Четвер, 25.04.24, 23:44 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Конкурси

Коледж УжНУ влаштував олімпіаду з української мови для представників національних меншин
Члени журі

Днями в зеленому корпусі УжНУ відбулася III олімпіада з української мови для студентів ВНЗ I–II рівнів акредитації та учнів ЗОШ Закарпатської області – представників національних меншин (угорців, румунів, словаків, ромів, грузинів, росіян, вірменів) під назвою «Живи, прекрасна наша мово, серед прекрасних братніх мов!».

Присутніх вітали проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, директор Інституту транскордонного співробітництва Сергій Устич, декан гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою викладання Олександр Шпеник, старший викладач кафедри класичних мов та румунської філології Тарас Дацьо, директор Інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ Іван Артьомов.

Володимир Росоха

Урочисту частину заходу відкрив директор коледжу Володимир Росоха, який підкреслив актуальність такого заходу як прикладу толерантності, взаємоповаги та єдності всіх народів нашої України.

«Мова є нашою окрасою і великим даром. Якщо вміємо розуміти чужі мови, то недаремно живемо, а відчуття братнього плеча – найкраще в світі. 21 лютого – Міжнародний день мови – минулого року ми відзначали, коли на Майдані свистіли кулі й помирали ті, хто не хотів стояти на колінах. Вшануймо всіх воїнів хвилиною мовчання», – додала викладач української мови та літератури ПГК Галина Пащук.

Галина Пащук

Директор Інституту транскордонного співробітництва Сергій Устич відзначив, що мова є нашим багатством, який треба берегти як зіницю ока, а Закарпаття є унікальним регіоном: «Дружність, толерантність, взаємоповага покладена в основу людяності. На Сході, до прикладу, є багато корисних копалин, але нема миру. Наш регіон вирізняється тим, що люди завжди привітні та дружелюбні, тут чудово уживаються представники різних національних меншин».

Олександр Шпеник

Декан гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою викладання Олександр Шпеник звернув увагу на мету олімпіади: «Те, що ви взяли участь в олімпіаді, – важливий момент не тільки у вашому житті, а й в університетському. Найважче зробити перший крок у будь-якій справі. Найголовніше – бажання навчатися та досягати значних результатів у науковій діяльності. Хто успішний в науці, той успішний і в професії, і в особистому житті».

Після щирих привітань, зворушливого виконання студентством Гімну України та гімну коледжу гості вручили нагороди минулорічним переможцям олімпіади. Чудову пісню подарувала присутнім учениця Ужгородської ЗОШ №12 Діана Давидова. Талановиті діти з угорської гімназії здивували всіх запальним чардашем.

Віктор Папп

Після дивовижного виконання української пісні «Чорнії брови, карії очі…» учасником «Голосу країни» Віктором Паппом у залі не залишилося жодного байдужого. «Наша мова єднання – це українська», – стверджувала у пісні студентка І курсу коледжу Вікторія Дацьо.

Із щирими словами подяки та захоплення звернувся до учасників та глядачів голова журі олімпіади Василь Густі. Знаний поет нашого краю прочитав поезію, написану під враженням зустрічі з нашою талановитою українською багатонаціональною молоддю.

Василь Густі

Сама ж конкурсна програма передбачала 2 етапи: усний – художнє читання поезії українською та рідною мовами – та письмовий – переклад тексту з рідної мови українською й твір-роздум.

Після завершення роботи компетентне журі перевірило та оцінило роботи й виступи учасників. Оргкомітет олімпіади та адміністрація коледжу сподіваються, що єднання наших мов і культур стане вагомим профорієнтаційним фактором у виборі майбутнього навчального закладу для здобуття вищої освіти.

Оксана Пітра

Фото надав Степан Моль




Конкурси | 22.03.15 | Додав Шумицька | 1031 | 0.0/0
Теги: національні меншини, олімпіада з української мови, Коледж УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики