Четвер, 28.03.24, 22:01 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

Будапештські студенти відвідали історичний факультет УжНУ і не тільки

Минулого тижня історичний факультет УжНУ відвідали студенти-історики Будапештського університету ім. Етвеша Лоранда зі своїм викладачем Максимом Мордовіним. У стінах археологічного музею ім. Едуарда Балагурі їх привітав декан Володимир Фенич, екскурсію угорською мовою провела Марія Жиленко, яка надалі була перекладачем.

 

Програму чотириденної мандрівки угорців Закарпаттям і Львовом організував і безпосередньо втілював доцент кафедри історії Стародавнього світу та Середніх віків Ігор Прохненко, а проживання 15 угорців у гуртожитку №4 було забезпечено за сприяння керівництва університету. Супроводжували будапештських колег у їх мандрах також студенти-історики УжНУ.

Оглянувши археологічний музей і лабораторію, мандрівники відвідали Закарпатський музей народної архітектури і побуту, де інформативну екскурсію провів доцент кафедри історії України Василь Коцан. Музей угорцям сподобався, адже в Будапешті подібного нема. Відвідали також і Ужгородський замок, де непідробний інтерес викликали колекції зброї та народних музичних інструментів.

 

Того ж дня ужгородські гості поїхали до с. Кам’яниця та піднялися до Невицького замку. Оглянувши його, помилувавшись краєвидами та перепочивши, будапештські студенти на чолі з Ігорем Анатолійовичем повернулися до Ужгорода й відразу вирушили автобусом у с. Середнє. Там оглянули руїни замку, який, за легендою, звели тамплієри, а також знамениті винні погреби, про відвідини яких деякі туристи не завжди пам’ятають. Повернувшись до Ужгорода увечері, будапештські студенти відвідали Горянську ротонду із фресками ХІІ століття.

 

Другий день був повністю присвячений Львову. Мандрівники були захоплені архітектурою міста: оглянули церкву святих Ольги і Єлизавети, пам’ятник Степану Бандері, собор Святого Юра, головний корпус Львівського національного університету ім. І. Франка, оперний театр. Настрій старовини відчули на площі Ринок, де відвідали відділ археології та середньовіччя Львівського історичного музею. Своєю скульптурою як зовні, так і всередині вразила каплиця Боїмів. Оглянули також музей «Арсенал», вежу Корнякта та каплицю Трьох Святителів з її чудовим внутрішнім позолоченим оздобленням. Надзвичайно сподобався мандрівникам вид на місто із вежі Львівської ратуші.

 

Третього дня будапештські студенти відвідали Хустський замок і місцеву реформатську церкву. Наступним був Виноградів, де Ігор Анатолійович устиг мимохідь дати телеінтерв’ю. Тут екскурсію пам’ятками міста зробив Святослав Гал – очільник виноградівського відділу туризму. Угорці оглянули районний історичний музей, палац Перені, руїни місцевого замку, а також «печеру кохання» у Чорній горі. Пан Святослав організував мандрівникам автобус до с. Королева: там вони оглянули замок, де веде розкопки сам Ігор Анатолійович, милувалися навколишніми краєвидами та переночували в наметах.

 

Четвертого дня мандрівники прибули з Королева до Мукачева й оглянули центр міста. Звідти поїхали в Чинадієво, де відвідали замок «Сент-Міклош». До слова, на його території нещодавно проводився колоритний щорічний Міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош». Цікаву екскурсію пам’яткою провів її орендатор художник Йосип Бартош. Опісля мандрівники знову повернулися до Мукачева й оглянули замок «Паланок». На цьому завершився закарпатсько-львівський вояж будапештських студентів, які дістали море нових вражень і привідкрили для себе Срібну Землю й Україну загалом.

У березні наші студенти відвідали Будапешт – тепер угорських колег прийняв істфак УжНУ. Хочеться якомога більше таких поїздок, адже вони зближують не лише молодь нашої та їхньої країни, а й університети. Принагідно хочеться подякувати студентам істфаку Клаудії Ферков, Валентину Грошику та Івану Логаю, а також завідувачу археологічного музею УжНУ Володимиру Мойжесу, які долучилися до організації подорожі.

Юрій Офіцинський,

студент 3-го курсу історичного факультету




Зустрічі | 27.05.15 | Додав Lucky | 6871 | 5.0/10
Теги: Історичний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики