П`ятниця, 19.04.24, 03:03 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зблизька

На Закарпатті увісімнадцяте відбувся фестиваль «Мій рідний край», зібравши учасників з 9 країн
Учасники та гості фестивалю
Ведучі фестивалю

Урочисте відкриття фестивалю відбулося 8 вересня. Високий рівень заходу засвідчила й велика кількість поважних гостей. Серед них  український політик і громадський діяч Микола Томенко, який привітав присутніх, зауваживши: «Організовуючи цей фестиваль, його засновники закладали об’єднавчу для країни місію  тепер вона не лише етнонаціональна, а й геополітична. Адже тут і наші європейські побратими, котрі в такий непростий час разом з нами стали на захист українського суверенітету, за що їм велика подяка».

Також з вітальним словом виступив ужгородський міський голова Богдан Андріїв, висловивши упевненість, що «Мій рідний край» недарма відбувається саме на Закарпатті, адже область є прикладом мирного співіснування представників багатьох національностей.

Завершальне привітання пролунало від Віталія Мещерякова, генерального директора Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії «Тиса-1», котрий висловив сподівання, що цьогорічний фестиваль збагатить традиції попередніх, а його гості віднайдуть взаєморозуміння, адже всі вони говорять однією мовою – мовою журналістики, професіоналізму.

Юрій Бідзіля

Одним із членів міжнародного журі телевізійних програм уже вкотре став завідувач кафедри журналістики УжНУ Юрій Бідзіля. «Серед телевізійних конкурсних робіт є надзвичайно сильні, професійно виконані, є й слабші. Загалом їх кількість цього року більша, ніж була  2015-го. Основною українською темою є переселенці. Сам фестиваль надзвичайно насичений: окрім переглядів конкурсних робіт, у нас чимало творчих платформ, обмінів журналістським досвідом, тренінгів», – ділиться він.

Серед численних гостей – доброзичливий та обізнаний медійник Андрій Мацейко, представник філії НТКУ «Хмельницька регіональна дирекція». Радо ділиться враженнями від фестивалю: «Такі заходи – прекрасна нагода поспілкуватися з колегами з України та з-за кордону в таких трохи незвичних, екзотичних для нас місцях. Організація фестивалю є традиційно хорошою. «Мій рідний край» – місце, де можна не лише поспілкуватися, а й зібрати досить цікавий матеріал.

Андрій Мацейко

До прикладу, на п’ятницю в нас запланована екскурсія у Велику Добронь  село, що стало відомим в Україні, бо самостійно відремонтувало дороги. Крім того, там чимало сільськогосподарських цікавинок. Усе це можна використати в програмі, ознайомити свою аудиторію з життям інших регіонів України». Ще пан Андрій зауважив таке: «Хоч як це пафосно звучить, але такі заходи, як кажуть, об’єднують Україну. Власне, її б не потрібно об’єднувати. Просто хотілося б, аби поменше ставало тих, хто її мріє роз’єднати».

Після урочистостей учасників чекала прес-конференція з участю заступника шеф-редактора порталу «Детектор медія» Cвітлани Остапи, директора румунського телебачення «Тімішоара» Лучіана Іоніки, котрі є співголовами телевізійного журі, та очільника радійного журі Золтана Пастора (Угорщина).

Під час прес-конференції

Торкнулися теми впровадження суспільного мовлення в Україні, яке планується вже на січень 2017 року, але ще є юридичні питання, без вирішення яких встигнути до запланованої дати може й не вдатися. Щодо конкурсних робіт, то пані Світлана зауважила, що їхній рівень дещо нижчий, аніж торік. Є випадки, коли автори знаходять хорошу тему, але неналежно її висвітлюють.

Пан Золтан, що відвідує фестиваль з 2011 року, відзначив, що часто в тематиці бачить відлуння воєнних подій. Цікавою для себе назвав роботу «Одеської національної дирекції», яка знайомить із ще однією нацменшиною – гагаузами. Також схвально поставився до українців, котрі не побоялися виїхати за межі рідної країни, подавшись до своїх співвітчизників, що мешкають у Хорватії.

Під час прес-конференції

Лучіан Іоніка запропонував українській та угорській сторонам зробити щось спільне – до прикладу, видати книгу про те, як робити програми для нацменшин їх мовою, спираючись на свій досвід. Золтан Пастор одразу ж підхопив цю ідею, додавши, що видання можна доповнити й медійним супроводом – найкращими роботами з фестивалю.

Колоритною родзинкою свята став візит професора Миколи Мушинки – відомого словацького українознавця, іноземного члена Національної академії наук України. Присутнім, серед яких були студенти І й ІІІ курсів відділення журналістики УжНУ, продемонстрували документальний фільм про життя цієї видатної людини.

Микола Мушинка

Самого пана Миколу було неможливо не вирізнити серед інших. Чоловік поважного віку з надзвичайно добрими очима, а його одяг… Та що тут розповідати, він зробив це сам: «Ця цуга – то не якась атракція – колись вона належала моєму діду, а після його смерті 50 років пролежала у скрині – мода змінилася, тому мій батько носив уже іншу. Я її тепер привів до ладу. А це ось – холошні (зимові штани. – Ред.), котрі я успадкував від батька. Правда, тепер я їх не одягаю – дуже тепло (сміється). Ще від батьків дісталися мені постоли, як у нас кажуть, – бочкори. А ось торба – вона вже новішого походження. Це подарунок від мого рідного села на 70-річчя, там навіть написано: с. Курів, 70 років».

У тій пастушій сумці Микола Іванович приніс цвіт своєї бібліотеки, що загалом налічує понад 30 тисяч книжок. Тут надзвичайно рідкісні екземпляри: «Цвіт душі» О. Духновича, успадкована ще від діда, найдавніша книга – рукопис «Октоїха» 17 ст., писаний ще так званими крюками, перше видання «Русалки Дністрової», «Кобзар» 1878 р., завбільшки з дитячу долоньку, виданий у Женеві. А от найбільшими власними досягненнями пан Микола вважає роботи про Володимира Гнатюка.

Чимало цікавого учасникам фестивалю повідав і Вінцент Штофаник, директор програм Словацького радіо, провівши бесіду на тему «Національні редакції на Словацькому радіо і телебаченні».

_x_PS1 XVIII Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край» зібрав учасників і гостей на території готелю-ранчо «Золота гора». Програма заходу, розрахована на три дні (7–9 вересня), передбачала чимало цікавого. Країн-учасниць цьогоріч було 9: Україна, Угорщина, Румунія, Словаччина, Сербія, Чорногорія, Велика Британія, Польща, Австрія. Кількість телевізійних конкурсних робіт – 68, радійних – 45._x_PS2 /live/2016/09/12festival/verkh.jpg_x_PS3 Учасники та гості фестивалю_x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Катерина Хижняк_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Катерина Хижняк




Зблизька | 11.09.16 | Додав Г_Кришiнець | 524 | 0.0/0
Теги: нацменшини, журналісти, Мій рідний край, Міжнародний фестиваль

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Найвідоміший холостяк України та Грузії в Ужгороді: розмова не лише про романтику

Стартував проект «Майстерня Ужгорода ’ 2017»

На фестивалі фарб холі презентували «Студреспубліку Закарпаття»

Наша молодь занурювалася в атмосферу середньовіччя

У рідному селищі Івана Чендея відзначили ювілей видатного земляка

В УжНУ обговорили актуальність виборчої реформи в Україні

Колишній ужнівець Владислав Товтин виступив з публічною лекцією про Ужгород чехословацької доби

Чого навчають і що цікавого мають у розпорядженні на кафедрі військової підготовки УжНУ

Студентам показали унікальні експонати на виставці «За Україну, Свободу та Людську Гідність!»

Три дні в «зоні Шенген», чеському Брно та університеті Масарика

На Sivec – з нащадками вікінгів

Істина у вині: студенти-туризмознавці допомагають в організації фестивалю «Закарпатське Божоле»

Коло «Карпатської ватри ’ 2016» «зігрілися» й студенти філфаку Ужгородського університету