П`ятниця, 26.04.24, 19:07 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

З географами та хіміками УжНУ спілкувалися українські військові
Ігор Король, Максим Шелепець, Андрій Довбак й Олег Височан

Цього тижня у рамках всеуніверситетської акції до студентів і викладачів УжНУ завітали бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Олег Височан, Максим Шелепець, а також Андрій Довбак, який працював у зведеній міністерській групі з виявлення фінансування тероризму. Мета зустрічей – патріотичне виховання молоді.

Студенти-географи

У понеділок у читальному залі наукової бібліотеки УжНУ гості зустрілися з географічним факультетом. Розповіли про реалії сходу України, зокрема про ситуацію у зоні т. зв. антитерористичної операції, про жахливі наслідки неоголошеної війни, знищені села й райони, цілодобові обстріли на окупованих територіях, зрадників, які спілкувалися з терористами та «зливали» ворогам інформацію.

Максим, який нагороджений орденом за мужність, розповів: «Це страшне горе. Я бачив жінок і дітей, які ховалися по підвалах, бо їхні будинки розгромлені. Дивився і помічав той страх у очах, порожнечу від безвиході й тих пекельних умов, у які потрапили ці люди. Найважче спостерігати за дітьми, бо вони не винні у тому, що настала війна. Від житлових районів там залишилися тільки руїни, людям нема де спати, працювати, ніщо їсти. Ми часто ділилися з ними згущеним молоком і тушонкою, яку нам присилали волонтери».

Максим Шелепець

Військові розповіли, наскільки на сході складні умови не тільки з погляду виконання громадянського обов’язку перед державою, а й щодо проживання українців, певних моральних принципів. Зізналися, що якби не допомога волонтерських рухів, то взимку навряд чи вижили б при температурі –37º

За словами військових, виявляли спроби фінансування тероризму на мільйони, часту підтримку російських організацій та сепаратизму. Однією з головних проблем назвали зрадництво місцевих жителів, які телефонували ворогам і розповідали, в якому напрямку рухаються українські бійці. Хлопці переконані, що в усьому винен менталітет тих українців, які проживають на Сході. Мовляв, тим людям завжди чогось бракує, вони переконані, що держава зобов’язана їх захищати і має борг перед ними.

Андрій Довбак

На запитання аудиторії, чому військові, переживши воєнні дії, терпляче ставляться до всього, що твориться в країні, гості відповіли: «Насамперед прагнемо до демократичності й цивілізованих дій. Ми не дозволимо собі взяти в руки гранатомет і увірватися до Верховної Ради України – хочемо вирішувати всі питання дипломатично, раціональними підходами, творити реформи. Силові методи тільки на користь ворогам, а українці – мудра й освічена нація».

Наприкінці зустрічі гості подякували студентам за їхню допомогу, віру й молитви, підкресливши: «Ми виконували свою роботу, аби ви ходили у своєму місті на заняття, пили каву, не боялися завтрашнього дня й жили спокійно, але усвідомлювали, що війна не лише на сході».

Проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король, який був присутній на зустрічі, закликав студентів всіляко допомагати військовим і підтримувати з ними контакти.

У середу Максим і Олег з такою ж метою відвідали хімічний факультет. 

Максим та Олег

«Найстрашніший момент на війні – не коли стріляють, а тоді, коли помирають друзі. Товариші, які з тобою снідали, пили каву, курили, жартували… Усвідомити, що їх більше нема посеред живих, дуже складно. Неможливо передати словами той момент, коли тіло лежить, а на телефон дзвонить мама або дружина загиблого. Повідомляти про смерть бійця мені довелося лише раз, але це назавжди закарбувалося у пам’яті. Дивитися в очі рідним і близьким неможливо – відчуваєш провину за те, що залишився живим. Те, що там відбувається, – це справжня війна, хоч і неоголошена», – розповів Олег.

Зайшлося й про тотальну несправедливість, коли герої, які захищали ціною власного життя країну й тримали оборону на передових, повинні виправдовуватися перед військовими вищих рангів за те, чому вони стріляли. Розказували й про хлопців, які ширили паніку всередині загону – тоді через одну людину починається масове нервування й прикрі наслідки.

Попри весь негатив, через який довелося пройти, гості не втрачали почуття гумору – серйозні розповіді чергували з кумедними історіями.

 

Заступник декана з виховної роботи хімічного факультету Ганна Кун щиро подякувала Олегу й Максиму за їхній прихід і великий обсяг інформації й зауважила: «Рани від побаченого й пережитого заліковуватимуться дуже довго, і так само довго вам доведеться доносити ці слова до молоді. Хоч студенти й достатньо поінформовані про події на Сході, проте розповіді очевидців завжди об’єктивніші, зачіпають за живе всередині. Ваше почуття гумору, притаманне не всім, напевно, і давало сили жити, рухатися вперед і вистояти. Бажаємо вам міцного здоров’я та мужності подолати прірву між реальностями, в яких доводиться бути».

Оксана Пітра

для Медіацентру УжНУ




Зустрічі | 24.10.15 | Додав Г_Кришiнець | 1246 | 0.0/0
Теги: зустріч, бійці, 128 бригада, хіміки, війна, патріотичне виховання, географи, військові

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики