Субота, 20.04.24, 18:26 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

В.о. завідувача кафедри філософії Василь Левкулич: «Усі, хто здобув фах філософа, є затребуваними фахівцями у найрізноманітніших сферах»
Василь Левкулич

Факультет суспільних наук незабаром святкуватиме 10 років від дня свого створення. За цей час удалося досягнути чимало. Так, цьогоріч відкрили нову спеціальність «Філософія». Як зауважує виконувач обов’язків завідувача кафедри філософії Василь Левкулич, це є великим кроком уперед, адже наразі в області зроблено вперше.

  • Розкажіть, будь ласка, про доцільність створення спеціальності «Філософія» у нашому виші.

– Усі класичні виші Європи, та й не тільки, мають таку спеціальність. У сучасних європейських університетах філософія – одна з найпрестижніших спеціальностей. Серед випускників з таким фахом багато громадських, політичних лідерів, відомих письменників, журналістів.

У Польщі, наприклад, понад 18 тисяч студентів навчаються на філософських факультетах. В Україні не так багато вишів, де можна здобути фах філософа, бо не всі навіть класичні українські університети мають необхідну для цього наукову базу.

До речі, якщо згадати історію нашого університету, то кафедра філософії була створена ще 1949 року. Тоді вона називалася кафедрою діалектичного та історичного матеріалізму. Тож через чотири роки теж будемо мати 70. Увесь цей час кафедра забезпечувала викладання циклу філософських дисциплін для студентів та аспірантів, отже, має свою історію, традиції та неабиякий досвід, а тому відкриття спеціальності «Філософія» не є випадковим.

Цього році Міністерство освіти і науки України надало нам ліцензію на підготовку бакалаврів за спеціальністю «Філософія». Наразі маємо 40 місць на денну форму навчання і 20 на заочну. Оскільки ліцензію ми отримали тільки напередодні вступної кампанії, то цього разу не вдалося провести інформаційну роботу вповні. Саме через це далеко не всі батьки та абітурієнти, які подавали до нас документи, знали про можливість здобути фах філософа на факультеті суспільних наук УжНУ.

Проте ми колективно швидко зорієнтувалися, випустили листівки, опублікували оголошення про відкриття нової спеціальності у друкованих та Інтернет-виданнях області. Це дало свої хороші результати. І наразі до нас вступило 12 студентів. Тому процес розпочато. Наступного року ми підготуємося набагато краще, тому переконані, що результат буде відмінний!

  • Хто навчатиме майбутніх філософів?

– Навчальний процес на кафедрі забезпечує науково-педагогічний колектив, який складається з 8 кандидатів філософських наук, доцентів, 1 кандидат юридичних наук, доцента зі спеціальності «Філософія права», 2 старших викладачів та 1 викладач. Всього 12 науково-педагогічних працівників, які будуть забезпечувати всебічну гуманітарну підготовку наших студентів, що передбачає вивчення таких навчальних дисциплін:

  • історія філософії – курс триває майже всі роки навчання (Історія античної філософії, історія філософії країн Стародавнього Сходу, філософія Середньовіччя, Відродження, Нового часу, Просвітництва, німецька класична філософія, сучасна західна філософія, історія філософії України);
  • теоретична філософія: метафізика, онтологія, теорія пізнання, логіка (як традиційна, так і некласична), філософія та методологія науки, герменевтика, феноменологія;
  • практична філософія: етика, естетика, філософія історії, політики, права, економіки;
  • мовна підготовка: якісна філософська освіта неможлива без глибокого вивчення іноземних мов.
  • Які перспективи у студентів, що здобувають фах філософа?

– Часто батьки запитують у своєї дитини, що подала документи на спеціальність «Філософія»: «Навіщо це, власне, тобі треба? І що це за наука така – філософія, і кому ти будеш потрібен з таким дипломом?».

Що ж можна на таке відповісти? Якщо батьки вчилися у вишах за радянських часів, то їх упереджене ставлення до філософії цілком зрозуміле: їх нудно «годували» мудрістю «діамату» та «істмату», а там – суцільний К. Маркс і Ф. Енгельс. Тому під час вступної кампанії нам доводилося неодноразово пояснювати батькам абітурієнтів, які виросли на філософії Маркса й Енгельса, що є й інша філософія – це філософія Сократа, Платона, Аристотеля, Аврелія Августина, Фоми Аквінського, Декарта, Спінози, Канта, Гегеля, Григорія Сковороди…

Звичайно, батьки та абітурієнти праві, коли кажуть про відсутність посади філософа. Так, дійсно на жодному підприємстві, установі чи організації така штатна одиниця відсутня. Але я хочу всіх заспокоїти. Усі, хто здобув філософську освіту, справжні фундаментальні знання, як показує життя, є надзвичайно затребуваними фахівцями, причому в найрізноманітніших сферах. Філософія вчить мислити – і це є її найголовнішою перевагою. Мислячі люди завжди себе реалізують. І це дуже добре розуміють у всьому світі.

У США, до прикладу, найбільшим попитом у бізнесі користуються випускники факультету філософії. Що може менеджер? Це той, хто запропонує стандартне рішення. А фахівець, який здобув філософську освіту, спроможний запропонувати нестандартне вирішення проблеми, що дасть поштовх розвитку компанії. Він здатен побачити те, чого не бачать всі інші, які дивляться на проблему вузько. Тому роботодавці радо запрошують до себе в компанії мислячих і креативних фахівців.

Традиційно вважається, що філософ – це не зовсім професія у класичному її розумінні, це наявність особливого складу розуму, який дозволяє у професійному сенсі стати неперевершеним фахівцем у будь-якій сфері. «Trouble-shooter» – так називають людей, які генерують ідеї, що дозволяють позбутися проблем (дослівно «Trouble-shooter» перекладається як той, що відстрілює проблеми). Це люди, заробітна плата яких може досягати 100 тис доларів за годину. Часто до них за допомогою звертаються транснаціональні корпорації, а все через те, що вони їм можуть запропонувати якусь геніальну ідею, вирішити проблему. Саме цьому і вчать майбутніх філософів – мислити не так, як інші.

Відповідаючи конкретніше на ваше питання, де і ким можна працювати з дипломом філософа, скажу:

  • викладачем у ВНЗ, продовжити навчання в аспірантурі й стати вченим;
  • учителем у середній школі, коледжі, ліцеї, гімназії, училищі (наш випускник має право викладати такі предмети: «Основи філософії», «Філософія», «Людина і світ», «Особа і суспільство», «Християнська етика», «Художня культура», «Основи етики та естетики» та ін.);
  • державним службовцем у різних органах державного управління (до речі, чимало тих, хто має фах філософа, працюють в адміністрації (секретаріаті) Президента України, в адміністрації Верховної Ради України);
  • у прес-службах державних і комерційних структур;
  • у сфері професійної журналістики, редакційно-видавничому бізнесі;
  • в pr-структурах на посадах аналітиків, спеціалістів із зв’язків з громадськістю;
  • консультантами та референтами політичних партій;
  • політтехнологом;
  • аналітиком, експертом з тих чи інших проблем розвитку суспільних відносин;
  • спеціалістом у сфері управління проектами і програмами;
  • спеціалістом з розробки управлінських і маркетингових стратегій;
  • спеціалістом з розвитку корпоративної етики
  • Плануєте якісь нововведення на кафедрі?

– Звичайно. У наших планах відкриття магістратури та аспірантури при кафедрі. Думаю, це цілком реальна перспектива, оскільки цього вимагає час. Ми повинні вже зараз думати про наукове майбутнє кафедри та розширення наукових горизонтів для наших випускників-філософів.

Галина Риган

для Медіацентру УжНУ




МЦ-інтерв’ю | 29.09.15 | Додав Г_Кришiнець | 1578 | 0.0/0
Теги: В.О., василь, «Усі, хто, завідувача, Левкулич:, філософії, фах, отримав, кафедри

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»