Четвер, 28.03.24, 16:14 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

Враженнями про перші тижні навчання поділилися студенти-американісти
Перші америкіаністи УжНУ зі своїми наставниками - професором Романом Офіцинським та викладачем Павлом Худішем

Ідеться передусім про поглиблене вивчення минулого й сьогодення США і Канади, а також іноземних мов – англійської, іспанської та французької. На старших курсах навчальним планом передбачено викладання історичних дисциплін англійською. Навчальні заняття проводяться, зокрема, й на базі інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» обласної бібліотеки ім. Ф. Потушняка, що має ошатне приміщення, сучасні мультимедійні системи і постійно поповнюється виданнями з американістики.

Спеціально укладена також Угода про співпрацю між Ужгородським національним університетом і Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Ф. Потушняка щодо підготовки істориків-американістів, яка передбачає проведення на базі «Вікна в Америку» занять студентів, вивчення і вдосконалення англійської мови за допомогою ліцензійних комп’ютерних інтерактивних програм, надання доступу до глобальних віртуальних баз бібліотек англійською мовою, розробку спільних заявок на участь у ґрантових програмах тощо. Своїми враженнями про перші тижні навчання діляться студенти-американісти.

Ярослав Ваш

Ярослав Ваш: «Я обрав американістику ще й тому, що мої мама і брат живуть і працюють у найбільшому американському місті – Нью-Йорку. Любов до історії мені прищепила вчителька Алла Михайлівна Лізанець (закінчив я Іршавську загальноосвітню школу №1). Наш історичний факультет красивий як зовні, так і всередині. Вважаю, він найкращий в УжНУ. Мої викладачі дуже добре подають навчальний матеріал на лекціях, їх цікаво слухати і легко самому вчитися, відповідати на семінарських заняттях.

Дещо неочікуваним для мене стало те, як доброзичливо, по-дружньому ставляться до нас, першокурсників, студенти старших курсів. Коли приходжу вранці на заняття, всі вітаються. Я потрапив у дуже хороший колектив. Зі своїми однокурсниками знаходжу спільну мову, спільну тему для розмови. Американістика мене приваблювала давно – зацікавився історією США ще у молодших класах. Найбільше наразі мені подобається дисципліна «Українська американістика», котру викладає доцент Наталія Миколаївна Радченко. Великий інтерес викликає те, як українські вчені розглядають внутрішню і зовнішню політику США і Канади, повсякденне життя самих американців».

Іванна Данко

Іванна Данко: «Перші враження можна передати словом «інакше». Університет і школа – абсолютно різні. Нові викладачі, однокурсники, предмети, аудиторії... – усе це спочатку навіювало страх, навіть паніку. Тепер можу впевнено сказати, що безпричинно. Ближче познайомившись із викладачами й однокурсниками, іншими студентами, з нашою випусковою кафедрою історії України, я зрозуміла, що весь факультет є однією великою і дружною родиною. Тебе підтримають добрим словом, а коли потрібно, допоможуть у будь-якому питанні. Навчання буде складним, але, сподіваюсь, цікавим.

Я рада, що вступила на історичний, на американістику. Наш академнаставник – асистент Павло Миколайович Худіш – нещодавно захистив кандидатську дисертацію. Він вільно володіє не тільки англійською, а й словацькою та чеською мовами. Павло Миколайович викладає нам «Вступ до спеціальності», є великим патріотом України, рідного краю. Як досвідчений екскурсовод, наш наставник ознайомив мене й однокурсників з історичними родзинками Ужгорода. Про багато речей довідалася вперше, адже я не ужгородка – родом з Виноградова».

Михайло Сокач

Михайло Сокач: «Перший місяць навчання минув, на диво, легко. Боячись, що вибрав не ту спеціальність, я не знаходив собі місця перші вересневі дні. Тепер уже почуваюся наче риба у воді, багато спілкуюся зі студентами і викладачами, щиро захоплююся самим процесом навчання. Американістика мені подобається тим, що тут передбачене поглиблене вивчення англійської мови, а потім можна буде вибрати ще одну іноземну – іспанську чи французьку. Дуже добре, що до наших послуг «Вікно в Америку» – прекрасно технічно укомплектована аудиторія. Її нам для навчальних занять надає Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка. Вся наша група – активні читачі цієї бібліотеки. Хочу також гарно подякувати вчителям рідної Неліпинської школи (Свалявський район) за те, що підготували мене до самостійного життя».

Володимир Філей

Володимир Філей: «Влітку я закінчив школу в рідному селі Сасові на Виноградівщині, без роздумів подав документи на американістику в Ужгородський національний. Я приємно здивований. Для мене все це нове і досі не звідане. Американістика дає шанс стати ближче до провідних країн світу – США і Канади, повністю поринути в їх минуле. Я дуже задоволений навчанням. Для мене американістика є свідомим вибором. Завжди прагнув дізнатися, знайти щось нове про американський континент. Цікаво слухати лекції, зокрема з археології Північної Америки, які читає доцент Володимир Валерійович Мойжес. До речі, родом з мого села відомий український археолог Василь Бідзіля (1936–1999) – авторитетний знавець доби заліза. Найбільше його прославили розкопки скіфського кургану – родинної царської усипальниці «Гайманова могила» (Запорізька область) у 1969 році».

_x_PS1 Влітку цього року вперше в історії Ужгородського університету оголосили набір на «Американістику» (спеціалізація на бакалавраті з «Історії та археології») – у вересні перші студенти-американісти приступили до навчання. Випусковою для них є кафедра історії України (завідувач – професор Роман Офіцинський)._x_PS2 /live/2016/10/53americanisti/verkh.jpg_x_PS3 Перші америкіаністи УжНУ зі своїми наставниками - професором Романом Офіцинським та викладачем Павлом Худішем _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 За інформацією Тетяни Попович,_x_PS11 викладача кафедри історії України УжНУ_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

За інформацією Тетяни Попович,

викладача кафедри історії України УжНУ




Теорія і практика | 16.10.16 | Додав Г_Кришiнець | 1139 | 5.0/6
Теги: студенти, навчання, американістика

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю