Субота, 20.04.24, 05:18 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

Старий та мудрий фізфак УжНУ
Аудиторія фізфаку
Фізичний факультет – один із найстарших та найпотужніших за науковим потенціалом в УжНУ. Останні кілька років його намагаються популяризувати для молоді через нестачу кадрів з цього фаху й перенасичення ринку праці гуманітаріями. Ми вирішили поглянути на життя фізфаку зсередини й розповісти про навчальний процес, перспективи молодого фахівця після закінчення цього факультету. Допоміг нам у цьому Володимир Юрійович Лазур, декан факультету, доктор фізико-математичних наук.

«Університетська система освіти передбачає залучення студентів до активної наукової роботи, – стверджує декан. На фізфаку студентів залучають до виконання найсучасніших пріоритетних наукових тем, починаючи вже з 3-го курсу. Кожен третій студент закінчує факультет, маючи одну чи кілька публікацій у відомих вітчизняних та міжнародних журналах, матеріалах Всеукраїнських і міжнародних наукових конференцій. Щорічно студенти-фізики доповідають на університетських підсумкових наукових конференціях, а також уже в студентські роки вони є співавторами авторських свідоцтв на винаходів».

Найкраще продемонструвати наукові досягнення колективу факультету можна кількістю і якістю статей, – а це понад 2400 наукових праць, з яких близько половини – у найпрестижніших наукових журналах світу, таких як Phys. Rev., Phys.Rev.Lett., J. Phys., ЖЭТФ, УФН, ТМФ, Опт. и спектр. та ін. І завдяки цим працям Ужгородський національний університет за даними міжнародної наукометричної бази даних «Scopus» входить до десятки провідних наукових центрів України.

Володимир Лазур
З матеріально-технічною базою на фізфаку теж проблем немає. На факультеті діють обладнані сучасною експериментальною та комп’ютерною технікою наукові лабораторії електронної мікроскопії, рентгеноструктурного аналізу, високих тисків, низьких температур, лазерної фізики. У розпорядженні фізиків комплекс прискорювачів електронів (мікротрон М-10 та бетатрон Б-25), унікальна експериментальна установка «Карпати», сучасний комплекс для спостереження за штучними супутниками Землі, вимірювальні машини, супутникові фотографічні камери SBG, телескоп, мас-спектрометри та ін. При цьому частина студентів-старшокурсників виконують наукові роботи у філіях факультетських кафедр, які успішно функціонують на базі відповідних відділів Інституту електронної фізики НАН України в м. Ужгород. А нещодавно, як зауважує В. Лазур, на урочистостях з нагоди вручення магістрам і спеціалістам УжНУ дипломів з відзнакою, за сприяння ректора УжНУ професора Ф.Г. Ващука, фізичний факультет отримав від голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди сертифікат на демонстраційне обладнання для фізичного кабінету на суму 400 тис. грн.

З розвитком інформаційних технологій з’являється попит і на нові спеціальності. Тому не так давно фізичний факультет почав готувати фахівців ще з двох новітніх напрямків: «Системи технічного захисту інформації» та «Безпека інформаційних і комунікаційних систем». Ось що розповідає про них декан факультету: «Ці спеціальності присвячені дослідженню фундаментальних квантових властивостей інформації, і на їх основі сьогодні створюються нові інструментальні методи обробки величезних об’ємів інформації, які недоступні класичним комп’ютерам». Значний інтерес до таких питань цілком природний і визначається розвитком таких процесів у суспільстві, як інформатизація, комп’ютеризація та комунікація.

На факультеті готують бакалаврів з чотирьох напрямків – фізика, прикладна фізика, мікро- та наноелектроніка й інформаційна безпека, а також спеціалістів та магістрів зі спеціальностей: фізика, фізика ядра і високих енергій, фізична і біомедична електроніка, прикладна фізика, системи технічного захисту інформації. Після 3-го курсу студенти мають можливість обирати одну із спеціалізацій.

Приміщення фізфаку
За словами В. Ю. Лазура, на фізичному факультеті діє найчисельніша в УжНУ аспірантура. Щорічно у ній працюють над кандидатськими дисертаціями близько 30 аспірантів очної та заочної форм навчання. Функціонує також на факультеті Спеціалізована рада із захисту докторських дисертацій із спеціальностей «Фізика напівпровідників та діелектриків» і «Фізична електроніка». Тому цілком закономірно, що за останні двадцять років понад 110 випускників факультету стали кандидатами, а 23 – докторами фізико-математичних наук.

Враховуючи все сказане, можна стверджувати, що навчатися на фізфаку УжНУ престижно і почесно, але, разом з тим, це й велика відповідальність. Тут ви зможете здобути якісну вищу освіту міжнародного рівня, працювати на сучасному високотехнологічному обладнанні, слухати лекції відомих закарпатських фізиків, багато з яких мають світове визнання і активно працюють у науці. Студентів фізичного факультету ще до завершення навчання запрошують в аспірантуру й на роботу у відомі університети України, Європи, США та Канади. Успішно працюють вони і в інших галузях людської діяльності (медицині, екології, економіці, фінансах, бізнесі, менеджменті, митних службах, силових структурах тощо). Жоден із випускників не залишається без гідного працевлаштування: серед них і керівники вищих навчальних закладів, директори шкіл, видатні політики, керівники державних і приватних підприємств.

«По суті, ми стоїмо на порозі третьої науково-технічної революції, завдяки якій людина зможе конструювати матеріальний світ, маніпулюючи окремими атомами й молекулами, – підсумовує Володимир Юрійович. – Здійснювати таке таїнство творення сучасної фізики належить людям талановитим, рішучим і безмежно відданим своїй справі. Молодим людям, які вирішили навчатися на фізичному факультеті УжНУ, я б хотів сказати, що вони обирають собі складну, але чудову дорогу, пов’язану з розкриттям дивовижних таємниць Природи», – завершує декан.

Валерія Пащенко,
студентка відділення журналістики



Теорія і практика | 23.08.13 | Додав VIP | 1706 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю