Субота, 20.04.24, 15:21 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

В УжНУ створили національний контактний пункт для участі в конкурсах, підтримки досліджень та інновацій
Під час конференції
Національні контактні пункти поділено за відповідним тематичним спрямуванням. В УжНУ НКП створено з метою надання інформаційно-консультаційної допомоги з двох напрямів: 1) здоров’я; 2) харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка. Відповідно за посередництва НКП, створеного в УжНУ, набагато легше буде дізнатися про доступні програми, що фінансуються ЄС, і приєднатися до їх виконання.

Програма наукових проектів «Горизонт-2020» надає можливість брати участь у їх виконанні науковим колективам, представникам малого і середнього бізнесу, громадським організаціям і фізичним особам з усього світу. Рамковими програмами (РП) їх називають тому, що в їх виконанні беруть участь щонайменше кілька партнерів із різних країн. Тривалість їх роботи змінювалася від 5 до 7 років. Останню з них – РП8 – названо програмою «Горизонт-2020», на участь у конкурсах у якій можна подавати проекти, починаючи з березня 2014 року (перший кінцевий термін подачі проектів із зазначених напрямів).

Національні контактні пункти створено спільно з НАН України. Головне їхнє завдання – максимально інформувати про всі можливості й інструментами програми «Горизонт-2020», а також допомагати в пошуку іноземних партнерів.

Богдан Шпільман
Україна має стратегічну роль у програмі «Горизонт-2020», бо розміщена в центрі Європи, має статус країни-сусіда ряду держав ЄС і відповідно може бути партнером у консорціумі або його координатором. У Міністерстві освіти і науки щойно відбулася установча конференція 8-ї рамкової програми Європейської комісії «Горизонт-2020». УжНУ представляли працівники нашого національного контактного пункту – Богдан Шпільман і Михайло Вакула.

Михайло Вакула
Серед головних тем, які розглядали на засіданні, – розширення дослідницьких зв’язків з ЄС, створення 4 млн робочих місць у Європі та світі через упровадження інновацій, механізми співпраці та трансферу новітніх технологій тощо.

Ішлося й про те, що Україна – одна з 11 ключових держав програми «Горизонт-2020» серед країн, що не є членами ЄС. У рамках «Горизонту» стратегічними напрямами стануть зелена енергетика, транспорт, клімат і здоров’я населення (до 35% загального бюджету).

Керівником контактного пункту в УжНУ призначили доктора біологічних наук, професора Надію Бойко. Вона, власне, і розповіла нам, що сьогодні кожна країна має свої національні контактні пункти для того, щоб поширювати знання про інструменти програми «Горизонт-2020», її можливості, оголошені конкурси в рамках країни, а також, щоб усі контактні пункти при потребі могли знаходити партнерів-учасників проектів із відповідних країн.

«УжНУ до переліку контактних пунктів потрапив не випадково. З 2006 року у виші працював Центр транскордонного наукового співробітництва. Рік тому, у зв’язку з реформуванням, припинив існування. Центром було започатковано чимало ініціатив саме в зазначених напрямах: здоров’я і біоекономіка.

УжНУ, зокрема, був ініціатором створення української національної технологічної платформи «Їжа для життя». Також на медичному факультеті було виграно перші в УжНУ РП-7 проекти і проекти, що фінансуються програмою Східноєвропейського партнерства. Два з них успішно завершені – "BaSeFood” і "JSO-ERA”, а два виконуються тепер "Capinfood” і "BacFoodNet”. Показовим є те, що самі проекти різняться за інструментами – серед них є наукові (BaSeFood), координаційні (JSO-ERA) і мережеві (СOST) BacFoodNet і "Capinfood”. Тому УжНУ має й Партнерський ідентифікаційний код (PIC) для участі в програмах «Горизонт-2020».

Надія Бойко
З огляду на досвід роботи в напрямах, за якими ми провадили дослідження, нас і призначили національним контактним пунктом. Потрібно було довести, що ми є експертами. Тож сьогодні це велика честь і довіра – старатимемося забезпечити виконання зобов’язань, покладених на наш НКП», – пояснює Надія Бойко.

Положення про роботу національних контактних пунктів сьогодні на стадії розробки. Напрями "Здоров’я” і "Безпека їжі, сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка” до того ж є і пріоритетними напрямами розвитку усього Закарпаття, яке прагне зарекомендувати себе як відомий туристичний край із хорошою екологічною ситуацією. Відкриття національного контактного пункту в УжНУ з цих напрямів сприятиме розвиткові наукових мереж і ефективності співпраці в рамках програми «Горизонт-2020» та в інших пріоритетах.

Наразі все залежить від того, наскільки добре розвиватиметься наука у виші. «Сьогодні вона не в найкращому стані. Вважаю, що наука має бути ревізована, тобто переглянута. Мають прийти нові кадри, наукові колективи повинні характеризуватися реальними досягненнями, які скрізь визнаються. Результати досліджень слід оприлюднювати у відомих журналах і впроваджувати в практику. Треба приділяти увагу оновленню матеріально-технічної бази, у тому числі й за рахунок програми «Горизонт-2020». Наукою має бути вигідно займатися. Нею й тепер займатися вигідно, але для цього мусиш бути впізнаваним у науковому світі. Добре, що в нас чимало таких фахівців», – вважає Надія Бойко.

В Україні сьогодні розробляється система загальнонаціонального пошуку й підтримки наукових проектів, як це заведено в усьому світі. А національні контактні пункти забезпечують належний інформаційно-консультаційний супровід. До того ж вони є офіційними представниками поширення нових ініціатив ЄС і частими гостями засідань НКП у Брюсселі. Зрозуміло, що це не вплине на процес оцінки проектів, поданих за допомогою консультативної діяльності НКП, однак усією інформацією контактний пункт, без сумніву, володітиме першим.

Тож за допомогою національних контактних пунктів набагато легше інтегруватися у європейську спільноту з власними розробками та вигравати проекти. До того ж створення такого підрозділу в УжНУ є важливим кроком на шляху набуття вишем статусу дослідницького. _x_PS1 Національний контактний пункт діє на виконання наказу Міністерства освіти і науки у рамках програми Європейської комісії «Горизонт-2020». Усього в Україні створили близько 30 таких пунктів. Для науковців УжНУ це один із механізмів сприяння успішному написанню і поданню міжнародних наукових проектів. Національний контактний пункт є офіційним джерелом забезпечення інформацією всіх охочих за затвердженими напрямами – пріоритетами програми «Горизонт-2020»._x_PS2 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/01/31horizon/u_mat.jpg_x_PS3 Під час конференції_x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна




У ногу з часом | 25.01.14 | Додав Lucky | 1409 | 5.0/1
Теги: Національний контактний пункт, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики