Субота, 20.04.24, 01:47 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

При фізичному факультеті відкрито новий навчально-науковий центр
О.О.Грабар - керівник ННЦ
У травні під час засідання Ради ректорату УжНУ вже було озвучено нову стратегію розвитку вишу. Полягає вона в отриманні статусу дослідницького університету. Тоді мова йшла про кафедри медичного спрямування, йшлося зокрема про відкриття науково-дослідного центру на базі стоматологічного факультету. Центр «Судової стоматології ДВНЗ «УжНУ», керівником якого став декан факультету Є.Я. Костенко, був започаткований разом з Академією медичних наук України. Крім посилення наукового потенціалу, статус дослідницького університету допоможе отримати додаткове фінансування з державного бюджету, тому в планах керівництва є відкриття ще декількох науково-дослідних центрів.

Другою базою для створення в університеті таких наукових підрозділів став фізичний факультет, де тепер відкривається навчально-науковий центр (ННЦ) «Фізика і хімія напівпровідникових матеріалів». Керівник центру О.О. Грабар зазначає: «Ідея є не новою, але вперше реалізованою в УжНУ. Організовуються такі центри для того, щоб оптимізувати фінансування в галузі науки, тому що вони об’єднують кілька підрозділів чи кілька завдань. Це сприятиме кращому фінансуванню, оскільки можна буде купити обладнання, яким користуватиметься не одна лабораторія, за допомогою якого виконуватимуться різні проекти, кооперативи між різними факультетами (фізиками-хіміками, в планах і з біологами). Такі проекти вже втілені в життя, зокрема двічі в Львівському університеті, Чернівецькому та інших».

У лабораторії фізфаку
Однак кошти на обладнання так просто не виділяються, а спочатку готується проект, який розглядають. Якщо він отримує підтримку, тобто знаходить спонсорів, то можна отримати гроші для закупівлі всього необхідного.

За словами О. О. Грабара, їхній проект уже готовий, але виявилося, що центр повинен спочатку пропрацювати певний час, а вже потім можна подавати свої роботи. Тому проект розглядатиметься пізніше, можливо, трохи у модернізованому вигляді.

ННЦ включає в себе науково-дослідний інститут фізики і хімії твердого тіла, НДІ засобів аналітичної техніки, спеціалізовані кафедри фізичного та хімічного факультетів (фізики напівпровідників, твердотільної електроніки, прикладної фізики, неорганічної хімії). Особливістю центру є те, що, окрім викладачів, докторантів та аспірантів, там зможуть працювати і студенти.

Основним завданням працівники центру перед собою ставлять проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у галузі фізики та хімії твердого тіла, напівпровідникового матеріалознавства та приладобудування, а також розробку інноваційних проектів у цих сферах. Проте діяльність ННЦ тісно пов’язана і з навчальним процесом. Студентів залучатимуть до співпраці під час виконання курсових та дипломних робіт чи проектів. А здобуті результати досліджень використовуватимуться у лекційних курсах. Крім того, до роботи в ННЦ приєднаються співробітники інших підприємств, організацій та установ, а це сприяє ще більш якісним здобуткам в майбутньому та вихованню потужних не тільки наукових кадрів, а й фахівців-практиків. А результати наукових досліджень, проведених в центрі, в свою чергу допомагатимуть у виробничій діяльності підприємств.

У лабораторії фізфаку
Робота ННЦ не обмежується лише Ужгородським університетом. В напрямах його діяльності передбачене і використання кадрового потенціалу для вирішення науково-технічних проблем розвитку національної економіки. Планується навіть міжнародне наукове співробітництво та розробка конкурентоспроможних на світовому ринку приладів і технологій.

Оскільки ННЦ виступає як університетський підрозділ, то матеріально-технічне забезпечення здійснюється за його рахунок. Та після налагодження міжнародних зв’язків джерел фінансування побільшає, адже, за словами керівника, центр повинен мати вищі за середні по університету показники залучення коштів вітчизняних та закордонних замовників, куди входять і гранти на виконання наукових досліджень.

Вже найближчим часом зможемо побачити роботу ННЦ наживо. Сподіваємось, що, взявши такий хороший старт, університет розвиватиметься й далі.

Валерія Пащенко, Марія Пилип,
студентки відділення журналістики



Теорія і практика | 16.08.13 | Додав VIP | 937 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю