Неділя, 23.02.20, 14:54 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Дозвілля

На філфаку відбувся творчий вечір Зореслава

Днями на філологічному факультеті відбувся творчий вечір, присвячений 105-річчю від дня народження визначного українського поета, громадського діяча і священика Зореслава (1909–2003). На святі також було презентовано 22 випуск літературно-художнього видання «Між Карпатами і Татрами» (упорядник – Тетяна Ліхтей), що містить переклади поезій митця на словацьку мову, які зробила Валерія Юричкова.

Зореслав належить до тих митців, які вели за собою, знаходили в собі сили творити, хоч жив у перерізаному серці Європи в інтервалі між війнами. Цю особливість поета-ювіляра відзначила у вітальному слові завідувач кафедри словацької філології Світлана Пахомова. Пані професор зачитала вірш тривоги «Ні не Москва, ні Ленінград», який нікого не залишить байдужим і тепер.

Ярослав Джоганик

Гості свята мали змогу ознайомитися з життєвим і творчим шляхом відомого поета Зореслава (Степана Сабола в миру). На творчому вечорі прозвучали також доповіді доцентів кафедри словацької філології. Ярослав Джоганик представив постать Зореслава на тлі поезії словацьких католицьких модерністів. Пан Ярослав наголосив на тому, що митець належить до тих українських письменників,які збагатили не тільки рідну літературу, а й закордонну. Кандидат філологічних наук відзначив, що у творчості поета майже кожен твір як молитва.

Про евфонічність лірики митця доповіла доцент Юлія Юсип-Якимович. Вона проілюструвала, яким чином у символічній ліриці Зореслава звучать мотиви радості, суму, скорботи, як передано звуки дзвону тощо. Пані доцент відзначила, що в кожному звукові закладена Божа енергія.

На творчому вечорі презентували й черговий випуск видання «Між Карпатами і Татрами», присвячений річниці Зореслава. Про особливості книги та історію її створення розповіла упорядник та автор передмови доцент кафедри словацької філології Тетяна Ліхтей. Студенти й випускники словацького відділення продекламували поезії в українському та словацькому варіантах (переклад Валерії Юричкової).

У залі був присутній і закарпатський художник Антон Ковач, який вже кілька разів поспіль долучався до оформлення літературно-мистецького видання. Автор розповів про графічні роботи, які можна побачити на обкладинці та сторінках книги.

Особливого шарму літературному вечору додали музичні варіації музикантів. Слухачі мали змогу насолодитися мелодіями Мирослава Скорика. А завершився вечір духовним таїнством – «Молитвою за Україну» («Боже великий, єдиний»), яку виконав Олександр Попович та всі присутні.

На святі також можна було ознайомитися з друкованими виданнями творів Зореслава, статтями, присвяченими дослідженню його життя і творчості, іншими матеріалами. Все це було розміщено на  тематичній виставці «Збирав і зорі, і блакить», яку підготували працівники Наукової бібліотеки УжНУ.

Іванка Когутич

фото Романа Сов’яка




Дозвілля | 16.11.14 | Додав Lucky | 987 | 5.0/1
Теги: Філологічний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій


Рубрики розділу

Афіша [4]Незабаром [16]
Актуально [141]Акції [132]
Позиція [18]МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33]Студгромада [188]
Абітурієнт [84]Зблизька [88]
Наболіле [21]Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154]Компетентно [38]
Несподівано... [14]У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160]Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273]Презентації [167]
Екскурсії [113]Дозвілля [210]
Ініціатива [47]Перспективи [38]
Підсумки [40]Спорт [238]
Традиції [206]Зустрічі [210]
Вітаємо! [235]Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230]Студентська практика [66]
Студмістечко [8]Конкурси [117]
На замітку [6]З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9]Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49]Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2]Річниця [14]
Слава Україні! [9]Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91]The main news of university [12]
Подяка [8]Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13]Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3]Підсумки року [5]
Визнання [3]Експрес-інтерв’ю [4]