Субота, 20.04.24, 04:19 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зблизька

Топ–7 заробітку студентів. А ким влітку працюєте Ви?
Літо вже майже закінчилося. Студенти незабаром повернуться у стіни рідних вишів. Для когось 3 місяці канікул — можливість добряче відпочити, забути про щоденні клопоти і релаксувати. Для інших цей період майже нічим не відрізняється від навчальних буднів: спочатку молодь складає іспити, потім проходить практику, далі з’являються інші справи. Також є ті, котрі вирішили раціонально використовувати час, тому літо для них — добра нагода підзаробити. Не є винятком спудеї Ужгородського національного університету.

Опитавши сто студентів, зробили висновок, що більшість обрала не сидіти вдома, а попрацювати — 41, 7 % . Можливістю мандрувати, жити в своє задоволення і нічим не турбуватися можуть похизуватися 28, 6% осіб.

Оскільки ми вирішили з’ясувати, чи вдалося вихованцям альма-матер попрацювати, аби стати хоча б на стипендію забезпеченішими, то спостерегли таку тенденцію: 13,1 % респондентів не знайшли відповідного місця роботи, 9,5 % не мали часу для реалізації задуманого, а 7,1% , попри бажання, навіть не намагалися нічого відшукати.

Ті, кому все ж таки вдалося влітку працевлаштуватися, не соромляться розказувати про свою роботу. Не дивно, що майбутня інтелігенція виснажливо працює, адже велике значення має заробіток, кожному хочеться мати власні «вільні» кошти. У місті над Ужем можемо побачити філолога-касира, історика-офіціанта, юриста-продавця тощо. Така ж ситуація і в інших містах України.

На маршрутних зупинках, різних будівлях розклеєні оголошення з численними пропозиціями, а на вулиці до Вас може підійти людина і запропонувати купити, наприклад, нові двері, а заодно й влаштуватися на роботу. Багато фірм та організацій шукають саме студентів для так званого сезонного підзаробітку. Ми ж поцікавилися, що обрали студенти Ужгородського національного університету, як вони реалізовують себе у різних сферах діяльності.

Офіціант

Це одна з найбільш популярних вакансій, сезонна робота, що не потребує особливих навичок: знання стандартів сервірування столів і обслуговування гостей, комунікативні здібності, відповідальність, пунктуальність. Перевагою цієї справи, на думку студентів УжНУ, є непогана зарплатня (від 1000 гривень). На цю професію завжди є пропозиція і попит. Та трудитися доводиться багато, а тому таке заняття не для ледачих. Чимало студентів не згодні з твердженням «Клієнт завжди правий», тому можуть виникати проблеми. Та й графік у закладах різний, а тому слід завжди обдумовувати, чи зручно буде повертатися додому.

Журналіст

У цій сфері підпрацьовують переважно студенти відділення журналістики УжНУ. Майбутні медійники вже встигли себе зарекомендувати на практиці, тому отримують не тільки моральне задоволення, а й матеріальну винагороду. Перевагою цієї діяльності є те, що ви постійно перебуваєте в русі і пошуку нових тем для написання матеріалу. Вас оточують цікаві особистості, а тому є нагода налагодити хороші зв’язки. Недоліком є, перш за все, накопичена втома, адже відомо, що журналіста ноги годують - залишається мало часу на відпочинок. Також інколи можуть виникати непорозуміння з керівництвом. Недарма ж кажуть: «Начальник — це людина, яка приходить на роботу вчасно в той день, коли ви спізнюєтеся, і запізнюється в ті дні, коли ви приходите вчасно».

Промоутер

Ще один вид заробітку, який зацікавлює молодь нашого вишу, — реклама певного товару. Нерідко зустрічаємо людей, що роздають листівки, подарунки за покупку, консультують щодо певного продукту. Найперше, що необхідно тут знати, — грамотно спілкуватися, вміти переконувати. Студенти УжНУ спробували себе у цій справі і кажуть, що необхідно бути комунікабельним, добре знати товар, який рекламуєте, а також не завадить трохи хитрощів. Важко привернути увагу осіб, котрі поспішають у справах. Значно легше порозумітися з тими, хто вирішив прогулятися, відпочити. «Головне, щоб вас почали слухати», — запевняють спудеї.

Продавець

Продаж морозива, газет, техніки також став можливістю заробити непогані кошти. Професію продавця можна віднести до тих, що мають середній ступінь тяжкості. За день можна отримати навіть 100 гривень, а то й більше. Важливою умовою роботи, як зауважують студенти, котрі вже спробували себе в ній, є матеріальна відповідальність. У силу індивідуальних особливостей психіки не для всіх ця професія посильна. Одноманітність втомлює, психологічна напруженість також не залишає приємних вражень. Та це справа звички!

Будівельник

Нині важко уявити село, селище, місто, мегаполіс, які б не розвивалися, не розбудовувалися. Звичайно, не слід узагальнювати, та все ж чимало населених пунктів потребують модернізації, а тому — робочих рук. Студенти УжНУ успішно реалізують себе в цій справі. За їхніми словами, перевагами цього виду діяльності є досвід і гроші (150 гривень у день). Недоліки: низький рівень безпеки, виснажливість, затримка заробітної платні, іноді абсурдні вказівки. Порада будівельнику-–новачку: забивання цвяхів не повинно збільшувати кількість хворих пальців!

Робота–хобі

Багатьом хочеться, щоб робота була схожа на хобі. А студентам нашого вишу пощастило! Справа, яка приносить задоволення — найцінніша! У цьому впевнені Валері Зенинець (студентка відділення журналістики) та Ваня Граб (студент фізичного факультету). Хоча трудова діяльність влітку не пов’язана зі спеціальностями, які вони опановують, та це їх не розчаровує. Дівчина полюбляє виготовляти прикраси, а зараз це стало ще й основним джерелом заробітку. До того ж графік вільний. Проте праця вимагає великого терпіння. Ваня також задоволений тим, як проводить час. Він — ведучий і тамада. «Працюю на себе, і мені себе на роботу було взяти досить легко! Підійшов за усіма параметрами», — жартує молодий КВНівець.

Як бачимо, студенти Ужгородського національного університету обирають діяльність, яка дає і матеріальне, і моральне задоволення. Найприємнішою виявляється робота, а близька до хобі. Важливим фактором на шляху до успіху стає вміння добре себе зарекомендувати. Як кажуть, для студентів найперший навик, що доводиться освоювати на роботі, — спати з відкритими очима. Огляд професій, які найчастіше обирає молодь вишу, свідчить: чимала кількість осіб шукає роботу з гнучким графіком. Так, адже хочеться хоча б трішки провести час із користю для себе: мандрувати, побачити щось нове, набратися сил для навчального року. Отож бажаємо всім, добре попрацювавши, досягнути успіхів у ще дній нелегкій роботі — вмінні відпочивати! Нові сили знову знадобляться на тернистому шляху до знань, бо там, гляди, вже й навчальний рік не за горами!

Андріана Кофель,
студентка відділення журналістики



Зблизька | 19.08.13 | Додав VIP | 1143 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Найвідоміший холостяк України та Грузії в Ужгороді: розмова не лише про романтику

Стартував проект «Майстерня Ужгорода ’ 2017»

На фестивалі фарб холі презентували «Студреспубліку Закарпаття»

Наша молодь занурювалася в атмосферу середньовіччя

У рідному селищі Івана Чендея відзначили ювілей видатного земляка

В УжНУ обговорили актуальність виборчої реформи в Україні

Колишній ужнівець Владислав Товтин виступив з публічною лекцією про Ужгород чехословацької доби

Чого навчають і що цікавого мають у розпорядженні на кафедрі військової підготовки УжНУ

Студентам показали унікальні експонати на виставці «За Україну, Свободу та Людську Гідність!»

Три дні в «зоні Шенген», чеському Брно та університеті Масарика

На Sivec – з нащадками вікінгів

Істина у вині: студенти-туризмознавці допомагають в організації фестивалю «Закарпатське Божоле»

Коло «Карпатської ватри ’ 2016» «зігрілися» й студенти філфаку Ужгородського університету