Четвер, 25.04.24, 20:23 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Учителі з усього Закарпаття провели спільну конференцію з викладачами УжНУ
Юліан Височанський

Привітати учасників заходу й побажати їм плідної праці завітав в. о. проректора з наукової роботи Юліан Височанський: «Позитивно, що вчителі шкіл і викладачі вишу зібралися обговорити нагальні питання. Сьогодні ви ділитиметеся досвідом, обмінюватиметеся думками, аби в результаті наші діти набували максимальних знань. Орієнтуйте своїх вихованців вступати до нашого вишу, адже тут вони зможуть досягти чималих успіхів!».

Оксана Бабунич

До привітань долучилася начальник управління освіти і науки Ужгородської міської ради Оксана Бабунич: «Наступного року світова література як предмет не виноситься на ЗНО, проте це завадить учителям добре працювати, орієнтуватися на майбутнє. Нині це перша конференція такого типу, проте маю надію, що вона стане традиційною».

Тетяна Палько

Директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Тетяна Палько зауважила: «Світова література є одним із моїх улюблених предметів. Додам до слів своєї колеги, що не так важливо, чи предмет винесений на зовнішнє незалежне оцінювання. В учителів не зникне інтерес до роботи, а в учнів – мотивація. Думаю, що саме інноваційні підходи допоможуть педагогам викликати в дітей інтерес».

Галина Шумицька

Декан філологічного факультету Галина Шумицька відзначила: «На нашому факультеті цьогоріч чимало важливих заходів: у лютому ми стартували з Шевченківської конференції, потім приймали всеукраїнську олімпіаду з російської мови та літератури, відзначили 20-річчя кафедри словацької філології, днями з міжнародної конференції на філологічному роз’їхалася журналістська спільнота. Нинішня конференція є знаковою, адже тут зібралися студенти, вчителі, викладачі. Переконана, що маємо спільну мету, розуміємо проблемні моменти, однаково зацікавлені в позитивному результаті».

Михайло Рошко

Про важливість викладання світової літератури у школах та вищих навчальних закладах зауважив декан факультету іноземної філології Михайло Рошко: «Ми, вчителі та викладачі, повинні мотивувати своїх учнів та студентів. Навколишній світ – це як ліс, а художні тексти подібні до карти, яка допомагає не заблукати в лісі буденності. Треба вміти розкодовувати тексти, бачити прихований зміст. Виокремлюю чотири типи текстів: релігійні, навколишній світ, астрологія та «прочитай самого себе». Лише розкодувавши ці тексти, зможемо стати достойними людьми».

Наталія Бедзір

Після офіційного відкриття конференції учасники виступили з науковими доповідями. Про вектори розвитку сучасного європейського літературного процесу розповіла професор, завідувач кафедри російської літератури філологічного факультету Наталія Бедзір. Доповідачка торкнулася таких питань: зміни в світовій і європейській культурі другої половини ХХ століття; постмодернізм: його витоки, реалії та наслідки; типологічні риси постмодернізму; постмодернізм як перехідність та відродження; про що свідчить вибір нових Нобелівських лауреатів.

Із доповіддю «Ініціація як матриця «Божественної комедії» Данте Аліг’єрі та «Маленького принца» Сент-Екзюпері» виступив доцент, завідувач кафедри французької мови та зарубіжної літератури факультету іноземної філології Михайло Рошко: «Ініціація – це ритуал переходу з одної якості в іншу. Ініціація присутня у багатьох творах, проте сьогодні ми порівнюватимемо «Божественну комедію» та «Маленького принца». В основі обох творів горизонтальна подорож. У «Маленькому принці» протиставляють два світогляди: дитячий і дорослий. Дорослі бачать зовнішню форму, є корисливими, прагматичними, не мають творчої уяви, а діти вміють розгледіти прихований зміст. Насправді автор протиставляє два типи людей: творчих і не творчих. І саме подорож маленького принца є шляхом до творчості».

Про актуальні проблеми викладання світової літератури в школах України розповідав доцент кафедри російської літератури філологічного факультету Іван Сенько.

Із доповіддю «Вивчення оповідань Дж. Лондона «Любов до життя» та О. Довженка «Воля до життя» в школі: компаративний аспект» (водночас це був і майстер-клас) виступила вчитель Ужгородського багатопрофільного ліцею «Інтелект» — ЗОШ № 11 Вікторія Сеник.

Після пленарного засідання учасники заходу продовжили роботу в секціях: «Компаративні аспекти вивчення світової літератури в школах та вузах», «Особливості викладання світової літератури в національних школах» та «Вивчення російської літератури в контексті світової у школах і вузах».

_x_PS1 22 жовтня в стінах університету відбулася науково-практична конференція «Інноваційні підходи до викладання світової літератури у вищих навчальних закладах та школах Закарпаття». Ініціювала проведення заходу кафедра російської філології філологічного факультету з допомогою кафедри французької мови та зарубіжної літератури факультету іноземної філології та Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. У роботі конференції взяли участь педагоги майже з усіх районів Закарпаття (Виноградівського, Хустського, Іршавського, Тячівського, Рахівського, Міжгірського, Великоберезнянського, Свалявського, Перечинського, Берегівського, Мукачівського, Ужгородського) та викладачі філологічного факультету й факультету іноземної філології._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 /live/2014/10/93uchyt/slajder.jpg_x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 270_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Галина Риган_x_PS11 для Медіацентру УжНУ_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Галина Риган

для Медіацентру УжНУ




Наукові форуми | 24.10.14 | Додав Lucky | 1339 | 0.0/0
Теги: Філологічний факультет, конференція

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю