Четвер, 28.03.24, 17:55 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Презентації

Василь Малишка презентував свою другу поетичну збірку
Василь Малишка читає власні вірші

8 жовтня в Закарпатській обласній бібліотеці відбулася презентація нової поетичної збірки юного ужгородського таланта – Василя Малишки.

«У землях багатооких» − друга спроба Василя видати вірші, які вже тепер мали чимало позитивних відгуків. Модерувала зустріч випускниця відділення журналістки УжНУ Марія Черничко, акомпанував студент-першокурсник цього ж відділення Петро Будай – друг автора.

Порівнював з попередньою збіркою. Чимало творів з обох книг перегукуються за тематикою: автор розпочав зустріч віршами «Канапка» та «Руйнується міст». Щоправда, нова поезія – більш зріла за характером: тут є і саморефлексія, і роздуми, й інтимна лірика, більше впевненості та менше покликань на письменників. Відчувається своєрідна трансформація автора.

Гості презентації

Розповів, як створював нові вірші. Якщо раніше натхнення приходило вночі, то тепер навідувало автора будь-якої пори. Коли поряд не було паперу, рятував телефон.

Щодо роботи над самою збіркою, то вона виявилася клопіткою, але вартою докладених зусиль. Дизайнером обкладинки став ужгородський художник Ігор Панейко, передмову до збірки написав письменник Дмитро Кремінь, а керувала загальним процесом Мар’яна Нейметі.

Пані Мар’яна була присутньою на зустрічі, тож поділилася враженнями від співпраці з Василем: «Цей хлопець – надзвичайно позитивна людина, готова жертвувати своїми задумами, коли це потрібно. Перед самим виходом збірки він не побоявся змінити абсолютно всю концепцію. Роботою з Василем та Ігорем я дуже задоволена». Своєю ж музою хлопець називає людину, яка є для нього найближчою, – маму.

Презентована збірка

Поділився ще одним успіхом. Цього літа Василь став переможцем конкурсу ґрантів від Чеського освітньо-консультаційного центру «GoStudy» та дістав можливість безкоштовно проживати рік у Празі й відвідувати курси з підготовки до вступу в університет.

Пов’язувати свій професійний шлях з літературою наразі не має наміру – планує стати режисером. Усвідомлюючи попереду довгу дорогу, неодноразово повертався до теми міста як у віршах, так і протягом зустрічі з гостями. У збірці ж уміщено цілу поему під назвою «Місто». Цим, між іншим, і пояснюється така напружена праця над збіркою в останні місяці – хотілося встигнути доробити все до того, як поселиться в столиці Чехії.

 

Продемонстрував своє нове творіння в новому для себе самого виді мистецтва. Після слів «Наші люди – особливі, і це-таки правда», показав трейлер до кіно, яке знімав протягом усього літа. 

«Закарпатське Intermezzo», створене за мотивами твору М.Коцюбинського, – це робота для портфоліо, яке Малишка буде показувати при вступі на факультет кіно та телебачення Празької академії мистецтв. Сам фільм про відпочинок людини від міста, але, як порівняти з твором відомого українського письменника, має більш позитивні мотиви.

Письменник Василь Густі вітає автора

Василь багато дякував. Зокрема тим, хто цього дня сидів і слухав його вірші, і тим, хто не зміг приєднатися. А також рідним, друзям, шкільним та життєвим вчителям. Чув і багато вітань, до яких, зокрема, приєднався голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі: «Володимир Сосюра якось сказав, що найбільше цінує в людині вдячність, і це чудово, що в нашого молодого поета є ця риса. У збірці «У землях багатооких» відчувається сильний доробок. З неї можна й почати відлік творчості зрілого Малишки». Подарунком для поета стала збірка творів Михайла Томчанія.

Подарунком гостям від Василя ж стала гра на гітарі. Останні рядки були зачитані з вірша «Драбина із вікнами». Закінчилася майже дружня зустріч підписанням книжок та спільними світлинами.

А ми вітаємо поета з новою збіркою та щиро бажаємо щасливої дороги й успіху в підкоренні нового міста!

Антоніна Чундак

Фото Корнелії Павлишин




Презентації | 09.10.15 | Додав Г_Кришiнець | 828 | 0.0/0
Теги: другу, збірку, василь, поетичну, свою, Малишка, презентував

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики