П`ятниця, 29.03.24, 14:44 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Коледжани УжНУ плідно провели Тиждень юридичних наук
Учасники конференції

У природничо-гуманітарному коледжі відбувся Тиждень юридичних наук, який складався із різноманітних заходів, приурочених до міжнародного Дня юриста.

Виступає Володимир Росоха

Розпочали святкування з перегляду студентами 3-го та 4-го курсів документального фільму-альманаху «Відкритий доступ». 5 невеликих новел, з яких складається кіно, через життєві історії героїв відображають хроніки становлення громадянського суспільства в Україні. Єдине, що об’єднує дійових осіб стрічки, які живуть у різних регіонах і не знайомі одне з одним, – активна громадянська позиція.

Після перегляду студенти жваво дискутували з приводу проблеми можливості вільного і відкритого доступу до інформації. Особливу зацікавленість викликала новела «Школа», герої якої ведуть боротьбу проти закриття сільського навчального закладу.

Доповідає Оксана Штефко

У рамках свята провели ряд зустрічей і майстер-класів із адвокатами-практиками, зокрема до студентів завітали Віталій Петрик, Олександр Пересоляк, Сергій Розман. Гості розповідали, яким чином варто планувати зустріч з клієнтом, про що доречно говорити з підопічними, а також ознайомили з тонкощами цивільного процесу та впровадженнями у ньому, окреслили роботу адвоката в цивільному, адміністративному та господарському судочинстві, особливості й відмінності роботи кожної з цих галузей права.

Лариса Юричка та Максим Батрин

Організували й провели також 9-у наукову конференцію «Студентський вимір щодо актуальних проблем в правознавстві», в якій узяли участь близько 30 студентів 1–4 курсів. Торкнулися широкого кола проблем та спектру тем: «Юридичні аспекти медичної помилки», «Евтаназія – реалізація права на гідну смерть чи вбивство?», «Правові та моральні проблеми сурогатного материнства», «Заповіт: поняття та види», «Проблема правової свідомості молоді», «Проблеми системи пенсійного забезпечення в Україні», «Проблеми становлення накопичувальної складової пенсійного забезпечення в Україні», «Безробіття як соціальний ризик», «Особливості адміністративного та судового порядків розгляду адміністративно-деліктних справ», «Зміст публічного інтересу в провадженні щодо надання адміністративних послуг», «Окремі аспекти адміністративної реформи в Україні», «Юридична природа адміністративно-судочинського провадження», «Місце адміністративно-правових відносин у системі юридичних суспільних відносин», «Процесуальні строки в адміністративному судочинстві», «Адміністративно-правовий статус виконавчої влади», «Адміністративно-правовий статус місцевого самоврядування», «Місце адміністративно-правових норм у галузі чинного законодавства», «Зміст предмету адміністративного права».

Нагороди

За підсумками конференції, кращими студентськими доповідями у секції «Кримінального, адміністративного права і процесу» визнали й нагородили дипломами:

I ступеня – Діану Гецко;

II ступеня – Олену Петрище;

III ступеня – Наталію Лопатюк;

у секції «Цивільного права та процесу, господарського права, права соціального забезпечення»:

I ступеня – Максима Батрина;

II ступеня – Оксану Штефко;

III ступеня – Анастасію Артьомову.

На адресу учасників конференції надійшли вітання від кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та ради адвокатів Закарпатської області.

Виступає Лариса Юричка

Голова циклової комісії юридичних дисциплін Лариса Юричка переконана, що проведення таких заходів позитивно впливає на навчальний процес студентів, адже теорія обов’язково повинна бути підкріплена практичним досвідом роботи: «Юрист не може стати досконалим фахівцем, володіючи лише теоретичними знаннями, але не застосовуючи їх на практиці. Кваліфікований спеціаліст може сформуватися лише тоді, коли поєднує обидва компоненти і навчається протягом цілого життя. Юрист, немов лікар, повинен прийти на допомогу людині в той момент, коли вона не може самостійно впоратися з проблемою. Він повинен відчути людину, захистити її, раціонально вивчити ситуацію і ні в якому разі передчасно не давати марних надій.

Проведена конференція та зустрічі юристів із студентами мали на меті виховати правову свідомість молоді, показати наочно становлення правової держави, громадянського суспільства. Вважаю, правове виховання слід починати змалечку, з дитячих років, аби не породжувати у громадян правового нігілізму. Молодь повинна бути свідомою та відповідальною за кожен свій крок перед країною».

Лариса Юричка та Володимир Росоха

До слова, на базі спеціальності «Правознавство» створено Клуб майбутнього юриста, де активно проводяться зустрічі з працівниками поліції, прокуратури, адвокатури, суду. Студенти мають змогу безпосередньо поспілкуватися з гостями, дістати відповіді на різноманітні питання, ознайомитися з досвідом роботи. Учасники клубу моделюють судові засідання, а також різні ситуації, які стосуються юриспруденції. У такий спосіб вони обирають ролі, детально планують хід подій, відчувають себе у тій атмосфері, краще засвоюють інформацію.

У межах Тижня юридичних наук коледжани провели також фотоконкурс «Я маю право», аби у креативний спосіб проявити себе та продемонструвати знання правових норм.  Головне завдання – обрати із загальної декларації один із видів права людини та передати через фотографію. Світлини зображують, до прикладу, право на відпочинок, безпечне довкілля, шлюб, мирні зібрання, індивідуальність, допомогу тощо.

Викладачі та студенти висловлюють окрему подяку директору ПГК Володимиру Рососі за підтримку, допомогу в організації та проведенні таких заходів.

Оксана Пітра

Фото надала Лариса Юричка




Наукові форуми | 12.10.15 | Додав Шумицька | 1274 | 5.0/1
Теги: Тижневик юридичних наук, гуманітарно-природничий коледж УжНУ

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю