація є актуальною та перспективною для  абітурієнтів. 

  • Яким чином буде організовано навчання для студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» у зв’язку з нововведеннями?

– Кафедра фінансів і банківської справи готує фінансистів, економістів, банкірів та страхових агентів для потреб регіонального ринку. Введення нової спеціалізації означає, що поряд із фундаментальними та професійно орієнтованими дисциплінами у галузі державних та корпоративних фінансів, фінансів малого і середнього бізнесу, особливостей  податкової, банківської, бюджетної та страхової сфер студенти одночасно отримуватимуть знання з митної справи, необхідні для працевлаштування в митних органах та надання митно-брокерських послуг підприємствам, які займаються зовнішньо-економічною діяльністю.

  • Які ще можливості для працевлаштування ваших випускників надає нова спеціалізація?

– Додатково набуті знання з оцінки вартості об’єктів рухомого та нерухомого майна, тенденцій світового ринку у сфері біржової діяльності, аналізу фінансового стану підприємств і оцінка його ризику, укладання договорів на брокерське обслуговування розширять  можливості щодо працевлаштування в оціночних компаніях, агенціях нерухомості, консалтингових компаніях.

Здобути необхідні знання за спеціалізацією  «Митна справа і оціночна діяльність» можна також і за  1,5-річною магістерською програмою на основі  диплому бакалавра чи спеціаліста будь-якої іншої  спеціальності.

Керівник Закарпатської митниці ДФСУ Володимир Колесніков має свій погляд на відкриття нової спеціалізації «Митна справа та оціночна діяльність» у межах спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Він зазначає, що фах митника дуже багатогранний: нерідко доводиться бути й економістом, і товарознавцем, адже особливостей у роботі митних інспекторів дуже багато, тому потрібно знати всі  деталі.

Володимир Колесніков
  • Як ви оцінюєте відкриття нової спеціалізації при економічному факультеті УжНУ?

– Дуже позитивно. Митна служба потребує висококваліфікованих кадрів, здатних захищати економічні інтереси держави, сприяти розвитку зовнішньої торгівлі та збільшенню надходжень до держбюджету. Сьогодні Україна – важлива торговельно-економічна зона Європи, тому цей фактор слід вважати головним, коли йдеться про необхідність та стратегію підготовки фахівців для митних органів.

Відкриття спеціалізації «Митна справа та оціночна діяльність» є актуальним та потрібним, адже сьогодні у переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах,  відсутня спеціальність «Митна справа», а умови Наказу Державної митної служби України № 1174 від  07.10.10 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців в митній службі України» вимагає від  кандидатів спеціальних знань в галузі митної справи. Отже, якщо випускник економічного факультету УжНУ буде мати знання та відповідні навички в галузі митної справи, він з більшою вірогідністю переможе в конкурсі та зможе зайняти вакантну посаду.

  • Чого найважливішого, на ваш погляд, мають навчати студентів-митників?

 Випускники повинні здобути професійну освіту, яка поєднувала би знання особливостей управління зовнішньо-економічною та митною діяльністю, митного права України та ЄС, здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, митної логістики та проведення експертизи. Крім того, важливим є знання іноземних мов, етики поведінки та вміння комунікувати з людьми. 

  • Чи може професорсько-викладацький склад факультету розраховувати на Вашу підтримку в підготовці висококваліфікованих спеціалістів для митної сфери – ваших майбутніх  працівників?

– Так, оскільки ми й самі зацікавлені – постійно працюємо над підвищенням кваліфікації наших співробітників. Спільно із завідувачем кафедри В.І. Варцабою ми попередньо обговорили напрями співпраці, які включають узгодження навчальних планів дисциплін та програм проходження практики, стажування викладачів у структурних підрозділах Закарпатської митниці, залучення наших фахівців до проведення окремих лекцій, ознайомчі екскурсії, спільні конференції та конкурси на кращого студента з митної справи.

Кращих студентів  будемо запрошувати до участі в конкурсах на заміщення вакантних посад після закінчення навчання.  Дуже сподіваємося на поповнення наших лав в майбутньому дійсно висококваліфікованими фахівцями з метою покращення роботи митниці, що є вимогою сьогодення.

Відтак у цьогорічних абітурієнтів економічного факультету УжНУ з’явилася нагода здобути спеціалізацію митника й фахівця з оціночної діяльності, що, безсумнівно, відкриває додаткові можливості для працевлаштування. Підтримка керівництва митниці щодо нової ініціативи підтверджує актуальність нововведення.

Якщо ви бачите себе у цій професії чи суміжних із нею напрямах, обирайте для себе спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування», де відтепер навчатимуть і митної справи та оціночної діяльності.

_x_PS1 Економічний факультет УжНУ, оцінивши потреби регіону та побажання абітурієнтів, у межах спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» відкрив нову спеціалізацію – «Митна справа та оціночна діяльність». Можливість самостійно запроваджувати спеціалізації, визначати їх зміст і програми навчальних дисциплін у межах лі­цензованих спеціальностей надано всім вишам України з 1 вересня 2016 року відповідно до Закону України «Про вищу освіту»._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2016/05/46varcaba/varcaba.jpg_x_PS6 Віра Варцаба_x_PS7 33%_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 За інформацією кафедри фінансів і банківської справи_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

За інформацією кафедри фінансів і банківської справи




| 19.05.16 | Додав Г_Кришiнець | 2055 | 5.0/2
Теги: кафедра фінансів і банківської спра, спеціальності, Економічний факультет, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики