Субота, 27.04.24, 01:30 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Компетентно

В Ужгородському університеті обговорили Концепцію податкової реформи

Кафедра фінансів і банківської справи економічного факультету УжНУ 22 вересня провела круглий стіл на тему «Нова модель податкової системи України: пошук шляхів до економічного зростання». Захід організували з метою презентації й подання пропозицій до Концепції податкової реформи, яку розробили на рівні держави й нині намагаються впроваджувати.

Концепцію реформування податкової системи представив ще попередній міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета в липні 2014 року.

Однак уже за місяць презентація відбулася по-новому в дещо зміненому вигляді. Про зміни, запропоновані урядом у Концепції, розповіла Марта Волощук – голова ради територіального відділення Асоціації платників податків України, доцент кафедри адміністративного, фінансового, інформаційного та європейського публічного права УжНУ.

Василь Дюлай
До обговорення під час круглого столу запросили Василя Дюлая – заступника начальника ДПІ в Ужгороді Головного управління Міндоходів у Закарпатській області. Із доповіддю виступила й Тетяна Бутурлакіна – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів і банківської справи. Модерувала ж круглий стіл кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів і банківської справи Віра Варцаба. На початку засідання пані Віра зробила короткий огляд роботи податкової системи, а також назвала проблеми, які виникають у її функціонуванні.

Віра Варцаба
«Думаю, ні для кого не секрет, що ідеальної податкової системи немає в жодній країні світу. Сплачувати відрахування громадяни не воліли б, хоч жити хочуть гарно. Українці теж прагнуть жити в європейській державі, хочуть, аби вона економічно зростала, але намагаються ухилятися від сплати податків. При цьому держава повинна забезпечувати умови, які не будуть руйнівними для добробуту агентів.

Податки – це одна з форм вирівнювання доходів юридичних і фізичних осіб з метою досягнення соціальної справедливості й економічного розвитку», – вважає Віра Іванівна. Вона переконана, що обтяжливість податкової системи України визначається не так величиною ставок, як нестабільністю вітчизняного податкового законодавства. Система переобтяжена численними дрібними податками, витратами на облік, контроль, адміністрування, що перевищують самі надходження. Також проблемним залишається брак стабільного регулювання оподаткування, бо чинна правова база заплутана.

Марта Волощук
Марта Волощук, яка презентувала присутнім Концепцію, зауважила, що процес формування податкової системи в Україні триває з 1991 року. У запропонованій Концепції продовжено військовий збір, передбачено реформування податку на додану вартість, а також скорочення кількості податків і зборів: із теперішніх 22 планують залишити 9.

В основі Концепції – ідея реформування і скорочення. Із загальнодержавних податків до місцевих переведуть податок на нерухоме майно та фіксований сільськогосподарський податок. Тривають розробки щодо реформування єдиного соціального внеску.

Реформувати потрібно не податки, а систему, переконаний Василь Дюлай, заступник начальника ДПІв Ужгороді ГУ Міндоходів у Закарпатській області. «Зрозуміло, що держава завжди хоче більше грошей, а бізнес воліє заплатити менше. Тому завдання держави і податкової служби знайти цей паритет. Сьогодні триває третя реорганізація за останні чотири роки. У таких умовах працювати нереально. На жаль, за останні два роки була збудована система тотального контролю за низовою ланкою податкової служби. Вважаю, що потрібно дозволити низовим податковим органам працювати нормально», – переконував пан Василь.

Під час круглого столу торкнулися й теми створення служби фінансових розслідувань. Марта Волощук вважає, що її створення може бути не на часі, якщо буде організована, як пропонується, на базі корумпованих контрольних органів. Марта Гнатівна переконана, що нині потрібно повертати довіру до податкової системи.

Тетяна Бутурлакіна
Доцент кафедри фінансів і банківської справи Тетяна Бутурлакіна вважає, що досягти істини у питанні податків навряд чи можливо. Однак реформування системи має бути поштовхом до економічного зростання, залучення бізнес-інвестицій у державі. Хорошим прикладом є Грузія: успішні реформи в цій країні розпочали зі скорочення кількості податків, що сприяло вдосконаленню системи. Пані Тетяна переконана, що майнове оподаткування слід концептуально переосмислити – саме воно має стати основою зміцнення фінансової автономії місцевого самоврядування. Концепція має бути спрямована на активізацію стимулювальної функції податків. При цьому всі економічно неефективні відрахування потрібно скоротити, а також зменшити контрольний фіксальний тиск.

До обговорення актуальних питань майнового оподаткування, реформування оподаткуання зарплатних доходів приєдналися також професор І. Г. Брітченко, доцент Н. Н. Пойда –Носик, старший викладач М.М. Бережанський та інші.

Оскільки Марта Волощук входить до комісії з реформування податкової системи, то під час круглого столу сформулювали пропозиції до тих змін, які науковці УжНУ бачать в майбутній податковій системі, а голова ради територіального відділення Асоціації платників податків України пообіцяла передати їх до розгляду під час наступного засідання комісії.

Наталія Каралкіна




Компетентно | 25.09.14 | Додав Шумицька | 1409 | 5.0/1
Теги: податкоа реформа, Економічний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики