П`ятниця, 29.03.24, 18:22 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Експрес-інтерв’ю

Михайло Повідайчик: «Нині для успіху, крім іноземних мов, варто знати й мови програмування»
Михайло Повідайчик
  • Михайле Михайловичу, що сьогодні може запропонувати ваш підрозділ своїм абітурієнтам?

– Нині в нас можна здобувати вищу освіту за широким спектром напрямів: це й класичні спеціальності (математика, статистика), випускники яких можуть працювати у науково-дослідних центрах та вищих навчальних закладах, розробляти математичне забезпечення для комп’ютерних систем; і педагогічна (середня освіта), де фах здобувають майбутні вчителі математики та інформатики; і прикладного спрямування (прикладна математика, системний аналіз), на яких особлива увага фокусується на вивченні сучасних мов програмування та підготовці фахівців до розв’язання прикладних задач з використанням сучасних комп’ютерних систем і технологій.

 

На факультеті функціонують два сучасні комп’ютерні класи, аудиторії обладнані новітньою мультимедійною технікою. Це дає змогу не тільки якісно проводити лекційні, практичні та лабораторні заняття, а й організовувати студентські наукові конференції, гуртки з вивчення сучасних комп’ютерних технологій, робототехніки та ін.

  • Що особливого в навчальному процесі? Приміром, практична частина чим цікавіша, ніж в інших?

– Ми завжди надаємо великої уваги засвоєнню передового вітчизняного й міжнародного досвіду підготовки фахівців. Завдяки міжнародним зв’язкам факультету, наші студенти мають нагоду проходити закордонні стажування у віденському Міжнародному фізико-математичному інституті ім. Ервіна Шредінгера та Чеському технічному університеті у Празі. Викладачі теж не позбавлені таких можливостей – стажуються в Техаському університеті A&M в місті Колледж-Стейшені, Університеті ім. Я. Коменського в Братиславі, Пряшівському університеті.

У 2016 році факультет підписав договір з Поморською академією у Слупську (Польща) – тепер студенти мають можливість навчатися у європейському виші та здобувати освіту за програмою подвійних дипломів, тобто після закінчення вони отримують диплом не лише українського, а й міжнародного зразка, із яким можуть легко влаштуватися на роботу, відповідну до фаху, й за кордоном.

Практику наші студенти теж проходять цікаво. От, приміром, ті, хто опановує педагогічні спеціальності, практикуються в школі. Спочатку молодь ставиться до цього з осторогою, а врешті залишається в захваті від такого досвіду.

Павло Богоста

Крім того, в нас регулярно відбуваються міжнародні наукові конференції, семінари, щорічно приймаємо й учасників Малої академії наук, серед яких і наші потенційні вступники.

Ми запрошуємо цікавих гостей, зокрема випускників нашого факультету, які вже реалізувалися завдяки здобутому фаху. У такий спосіб студенти можуть почути нове й цікаве, чого не віднайдуть у книжках, почути й перейняти позитивний досвід. Нерідко гості навіть пропонують роботу нашим випускникам.

  • До речі, яка у випускників перспектива?

– Нині ринок праці потребує висококваліфікованих фахівців, які здатні розв’язувати складні завдання, зокрема й з використанням сучасного програмного забезпечення. Математичний факультет надає студентам можливості для професійного і творчого розвитку, і, як наслідок, наші випускники працюють на престижних і високооплачуваних посадах і в державних організаціях, і в приватних компаніях України та закордону. Крім того, Закарпаття потребує й висококваліфікованих вчителів математики та інформатики, тож робота для випускників точно знайдеться.

  • Навчання, наука – це важливо. Але й від них іноді треба відвертати увагу. То яким є життя факультету поза аудиторіями?
 

– Матфак дуже активний щодо цього, бо прагнемо, аби студенти мали можливість розвиватися гармонійно, уміли не лише навчатися й працювати, а й організовувати цікаве дозвілля. Вони вигадують всілякі акції, в тому числі й благодійні, тепер, скажімо, вже традиційним для нас стало облаштування святкових тематичних фотозон. Часом студенти збираються в університеті, аби пограти у «Мафію» та «Хто зверху?», влаштовують брейн-ринги, беруть участь у курсах невідкладної допомоги тощо. Є в нас і власна КВК-команда «Лайм». Крім того, щороку відбуваються Дні першокурсника та Піфагора. Усе це молодь робить самостійно з власної ініціативи – для себе й інших. До того ж це зближує студентів, саме тому наш факультет дуже дружній. Хоча, не лише дружній, а й гостинний: ми завжди раді бачити на наших заходах представників інших підрозділів.

 

Кращому порозумінню між студентами й викладачами сприяють численні екскурсії, в тому числі й закордонні. Разом ми підкорили Говерлу, відвідали озеро Синевир та водоспад Шипіт, ознайомилися з Горянською ротондою. Студенти побували з моїм заступником Павлом Мулесою на екскурсіях у Невицькому та Ужгородському замках, відвідували картинні галереї, Кафедральний собор тощо. Крім того, були й закордонні мандрівки, приміром, до Чехії, Словаччини…

Ми горді за наших студентів, які є переможцями та призерами спортивних турнірів, різноманітних олімпіад та конкурсів.

Участь в Ужгородській регаті
  • Чому, вважаєте, варто вступати саме на ваш факультет?

– Для побудови успішної професійної кар’єри треба розвивати як творче, так і чітке логічне мислення, вміти моделювати прикладні задачі й розв’язувати їх на основі побудованих моделей, знати як іноземні мови, так і мови програмування, використовувати сучасні інформаційні та комп’ютерні технології як інструмент оптимального вирішення намічених завдань. Математичний факультет дає можливість опанувати всі ці новітні знання, а також провести студентські роки у дружному колективі – весело й цікаво. Тому ласкаво просимо на наш факультет!

_x_PS1 Математичний факультет Ужгородського університету – один із найстарших класичних підрозділів, який почав своє існування як фізико-математичний, на місці якого згодом з’явилися два самостійні повноцінні факультети. Нині на матфаку функціонує 5 кафедр, що за роки роботи підготували тисячі фахівців для різних галузей матеріального й нематеріального виробництва. Про особливості навчання, перспективи для випускників та дозвілля говорили з деканом математичного факультету Михайлом Повідайчиком._x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2017/04/56povidai/povidaj.jpg_x_PS6 Михайло Повідайчик_x_PS7 43%_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Розмовляла Ксенія Шокіна_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Розмовляла Ксенія Шокіна




Експрес-інтерв’ю | 23.04.17 | Додав VIP | 1712 | 5.0/2
Теги: декан, інтерв’ю, Математичний факультет, Михайло Повідайчик

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики