Субота, 20.04.24, 00:36 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Презентації

УжНУ презентували програму Erasmus+

Нещодавно в залі засідань Вченої ради УжНУ відбувся інформаційний семінар щодо програми Erasmus+, під час якого було представлено можливості реалізації спільних проектів із європейськими університетами за напрямами:

  • «Навчальна мобільність» – взаємний обмін студентами та викладачами; спільні магістерські програми;
  • «Розвиток потенціалу вищої освіти» (колишня програма Tempus) – проекти співпраці за різними тематичними пріоритетами;
  • «Жан Моне» – сприяння досконалості євроінтеграційних студій у вищій освіті.

Erasmus+ є програмою Європейського Союзу на період 2014–2020 рр., що підтримує проекти щодо партнерства та мобільності у сфері вищої освіти.

Мирослава Лендьел

В.о. проектора  Мирослава Лендьел зауважила, що цього року Україна стала членом цієї програми, здобувши багато можливостей: «Минулого тижня в Тернополі відбувся великий семінар для співробітників відділу міжнародного освітнього та наукового співробітництва і двоє наших працівників узяли участь у цьому заході. Нині вони поділяться новою інформацією про цю програму».  

Про навчальну мобільність та можливості її розробки розповіла Олександра Мікор: «Програма Erasmus+ спрямована на підвищення мобільності студентів, аспірантів, викладачів, а також на обмін досвідом. Програма не є новою – з 2007 року існувало кілька програм, які згодом об’єдналися Erasmus+.

Олександра Мікор

Наш університет почав розробку спільних проектів з університетами Румунії, Іспанії, Литви, Словаччини. Сподіваємося, що факультети активно долучаться – і ми зможемо використати усі можливості програми».

Країни, котрі беруть участь у програмі, поділяються на 2 великі групи: 33 групи Programme Country і партнерські країни (ми входимо саме до цієї групи – Регіон 2.). Для України не всі напрямки є відкритими.

 КА1. Навчальна мобільність.

Кредитна мобільність: Вищий навчальний заклад з України може укласти угоду (и) з іншим університетом країни – члена програми, в рамках якої матиме змогу направляти своїх студентів, аспірантів, докторантів або/та працівників (із стипендіями) на короткострокову мобільність (до 12 місяців) до університетів-партнерів, що підписали цю угоду, будь-де в світі. За угодою, заклад обов’язково визнає кредити, накопичені студентом під час навчання за кордоном. Працівники можуть отримувати ґранти для викладання або стажування в партнерських організаціях. За цією ж угодою, навчальний заклад може приймати іноземних студентів, аспірантів, докторантів або працівників для навчання на короткі періоди. Мобільність повинна бути обов’язково двосторонньою. Студент з України, який у рамках програми їде в країну Європи, отримує кошти, котрі покривають усі витрати, пов’язані з поїздкою (від 750 до 850 євро на місяць). Для викладачів стипендія вираховується за кількістю днів (від 100 до 160 євро на день).

Документи, потрібні для участі в програмі мобільності:

  • Хартія Еразму для вищої освіти – для країн-партнерів принципи Хартії зазначаються у міжінституційній угоді;
  • Міжінституційні угоди – для визначення обсягів мобільності та правил участі в ній;
  • Угода про навчання для студентів.

 Крім того, кожен студент може подати заявку на участь індивідуально.

Ступенева мобільність: Університет(и) з України може(уть) увійти до консорціуму вищих навчальних закладів, що організовує і подає Спільну програму на здобуття ступеня магістра на конкурс. Ці високоякісні програми обираються Європейською комісією в рамках щорічного конкурсу. Усі члени консорціуму розробляють і пропонують навчальну програму разом, а студенти навчаються або провадять дослідження принаймні у двох із цих закладів. Таким чином, навчальний заклад братиме участь у викладанні курсів та відборі студентів. Наприкінці навчання консорціум надає спільний або подвійний/багатосторонній диплом. Студенти подають заявки безпосередньо до консорціуму, який провадить процедуру конкурсного відбору для отримання стипендій, фінансованих ЄС.

Розповіли на семінарі і про проекти та їх типи у рамках програми Erasmus+. Проекти поділяються на національні (по одному вищому навчальному закладу з трьох різних країн-членів програми; три вищі навчальні заклади – України) та багатонаціональні проекти (по одному вищому навчальному закладу з трьох різних країн-членів програми; по два вищі навчальні заклади – України та ще іншої(их) країн-партнерів).

Виокремлюють також:

  • спільні проекти: допомагають усім партнерам розвинути, модернізувати та поширити нові навчальні програми, методи викладання або навчально-методичні матеріали, а також поліпшити забезпечення якості освіти та врядування у вищих навчальних закладах;
  • структурні проекти: для розвитку та реформування вищих навчальних закладів і систем вищої освіти; для покращення їх якості та відповідності вимогам ринку праці, сприяння регіональній співпраці та зближенню систем вищої освіти (тут обов’язковою є участь Міністерства освіти і науки).

У рамках проекту Жан Моне, де університет є єдиним аплікантом, пропонують такі напрямки:

  • викладання та дослідження;
  • дебати та обміни;
  • підтримка організацій або асоціацій.

Звертаємо вашу увагу, що кінцевий термін подання заявок більшості напрямків програми Erasmus+ завершується у лютому 2015 року.

По додаткову інформацію звертайтеся до відділу міжнародного освітнього та наукового співробітництва.

Див. також.

Галина Риган

для Медіацентру УжНУ




Презентації | 26.12.14 | Додав Lucky | 916 | 5.0/1
Теги: проекти

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики