Четвер, 25.04.24, 07:03 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Підсумки

Чим жив Ужгородський університет у 2014-му році
Хроніка вишу за рік минулий – очима Медіацентру

2014-й рік увійде в історію революцією, яка змінила обличчя держави і суспільства, і заявила, що змінює сутність, тому дуже хочеться, аби зміни таки настали.

2014-й запам’ятається різними думками, поглядами на одні й ті ж речі.

2014-й, врешті, приніс нам новий Закон «Про вищу освіту», за яким потрібно насамперед захотіти розвиватися, бо в житті університету, як і в людському житті, чимале значення належить бажанню. Навіть тоді, коли бажати не дуже хочеться, а на реалізацію не вистачає грошей.

Найбільший виш Закарпаття року, що минув, упевнено заявив про себе – і недаремно став «Освітнім брендом 2014» в області, до нього навідуються закордонні гості з намірами встановлювати тривалі контакти. Сьогодні УжНУ має понад 85 угод з університетами різних країн. Зрозуміло, що здебільшого вони були підписані протягом попередніх років, і загалом успіх творився багатьма кроками, здійсненими попередніми керівниками, професорсько-викладацьким складом, студентами.

У рамках міждержавних науково-освітянських контактів у виші тривають студентські обміни, навчальні практики, розвивається програма подвійних дипломів. Цього року колектив поповнився понад 370 іноземними студентами, переважно медиками, – такої кількості не було за всю історію закладу.

Емблема УжНУ

Сьогодні УжНУ готує фахівців за 43 напрямами. У структурі вишу 22 факультети, а також Природничо-гуманітарний коледж. В університеті працює 1238 науково-педагогічних працівників, серед яких 147 докторів наук, 605 кандидатів наук, 11 лауреатів Державної премії у галузі науки і техніки, 2 члени-кореспонденти НАН України.

В УжНУ триває розробка Стратегії розвитку. Пріоритетом університету є модернізація освіти, забезпечення її конкурентоспроможності, ефективне управління, реорганізація, розвиток науки, впровадження інновацій. Наступного року наш виш планує вступити до Асоціації європейських університетів, реорганізувати Науковий парк, заснувати Асоціацію випускників і благодійників. Готові в УжНУ й до громадського контролю за його діяльністю.

Життя університету протягом усього року висвітлював його Медіацентр. Ми розповідали про найважливіші події у виші, пропонували вам свої проекти, у яких показували обличчя університету, зменшували дистанцію між викладачами і студентами. Ми намагалися максимально креативно підходити до виконання завдань, і віримо, що інформаційного голодування у вас 2014 року не було ☺

Будемо й надалі відстежувати цінну інформацію, розповідати про життя найстаршого і найпотужнішого університету краю і сподіваємося на вашу увагу. Пропонуємо разом перебігти оком хроніку найважливіших подій УжНУ впродовж 2014 року.

Січень

Початок року для Ужгородського національного університету ознаменувався підписанням нового міжнародного договору про співпрацю з Уральським федеральним університетом. Це стало результатом попередньої співпраці в ході зустрічей на офіційному рівні у вересні 2013 року.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України, в УжНУ відкрито спеціалізовану вчену раду з правом прийняття до розгляду та захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук. Вперше в Україні тут зможуть захищати дисертації зі спеціальності «Загальна практика – сімейна медицина». Інша спеціальність, за якою медики здобуватимуть наукові ступені, має назву «Внутрішні хвороби».

Створено НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин

В Ужгородському університеті створено перший в Україні НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин. Серед основних завдань інституту – комплексний розвиток правової науки, координація, організація проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень у галузі державно-конфесійного права та державно-церковних відносин; сприяння поширенню правової інформації; розроблення нових напрямків у галузях правової науки тощо.

Створено національний контактний пункт «Горизонт-2020»

У виші створили національний контактний пункт для участі в конкурсах, підтримки досліджень та інновацій у рамках програми Європейської комісії «Горизонт-2020». Усього в Україні - близько 30 таких пунктів. Для науковців УжНУ це один із механізмів сприяння успішному написанню і поданню міжнародних наукових проектів. Національний контактний пункт є офіційним джерелом забезпечення інформацією всіх охочих за затвердженими напрямами – пріоритетами програми «Горизонт-2020».

Була підписана угода про співпрацю з керівництвом Словацького дослідницького центру в Братиславі. Співробітництво спрямоване на розвиток спільних наукових, навчальних і дослідницьких проектів. Також було підписано договори між юридичним факультетом, факультетом європейського права і правознавства УжНУ та юридичним факультетом Університету ім. Я.А. Коменського у Братиславі. Передбачається обмін професорсько-викладацьким складом, студентами, аспірантами, проведення спільних конференцій, форумів, видавництво навчальних посібників, монографій, наукових статей.

Лютий

Мирні протести в Ужгороді

Уперше в історії УжНУ відкрито докторантуру в галузі юридичних наук. До переліку наукових спеціальностей в докторантурі включено спеціальність 12.00.02 – «Конституційне право; муніципальне право».

На лютий припали одні з найскладніших днів скорботи за полеглими на Майдані Героями. У зв’язку з трагічною загибеллю громадян, зокрема студентів, унаслідок злочинного застосування зброї проти мирних акцій народного протесту в Україні 18–20 лютого, ректорат Ужгородського університету оголосив про дні скорботи у виші, а також висунув вимогу до президента подати у відставку.

(фото із сайту Uzhgorod.in)

«Як найбільша державна установа Закарпатської області, Ужгородський національний університет був, є і залишиться прикладом толерантності, утверджувачем і захисником демократичних цінностей, категорично заперечуючи злочинну безвідповідальність будь-кого, хто намагається маніпулювати громадською думкою, підштовхуючи до агресії, безладу», – звернувся до колективу тодішній ректор УжНУ Федір Ващук. Невдовзі відбулася зміна керівництва у виші. Однак ці слова залишаються актуальними і донині.

Внаслідок протестів проти чинного очільництва Вчена рада Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» на своєму засіданні 25 лютого 2014 року схвалила рішення «Про дострокові вибори ректора ДВНЗ «УжНУ». Тимчасовим виконувачем обов’язків став Федір Шандор.

Березень

11 березня на офіційному сайті Міністерства освіти і науки з’явилося повідомлення про оголошення конкурсу на посади ректорів низки вищих навчальних закладів, серед них і УжНУ.

20 березня Вчена рада Ужгородського національного університету вперше засідала під керівництвом нового в.о. вишу – Володимира Смоланки.

Квітень

Обирали ректора таємним голосуванням

В Ужгородському національному університеті з’ясовували, хто стане ректором. Конференція трудового колективу УжНУ рекомендувала Володимира Смоланку на посаду ректора. На цьому заході були присутні 289 ужнівців. Обирали ректора таємним голосуванням. Результати такі: за – 284, проти – 2, недійсних бюлетенів – 1. На підтримку єдиного кандидата, таким чином, віддано 98,9 % голосів. Тож Конференція трудового колективу ухвалила рекомендувати Міністерству освіти і науки Володимира Смоланку як претендента на вакантну посаду ректора УжНУ.

Травень

З Міністерства освіти і науки України надійшов наказ «Про призначення на посаду ректора» від 15 травня 2014 року. Згідно з документом, доктор медичних наук, професор Володимир Іванович Смоланка призначений ректором університету терміном на 7 років – з 19 травня 2014 року до 19 травня 2021 року.

Над спільним ґрантовим проектом з Повітовим музеєм Сату Маре домовилася працювати кафедра країнознавства УжНУ

22 травня у Відні підписана Угода про співпрацю між Науково-дослідним інститутом державно-конфесійного права та державно-церковних відносин Ужгородського національного університету й Інститутом філософії права, релігійного права та права культури Віденського університету.

Також у травні розпочався спільний ґрантовий проект з Повітовим музеєм Сату Маре і кафедрою країнознавства УжНУ. Проект мав на меті посилення співпраці між Закарпатською областю та сусідніми територіями Румунії (повіти Сату Маре та Марамуреш), зокрема вивчення історичних і культурних зв'язків населення сусідніх країн; збереження спільної культурної спадщини, традицій, релігійних цінностей; залучення молоді до вивчення та поширення традицій тощо.

Червень

В УжНУ ліцензована магістратура за напрямом «Міжнародне право». А факультет, європейського права і правознавства, на якому вона ліцензована, випустив перших бакалаврів напряму підготовки «Міжнародне право».

5 червня 2014 р. ректор УжНУ Володимир Смоланка погодив Положення про Громадську раду при ДВНЗ «Ужгородський національний університет».13 червня на черговому засіданні Громадської ради було затверджено її склад з 19 осіб.

УжНУ починає активну спільну діяльність з Поморською академією

УжНУ починає активну спільну діяльність з Поморською академією. 20 червня до УжНУ завітав польський історик українського походження, професор, президент Українського історичного товариства в Польщі, ректор Поморської академії у Слупську Роман Дрозд для підписання договору про співпрацю із ужгородським вишем.

Від 23 червня в УжНУ як навчальні структурні підрозділи ліквідовані інститути, що знову реорганізовані у факультети. Така ухвала з’явилася задля оптимізації, яку доручив організувати ректор Володимир Смоланка.

УжНУ завершує навчальний рік з понад 15-ма тисячами студентів і з підтвердженим IV рівнем акредитації.

Липень

Під час зустрічі

Володимир Смоланка підписав договори про співпрацю УжНУ з провідними вищими навчальними закладами Литви. П’ять литовських вишів – Вільнюський університет, Університет Миколаса Рьомеріса, Литовський медичний університет, Каунаський технологічний університет і Каунаський університет Вітаутаса Великого – розпочали наукову та освітню співпрацю з УжНУ. У виші розпочали роботу щодо входу в консорціуми з університетами Литви.

Співробітники ННІ інформаційно-комунікаційних технологій розробили перший офіційний Android-додаток «УжНУ: Інфо-центр»

Співробітники ННІ інформаційно-комунікаційних технологій розробили перший офіційний Android-додаток «УжНУ: Інфо-центр», призначений для допомоги студентам. Цей додаток гарантує зручний перегляд і завантаження розкладів та оголошень від деканатів факультетів, який можна завантажити з сайту вишу.

В УжНУ розпочав діяльність Науково-дослідний центр інновацій та розвитку. Його створили для провадження наукових (фундаментальних і прикладних), аналітичних досліджень, розробки проектів, надання консультаційних послуг та експертизи.

У липні Закарпаття втратило одного з перших своїх Героїв… Вільгельм Штолцель був випускником факультету інформаційних технологій. У квітні хлопець присягнув на вірність Україні в Черкаському навчальному прикордонному загоні. 11 липня його не стало... Разом з іншими військовослужбовцями Вільгельм потрапив під обстріл терористів у районі селища Зеленопілля Артемівського району Донецької області.

Серпень

У серпні в УжНУ тривало зарахування вступників за трьома хвилями. Вступ-2014 суттєво відрізнявся від попередніх кампаній, оскільки відбувався в умовах неоголошеної війни. Цього року УжНУ пропонував вступникам близько 60 напрямів підготовки та спеціальностей.

Вересень

69-а в історії УжНУ вступна кампанія пройшла успішно. 1 вересня поріг УжНУ переступили уже студентами 2507 першокурсників.

Для першокурсників усіх факультетів започаткували традицію безкоштовних екскурсій Ужгородом. Ідея виникла в тодішнього проректора з науково-педагогічної та виховної роботи Федора Шандора. Починаючи з цього року для всіх, хто вступив на перший курс, проводитимуть такі екскурсії.

Розпочали розробку електронної форми навчання

Розробку електронної форми навчання розпочали в Навчально-науковому інституті інформаційно-комунікаційних технологій УжНУ. Матеріали викладачів, за задумом, мали б стати доступними через Інтернет, а студенти могли б виконувати завдання онлайн. Крім того, запланували налагодити електронний документообіг і створити електронний репозитарій публікацій.

З першого вересня розпочалося комп’ютеризоване обслуговування читачів абонементу економічної літератури Наукової бібліотеки УжНУ.

Кабінет українсько-словацької дружби

Ужгородський університет потрапив у ТОП-100 кращих вишів світу з алгоритмічного програмування за версією TopCoder. На цьому веб-ресурсі відображаються індивідуальні рейтинги програмістів, рейтинги університетів та країн, які вони здобувають після різноманітних змагань. Виш потрапляє у престижну таблицю, якщо в ньому нараховується щонайменше 10 рейтингових студентів. Ми теж маємо таких – гордість нашого університету!

Віце-прем’єр-міністр і міністр закордонних та європейських справ Словаччини відкрив «Кабінет українсько-словацької дружби» на факультеті міжнародних відносин УжНУ. Також високопосадовець надав дозвіл на проходження практики студентам-міжнародникам у Генеральному консульстві Словацької Республіки.

Жовтень

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт

В УжНУ перебував з візитом та прочитав лекцію міністр освіти і науки України Сергій Квіт, під час якої пояснював основні положення новоухваленого Закону «Про вищу освіту». Викладачі й студенти запитували Сергія Квіта про модульну систему, бюрократизацію вишів, хабарництво, політику у вишах тощо. Міністр веде акаунт у соцмережі Фейсбук (щоб побачити, слід авторизуватися у власному профілі), тому, крім офіційних листів до Міністерства, порадив звертатися до нього із питаннями і пропозиціями у Фейсбуку.

316 присутніх на конференції трудового колективу УжНУ делегатів 21 жовтня затвердили новий склад Вченої ради (віднині до неї входить 70 осіб) й оновлений склад конференції трудового колективу.

У середині жовтня в Одесі відбувся останній тур жіночого чемпіонату України в суперлізі з регбі-7. Команда ДВНЗ «УжНУ», яка тренується під керівництвом викладача загальноуніверситетської кафедри фізичного виховання Віктора Мельничука, в дуже напруженій боротьбі посіла почесне 3-є місце, поступившись господаркам турніру одеситкам та чемпіонкам цих змагань киянкам.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомир Заоралек 30 жовтня завітав до УжНУ з офіційним візитом і прочитав відкриту лекцію викладачам і студентам, присвячену постаті Томаша Масарика.

Під час підписання угоди

Західний університет ім. Васіле Голдіша та УжНУ підписали додаткову угоду про співпрацю. Результатом багаторічної співпраці двох вишів є успішна реалізація спільних проектів Європейського інструменту сусідства та партнерства, систематичне проведення науково-практичних міжнародних конференцій, публікація спільних наукових досліджень, організація наукових стажувань для викладачів та літніх шкіл для студентів.

Представники польського вишу

Договір про співпрацю, згідно з яким надається можливість отримання дипломів українського та європейського зразка, підписали 17 жовтня Варшавський гуманітарний університет імені Болеслава Прусса та Ужгородський національний університет. Для журналістів і політологів такий документ надає можливість здобути подвійні дипломи українського та європейського зразка.

У жовтні УжНУ відзначив 69-й день народження. «Відкрити в 1945 році державний університет у м. Ужгороді з такими факультетами: історичним, філологічним, біологічним і медичним…», – так звучить постанова Ради народних комісарів УРСР та ЦК КП(б)У від жовтня 1945 року.

Листопад

Єдиній на Закарпатті студентській газеті «Погляд» виповнилося 15 років. У часописі знаходять відбиття події з життя всього УжНУ. До того ж газета є справжньою школою майбутніх журналістів Закарпаття. Чимало масмедійників, які сьогодні працюють у крайових і столичних ЗМІ, розпочинали діяльність із дописів до цієї газети. Про те, чим жив «Погляд» 15 років, можна прочитати у книжці, яку видали з нагоди ювілею і презентували 12 листопада у прес-клубі «Медіаперспективи».

Ґран-прі

У XXVI Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – День студента 2014» УжНУ здобув найвищу нагороду – ґран-прі в номінації «Видання підручників та навчальних посібників нового покоління». На розгляд поважних членів журі Навчально-науковим інститутом інформаційно-комунікаційних технологій було представлено методику створення електронних навчальних мультимедійних матеріалів та приклади готових продуктів підрозділу – електронних підручників.

Цього року вперше день студента почали відзначати у дусі справжньої класики. До головного корпусу вишу 17 листопада завітав симфонічний оркестр під керівництвом Вікторії Свалявчик. Музиканти виконали саундтреки до найвідоміших фільмів Голлівуду: «Титанік», «Пірати Карибського моря», «Індіана Джонс», «Зоряні війни».

В Ужгородському університеті ліцензовано 143 спеціальності, з них 43 – за ОКР «Бакалавр», 50 – за ОКР «Спеціаліст» і 42 – за ОКР «Магістр». Тож нині УжНУ має найвищий рівень акредитованих спеціальностей за всю свою історію – 84,8 %.

Нова клінічна лабораторія на стоматологічному факультеті

Нова клінічна лабораторія з’явилася на стоматологічному факультеті УжНУ. Відтепер кожна кафедра забезпечена двома стоматологічними установками й приміщеннями, де студенти зможуть практикуватися.

Дворічний проект «Інноваційний університет – інструмент інтеграції у європейський освітній і науковий простір» вартістю 35 тисяч євро розпочнуть реалізовувати з січня 2015 року. У рамках проекту підготують модель інноваційного університету, яку зможуть упроваджувати в усіх вишах України, насамперед в УжНУ. Такі наміри оприлюднили у листопаді під час презентаційного засідання щодо проекту.

УжНУ починає співпрацю з Фрибурзьким університетом у Швейцарії. Під час візиту ректора Володимира Смоланки до цього вишу була підготовлена рамкова угода, в якій визначили основні галузі співробітництва між університетами. Досягнуті  домовленості про спільні дії в освітній сфері, обміні студентів.

На цокольному поверсі ректорату відкрили спеціалізовану тренувальну базу з боксу

На цокольному поверсі ректорату відкрили нову спеціалізовану тренувальну базу з боксу. Ідея належить очільникам Ужгородського національного університету та Федерації боксу обласного центру – Володимиру Смоланці та Степану Молнару. Занедбані, завалені кількадесятирічним брухтом приміщення цокольного поверху колишнього економічного факультету, а нині ректорату УжНУ, завдяки спільним зусиллям набули нового – спортивного – дихання. За особистої підтримки тодішнього проректора Федора Шандора вихованці й члени Ужгородської федерації боксу з початку літа власними силами взялися за розчищення приміщення, його гідроізоляцію, відновлення мереж водовідведення та ремонту.

Грудень

Студенти УжНУ розпочали масштабну кампанію боротьби з хабарництвом. У рамках кампанії студенти, які є представниками молодіжного крила однієї з політичних партій, розробили відеоролик та інформаційні листівки. Їх роздавали не тільки в корпусах, гуртожитках УжНУ, а й в інших вищих навчальних закладах області.

Серед переможців літературної премії імені Федора Потушняка Дмитро та Сергій Федаки

Серед переможців літературної премії імені Федора Потушняка вперше в історії цього конкурсу опинилися батько і син, випускник та викладач Ужгородського університету – Дмитро та Сергій Федаки.

В УжНУ створюють Центр кар’єри. Основне його завдання – сприяти професійному становленню майбутнього спеціаліста, формувати бізнес-середовище для підтримки активного вибору й планування професійної кар’єри студентів і випускників, а також спрямовувати майбутніх фахівців до активного пошуку роботи, надавати допомогу у працевлаштуванні.

Університет посів 13 місце серед 274 ВНЗ України за показниками відкритості вишу під час вступної кампанії. Рейтинг вивела Громадянська мережа ОПОРА, фахівці якої вже п’ятий рік поспіль надають консультації вступникам щодо нагальних питань вступної кампанії.

І наостанок про майбутнє. У виші ліцензовані два нові напрями підготовки, про що стало відомо у грудні. Тож у 2015-му році в УжНУ набиратимуть абітурієнтів на «Рекламу та зв’язки з громадськістю» і «Готельно-ресторанну справу».

Нових усім нам звершень у 2015-му, ще більше приємних новин, а також миру, добра і любові!

_x_PS1 Один із найважчих і переломних в історії УжНУ років добіг кінця. 2014-го було чимало досягнень, важливих ідей і рішень, однак у контексті втрати Небесної сотні, війни на Сході позитив і успіх затьмарюється горем… Університетська спільнота була, є і буде небайдужою до цих подій, тому найбільшим досягненням цього року, очевидно, є вміння гуртуватися заради миру, масове “пробудження” волонтерства серед студентства і професорсько-викладацького складу._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2015/01/2014.jpg_x_PS6 Хроніка вишу за рік минулий – очима Медіацентру_x_PS7 327_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна _x_PS11 за матеріалами і фотографіями медіацентрівців _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна

за матеріалами і фотографіями медіацентрівців




Підсумки | 31.12.14 | Додав Путpашик | 1518 | 5.0/2
Теги: підсумки

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики