П`ятниця, 19.04.24, 12:35 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Письменник за прилавком

Професор УжНУ Роман Офіцинський відкрив цьогорічну акцію «Письменник за прилавком»
Роман Офіцинський

Календарна зима до Ужгорода завітала якось аж надто правильно: з самого ранку не припиняє сніжити, місцевим трохи хочеться залягти в сплячку, але настрій чомусь передсвятковий. Тільки-но в університеті пролунав довго-очікуваний дзвінок з пари – вкутуємося і мчимо до місцевої книгарні «Кобзар».

На відміну від попередніх разів, сьогодні влітаємо до магазину й одразу – на касу. Але замість звичної пані тут сьогодні сидить доктор історичних наук, професор УжНУ Роман Офіцинський. Саме він традиційно відкриває двотижневу акцію «Письменник за прилавком». Вбраний у вишиванку, спілкується з відвідувачами магазину, розповідає про себе та свої книги, охочим залишає автограф.

Літературний доробок Романа Офіцинського

Підходимо до Романа Андрійовича, представляємося, заводимо бесіду на тему акції, про котру пан Офіцинський не без задоволення розповідає. Дізнаємося, що цей захід уже став доброю традицією для світових книголюбів. В Україні акція існує з десятиліття, а стартувала в Львові. Наше місто долучається до ініціативи вже вп’яте.

У виборі саме цієї дати для початку акції є чимало символізму. Співрозмовник пояснює: «Найперше – 1 грудня 1991 року Україна стала незалежною – тоді відбувся Всеукраїнський референдум, на котрому наш народ проголосував за таке майбутнє для своєї країни. Вже наступного дня її почали визнавати інші держави. А відомо ж, що держава стає незалежною лише тоді, коли це визнають інші.

Роман Офіцинський підписує книгу

Крім політичного, тут можна назвати й культурний чинник символічності. Саме в цей час в Ужгороді починається інша акція – так званий книжковий Миколай. Наприкінці грудня визначаються кращі твори закарпатців (або ж про Закарпаття) року, що минає. Крім того, формуються книжкові подарунки для дітей».

Для нашого співрозмовника цей день святковий ще й з третьої причини: 1 грудня християнська церква вшановує пам’ять святого Романа Кесарійського. І пана Офіцинського з дитинства вітають цього дня з іменинами.

Роман Андрійович представляє нам свій літературний доробок. Тут і наукові збірники, і прозові, й поетичні й публіцистичні збірки, книжки, написані давніше й зовсім свіжі. До останніх таких, зокрема, ввійшла монографія «Народні перекази Закарпаття». Автор не оминає увагою жодну з книг, розгортає й зацікавлює короткою розповіддю (що сказати – вдається!).

Роман Офіцинський та Катерина Попович

За розмовою дізнаємося про ще одну цікаву річ. На відкриття акції зі своїм наставником завітали й аспіранти УжНУ – з паном Романом у них саме відбувалася пара «Як написати бестселер».

Дехто з підопічних поділився й коментарем про захід. До прикладу, Катерина Попович розповіла, що заняття в такому форматі їй дуже до вподоби; на цій акції вона не вперше, ініціативу вважає дуже корисною для нашого міста.

Костянтин Куцов

На відміну від своєї колегині, Костянтин Куцов долучився до акції «Письменник за прилавком» уперше. Але захоплення ідеєю поділяє. Костянтин також перелічує книги Романа Офіцинського, з якими він уже добре знайомий (деякі з них удома вже зачитані до дірок) та з якими ознайомився нещодавно.

Крім розповіді про акцію і свій доробок, Роман Андрійович поділився передноворічно-святковими побажаннями колективу Медіацентру УжНУ.

Акція «Письменник за прилавком» триватиме в книгарні «Кобзар» кожного буднього дня з 14-ї до 15-ї години до 15 грудня. Охочим поспілкуватися з місцевими літераторами наживо радимо не проґавити такої нагоди ☺. Ну, а кому не вдасться навідатися до крамниці у визначений час – читайте публікації про закарпатських митців слова в нашому новому розділі.

Антоніна Чундак




Письменник за прилавком | 01.12.16 | Додав Г_Кришiнець | 1348 | 5.0/5
Теги: акція, книги, Роман Офіцинський, «Письменник за прилавком»

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики