Субота, 20.04.24, 09:11 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

Тарас Возняк: Аби вийти з проблем, Україні треба здобути три рівні безпеки

Темам НАТО і України у Першій світовій війні присвячені випуски незалежного культурологiчного журналу «Ї», редактором якого є Тарас Возняк. Його виступ під час семінару-дискусії в УжНУ викликав найбільше запитань, оскільки доповідач продемонстрував еволюцію глобальних структур у світі, наслідком якої є політичні процеси, котрі відбуваються сьогодні.

 

 

США, ЄС і Китай сьогодні утворюють триполюсний світ

«Я хочу показати причини війни трохи інакше, ніж це виглядає на перший погляд. У нашій країні безлад, і такі безлади траплялися у світі постійно. Війни розпочинаються не прямим ударом, а боковим», – зазначив Тарас Возняк на початку виступу. Після цього пригадав учасникам семінару-дискусії важливі дати зі світової історії, пов’язані з війнами і мирним часом.

Перший мир був організований після 30-літньої війни – 1648 року уклали Вестфальський мир. Цей уклад зламала Французька революція. 1815 року на Віденський конгрес зібралися монархи і знову встановили колишній правопорядок. Приблизно в цей же час, на початку 19 століття, з’являється поняття націоналізму. Націоналістам не подобалося існували імперії. 1871 року Отто фон Бісмарк заклав основи політичної нації німців. Зруйнувався політичний уклад двома світовими війнами.

Після війни – з 1945-го до 1989 року – існував бінарний світ СРСР і США. Після розпаду Союзу залишився єдиний полюс – США. У 2010 році світ радикально змінюється. Сьогодні він є триполюсним – його утворюють США, ЄС і Китай. Саме Китай 2012 року заявляє про себе в економічному й політичному плані. Усе, що сьогодні відбувається у світі, відбувається в цьому трикутнику. Україна в цій площині перебуває ближче до ЄС. Також у трикутнику присутні Ізраїль і Сирія. Всі ці країни утворюють один фронт, і всюди провокатором є Путін.

«Іран хоче стати лідером ісламського світу, як і Росія прагне потрапити у трикутних світових держав-лідерів. Сьогодні вона біля Китаю. Китай хоче замінити США, стати абсолютним лідером. Ці три країни і роблять зі світом те, у чому ми живемо, – зауважує політолог.

– Насправді ця історія давня як світ. Колись домінувала у світі Велика Британія. Найбільшою загрозою для британців було об’єднання Росії (ресурсів) і Німеччини (інтелекту). Тоді британці запропонували створити «санітарний коридор». І однією з причин Другої світової війни стала поява держав, які почали усвідомлювати власну ідентичність на карті між Німеччиною і Росією. Гітлер і Сталін хотіли знищити цей «коридор». Сьогодні Путін прагне ліквідувати такий розподіл. Цей той об’єктивний крок, який він мусить робити і робить. Але світ таки змінився. Британія перетворилася на малий острів, її роль перейняли США, які вже під час І світової війни почали відігравати роль лідера англо-саксонського світу».

 

 

Путін є не людиною, а функцією

Такі, як Путін, є лише виразниками ідей цілих держав та ієрархії, яка склалася в них, переконаний Тарас Возняк. Економічні санкції не б’ють гроші самого Путіна, а піраміду, яка є в основі всієї Росії. Тому Путін є не людиною, а функцією. Інша річ, що кожна людина приносить свою стилістику в керування державою.

Рік тому на Майдані почала формуватися українська політична нація, яка руйнує плани Путіна. Сьогодні Україна вперше за всю історію стала з правильного боку фронту – зі сторони ЄС, який, безсумнівно, переможе.

«Аби вийти з проблем, Україні треба здобути три рівні безпеки: інституційну (у 2005 році Путіну не вдалося знищити українські інститути, тому їх почали роз’їдати зсередини. Тепер треба це відновити, як і свою ідентичність), економічну, і третю – військову, яку слід розвивати з НАТО», – вважає політолог Тарас Возняк.  

Богдана Катринець та Мар’яна Поп, студентки спеціальності «Міжнародні економічні відносини», підготували презентацію «Створення позитивного іміджу НАТО через соціальні медіа». Дівчата розповіли про поширені в Україні стереотипи щодо НАТО: альянс був причиною «холодної війни», що це лише військова організація агресивного характеру, світовий агресор і поліцейський, організація, де домінує США тощо.

Середній клас українців не поінформований щодо НАТО, що підтверджує чимало соціологічних досліджень. Для цього потрібно створити певну стратегію з акцентом на людей, свідомість яких не спотворена пропагандою Союзу. Студентки запропонували чимало шляхів інформування населення щодо НАТО, які можна здійснити передусім через соціальні медіа. Саме через соцмережі можна вплинути на виховання молодого покоління.

 

 

Схід не скоро повернеться до України

Щодо українського Сходу, розхитування військового конфлікту там є частиною глобальних планів Росії, націлених на Захід. Путіну вигідно мати на Сході своєрідний гангренозний елемент, який суттєво руйнуватиме економіку України, вважає Тарас Возняк.

Корінний мешканець Донецька, який сьогодні живе і працює в Ужгороді, доктор історичних наук, професор Ігор Тодоров поки що не бачить можливостей повернення Сходу до України, оскільки на окупованих територіях є доволі велика підтримка терористів: «Це обумовлено певними історичними, ментальними особливостями. Я був і залишаюся впевненим у тому, що всі ці особливості не спрацювали би, якби не було зовнішнього впливу. Для Росії це частина великої геополітичної гри проти Заходу. Росія спрямована на те, аби якщо не ліквідувати Україну, то мати хоча б постійний біль в Україні, заважати реалізовувати Угоду про асоціацію, перешкодити вступу до НАТО. Думаю, вони не мають наміру визнавати юридично ЛНР і ДНР, як це було з Абхазією та Осетією. Тобто це своєрідний варіант Придністров’я, але ще гірший. Самій Україні Схід повернути не до снаги. Захід не зацікавлений в ескалації конфлікту, тому схиляє українську владу до переговорного процесу».

Наприкінці семінару-дискусії Тарас Возняк порадив звертатися до Ігоря Тодорова з питаннями щодо НАТО, оскільки це один із кращих фахівців з цієї тематики, який сьогодні працює в УжНУ. Також учасники семінару-дискусії отримали у подарунок примірники незалежного культурологiчного журналу «Ї».

_x_PS1 Про причини війни на Сході у глобальному масштабі, стереотипи щодо НАТО, сучасний правопорядок і прагнення країн-лідерів світу говорили учасники семінару-дискусії «Потреба зміни концепції безпеки України і 20 років співпраці з НАТО». 11 листопада у читальному залі Наукової бібліотеки УжНУ до розмови долучилися політолог Тарас Возняк, доктор історичних наук, професор Ігор Тодоров, політологи Павло Білак і Антоніна Стряпко, а також студенти факультету міжнародних відносин._x_PS2 /live/2014/11/33voznjak/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Наталія Каралкіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна




Актуально | 12.11.14 | Додав Путpашик | 1102 | 0.0/0
Теги: семінар, Тарас Возняк

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]