П`ятниця, 19.04.24, 23:35 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студгромада

Випускник УжНУ Микола Сюсько взяв участь у літній школі «Молодь проти корупції»
Учасники антикорупційної школи

З третього до десятого серпня студенти з обох боків молдавсько-українського кордону зібралися в Вадул-луй-Воде (Молдова) для участі в літній школі «Молодь проти корупції», організованій Місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) у взаємодії з Національним антикорупційним центром Молдови та Державною прикордонною службою України.

Микола Сюсько

Цьогорічна  школа «Молодь проти корупції» тривала тиждень і включала практичні й теоретичні заняття з питань боротьби з корупцією. Серед них – міжнародні інструменти запобігання хабарництву, європейські важелі належного управління, етична поведінка в державній службі. Студенти також обговорювали, який вплив вони можуть мати на боротьбу з корупцією, і багато хто нині в процесі розробки власних ініціатив у цій сфері. На центральному й регіональному рівнях у Молдові та Україні Місія надає підтримку службам, що займаються управлінням кордоном, в складанні та реалізації їхніх планів дій і введення запобіжних схем у боротьбі з корупцією.

 

Одним із учасників літньої школи став випускник факультету європейського права і правознавства та голова Наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ Микола Сюсько, який розповів про захід: «Насамперед варто зауважити, що для участі в школі потрібно було пройти жорсткий відбір, адже вибороли право брати участь у заході лише 12 студентів зі всієї України. Тематика для мене надзвичайно цікава, тому я вирішив поїхати. Можу сказати, що школа суттєво збагатила мої знання у сфері боротьби з корупцією, і в мене з’явилося багато ідей, як протидіяти цьому явищу. Програма школи надзвичайно насичена – початок лекцій о дев’ятій годині, закінчення – о 21.00. Самі лекції надзвичайно цікаві; та й практичні заняття і культурна програма не дають нудьгувати, тож утома не відчувається.

Учасники літньої школи

У цій школі надзвичайно професійний склад лекторів. Адже виступають перед нами практики, зокрема  представники правоохоронних органів, які борються з корупцією в Польщі, Угорщині, Молдові та Україні. Був і представник міжнародної організації OLAF (Європейске бюро у боротьбі з шахрайством. – Авт.). Особливо цікаві лекції були від представників зарубіжжя, адже нам удалося порівняти ефективність боротьби з корупцією у європейських країнах із нашою, а також ми могли дізнатися про негативні й позитивні моменти роботи їхніх правоохоронних органів у цій сфері. Цікаво було поспілкуватися з випускниками минулорічних шкіл, які працюють у держслужбі і котрі ще самі недавно були студентами, а тепер ділилися досвідом. Ми мали змогу плідно подискутувати, висловити свою думку щодо ефективних механізмів боротьби з корупцією. У передостанній день школи презентували свою домашню роботу – представили багато цікавих ідей, відзняли відеоролики, які потім можна буде використати на практиці.

Важливим моментом літньої школи була поїздка на молдовсько-український прикордонний пост «Тудора-Старокозаче», де ми опитували людей, які перетинали кордон. Так дізналися про рівень корупції на митниці і в прикордонній службі, змогли визначити кроки, які потрібні для подолання проблеми.

«Національний» вечір

Цікавими були екскурсійні поїздки. Зокрема, ми мали змогу ознайомитися зі столицею Молдови – Кишиневом, де, крім прогулянки містом,  зустрілися з директором Національного антикорупційного центру Молдови. Побували в Старому Оргеї, де насолодилися надзвичайно гарними краєвидами й побували в підземному монастирі. А наприкінці екскурсії заїхали в хату-музей на вечерю, де ознайомилися з побутом молдаван. Надовго запам’ятаємо «Національний» вечір, адже було дуже цікаво: українська делегація відтворила «Андріївські вечорниці», а молдавська – обряд хрещення.

Враження від літньої школи надзвичайно позитивні, знання, здобуті тут, обов’язково використаю в практичній діяльності, адже корупція – негативне явище, з яким потрібно боротися, якщо хочемо, щоб наша країна процвітала».

Уже наприкінці занять стало відомо, що тренери й учасники визначили нашого випускника переможцем літньої школи. Тому, крім вражень, знань і подарунків, Микола дістав можливість взяти участь у літній школі, яка відбудеться наступного року в Баку.

Ірина Левіна




Студгромада | 11.08.14 | Додав Зизич | 1393 | 0.0/0
Теги: літня школа

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]