Понеділок, 20.01.20, 04:50 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

Ужгородський національний: у новий рік – з новими спеціальностями

У сучасному світі важливо йти в ногу з часом. Це стосується і сфери здобуття освіти. Тож з 2015-го року в УжНУ можна буде опанувати ще дві спеціальності – «Реклама та зв’язки з громадськістю» і «Готельно-ресторанна справа».

Про особливості та перспективи їх розвитку розповіли декан філологічного факультету Галина Шумицька й декан факультету туризму та міжнародних комунікацій Наталія Габчак.

Галина Шумицька

«Підготовка фахівців за напрямом «Реклама і зв’язки з громадськістю» в УжНУ нині на часі, – переконана пані Галина Шумицька. – Українське суспільство, особливо після Революції Гідності, продемонструвало високу зацікавленість в отриманні інформації про діяльність державних установ, організацій, приватних компаній. Залучення до цієї роботи фахівців зі зв’язків із громадськістю переоцінити важко.

Саме вони можуть професійно й оперативно підготувати та поширити через ЗМІ чи в інший спосіб актуальну інформацію, якою цікавляться громадяни. Нині таких спеціалістів готують переважно у вишах міст-мільйонників, де вони й залишаються працювати.

Водночас Закарпаття з його значним туристично-рекреаційним потенціалом, широким етно-національним спектром, тісними всеукраїнськими та міжнародними зв’язками, економічними і культурними можливостями вкрай потребує місцевих спеціалістів, які налагодять комунікативні зв’язки не тільки всередині крайової спільноти, а й з іншими регіонами нашої країни та зарубіжжя.

Не менш важливою є й проблематика економічного розвитку нашої області та країни. Як відомо, реклама — це рушій торгівлі. Тож позиції нашого краю можна підсилити і розширити, достойно презентуючи можливості місцевих виробників як на обласному, так і на зовнішніх ринках. Допомогти у цьому зможуть фахівці з реклами, які здобуватимуть високоякісну освіту в УжНУ за напрямом «Реклама і зв’язки з громадськістю», – стверджує декан філологічного факультету.

Наталія Габчак

Попри те, що в краї вже є один виш, який готує фахівців готельно-ресторанної справи, відкриття цієї спеціальності в УжНУ теж є актуальним. Бо, за словами пані Наталії Габчак, мережа готельно-ресторанних, туристично-рекреаційних та санаторно-курортних закладів області нараховує більш ніж 300 об’єктів, а для збалансованого та якісного обслуговування туристів і рекреантів не вистачає кваліфікованих кадрів.

Так, до 2022 року Закарпатська область має підготуватися до прийняття зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор в Україні. «Згідно зі світовою практикою, належне функціонування 10 готельних номерів мають забезпечувати від 4 до 20 спеціалістів. Відповідно, до початку  зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор у 2022 році необхідно підготувати близько 120 тисяч фахівців. Тому є над чим працювати: актуальність підготовки фахівців очевидна», – стверджує декан факультету туризму та міжнародних комунікацій.

Підготовка фахівців за напрямом «Готельно-ресторанна справа» передбачає оволодіння професійними знаннями з менеджменту, маркетингу, економіки, технології та організації готельного та ресторанного господарства, інформаційних технологій в готельно-ресторанній справі та інших дисциплін. Для кращого опанування фаху планують створити  лабораторії «Навчальний бар. Навчальний ресторан» і «Лабораторію технології та обслуговування в готелях і туристичних комплексах», використовувати вже наявні в УжНУ хімічну лабораторію, лабораторію комп’ютерної графіки тощо.

Навчальний план бакалавра передбачає також поглиблене вивчення іноземних мов (англійської, німецької та словацької – на вибір студента). Додатково планують увести факультативні заняття з угорської, російської та французької мов. Важливо також, що факультет та його структурні підрозділи є активними учасниками міжнародного співробітництва, зокрема з такими країнами, як Австралія, Туреччина, Німеччина, Швейцарія, США, Росія, Угорщина, Словаччина, Польща, Чехія, Сербія, Австрія.

«Особливістю навчального плану підготовки бакалавра з готельно-ресторанної справи у  УжНУ є те, що він, поряд з нормативними, містить низку варіативних економічних, медичних та правових дисциплін, які передбачають надання знань, необхідних для відкриття власного готельного та ресторанного підприємства», – стверджує Наталія Габчак.

Нагадаємо, що ліцензійний обсяг на спеціальність «Реклама та зв’язки з громадськістю» – 30 місць стаціонарної форми навчання та 30 місць заочної. Потрібні предмети в сертифікаті УЦОЯО для вступу на «Рекламу і зв’язки з громадськістю» – українська мова та література (базовий рівень), іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), історія України.

Ліцензійний обсяг спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – 50 місць стаціонарної та 30 місць заочної форм навчання. Необхідні предмети в сертифікаті УЦОЯО для вступу на «Готельно-ресторанну справу» – географія, українська мова та література (базовий рівень), історія України.

Іванка Когутич

для Медіацентру УжНУ




У ногу з часом | 03.01.15 | Додав Путpашик | 1143 | 5.0/3
Теги: зв’язки з громадськістю, готельно-ресторанна справа, реклама

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

1
avatar
1 Сергей Харук \ IP: 95.132.114.97 • 01:37, 11.01.15
наскільки я знаю, то Україна відмовилася від зимових Ол. ігор 2022р, і подала заявку на 2026р.
чи я неправий?
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4]Незабаром [16]
Актуально [141]Акції [132]
Позиція [18]МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33]Студгромада [188]
Абітурієнт [84]Зблизька [88]
Наболіле [21]Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154]Компетентно [38]
Несподівано... [14]У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160]Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273]Презентації [167]
Екскурсії [113]Дозвілля [210]
Ініціатива [47]Перспективи [38]
Підсумки [40]Спорт [238]
Традиції [206]Зустрічі [210]
Вітаємо! [235]Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230]Студентська практика [66]
Студмістечко [8]Конкурси [117]
На замітку [6]З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9]Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49]Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2]Річниця [14]
Слава Україні! [9]Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91]The main news of university [12]
Подяка [8]Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13]Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3]Підсумки року [5]
Визнання [3]Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики